Noutaţi

Datele privind activitatea băncilor comerciale din Republica Moldova la data de 31 Iulie, a.2025Dr. Sándor Csány: Fiind a patra ca mărime, OTP Bank din Moldova va crește atât organic, cât și prin posibile fuziuni și achizitiiȘi pare să fie un loc, dar se pare că nuScott HOCKLANDER: Pentru mine, perseverența cetățenilor moldoveni nu este doar o lecție învățată, ci și un mare exempluSorin MASLO: „Anul 2022 a fost unul de cotitură pentru Combinatul „Cricova”, cifra de afaceri a crescut cu aproape 25%” Ratele depozitelor – la maximum. Conjunctura pieței sau De ce băncile au nevoie de depozitele persoanelor fiziceValeriu LAZĂR:”Dacă statul astăzi nu va susține businessul, mâine nu va avea de la cine colecta impozite”Aeroportul din Chișinău, oglindă a statalitățiiMăsurile monetare contra inflației nemonetareBăncile, ca punct de sprijin pentru economie: au majorat profitul și se pregătesc de provocările din semestrul II din 2022Ministerul Finanțelor și investitorii de pe piața valorilor mobiliare de stat, la culmile volumului de plasarePiața bancară: emoții și cerere sportită. Nu există panicăEste oare pregătită Moldova pentru consecințele economice al războiului din țara vecinăNe așteaptă hiperinflație? Totul depinde de diagnoza corectă și tratamentul prescrisCe se întâmplă pe piața valorilor mobiliare de stat și ce atribuție la aceasta are Banca NaționalăSectorul vinicol, în prag de revoluție: Legea de profil falimentează întreprinderile?Capcană pentru piața produselor petroliereLászló DIÓSI: Foreign investments come to Moldova due to banking system stabilityCând nu sunt bani de la FMI, emitem VMS! Nikolay BORISSOV: ”Cumpărarea Moldindconbank-ului reprezintă cea mai bună achiziție de pe piața moldovenească, deși e și cea mai riscantă” Jocuri în ping-pong petrolierAnul bancar 2020 – pandemic, profitabilStraniul an 2020: smerenie, revoltă, acceptarea noii realități”Jocurile foamete” ale pieței valutareCum să îmblânzim lichiditățileVeaceslav IONIȚĂ: Guvernul a omorât businessul, dar a cochetat cu populațiaOamenii și businessul: Selecția naturală și nenaturalăAlexandru BURDEINÎI: Să fii etic în afaceri devine vitalIndicatorii macroeconomice de baza in MoldovaZilnic: Cursul de schimb valutar la toate bancile comerciale din MoldovaZilnic: Pretul PECO

Un nou record la cel mai mare festival de mâncare de melci din lume

Un nou record la cel mai mare festival de mâncare de melci din lume

În fiecare primăvară, peste 200.000 de vizitatori coboară în orașul spaniol Lleida pentru L'Aplec del Caragol – o sărbătoare veselă a celei mai iubite alimente din regiune: melcii.
Îl mirosi cu mult înainte să-l vezi. Coloane de fum se ridică de la grătarele de la L'Aplec del Caragol, cel mai important festival gastronomic din Catalonia și un punct culminant anual pentru locuitorii din Lleida, un oraș la 130 km vest de Barcelona, în nord-vestul Spaniei. Pe măsură ce te apropii, auzi muzica venind de la cele 119 penyas, corturile de petrecere care găzduiesc fiecare un bar, grătar pe lemne și mese de cină, unde grupuri de prieteni și familie organizate în așa-numitele colegi, sau echipe, se sărbătoresc cu melci. și dansează până la primele ore ale dimineții.
Nu este de mirare de ce evenimentul atrage peste 200.000 de vizitatori și 15.000 de participanți timp de trei zile în fiecare primăvară (24-26 mai 2024; 23-25 mai 2025). Oamenii sunt curioși să încerce specialitatea regiunii – și să descopere despre ce este vorba despre cel mai mare festival de mâncare de melci din lume. „Cea mai bună parte este să mănânci, să bei și să dansezi”, spune Antonieta Solé, o localnică care și-a cunoscut soțul la Aplec în urmă cu 34 de ani.
Toate penyele urmează același program cu un prânz colectiv la 14:30 și cina la 22:00. Unele dintre penya-urile mai mari angajează bucătari profesioniști, în timp ce altele împart sarcinile între membrii săi, explică Arantxa Contreras Blazquez, care este șefa Penya Lavativa de 14 ani. În timp ce mâncarea este importantă, cea mai bună parte este să fii reunit cu prietenii tăi. „Jumătate dintre oamenii de aici îi văd doar o dată pe an pentru Aplec”, spune ea.
Străzile improvizate sunt aglomerate, iar bucuria Lleidatanilor este contagioasă, deoarece stau în jurul unor paella mari (tigăi) umplute până la refuz cu melci în timp ce gătesc și beau bere rece în vremea caldă de mai. În timp ce mă plimb prin terenul festivalului din parcul Camps Elisis, dau peste un bărbat îmbrăcat într-un costum gonflabil de melc, un concurs de preparare a aioliului și o cursă de melci pentru copii. Acesta din urmă este destul de anticlimatic, având în vedere că animalele cu greu se mișcă – majoritatea catalanilor ar fi probabil de acord că melcii sunt mai buni ca hrană decât ca divertisment.
Intrarea la festival este gratuită, iar vizitatorii care nu aparțin niciunui echipaj pot savura preparate tradiționale cu melci în restaurantul spațios, inclusiv a la gormanda, melci gătiți într-un sos de boia picant și ierburi și a la llauna, unde moluștele. se gătește folosind o paella pătrată pusă direct pe foc deschis. Pasionată de melci, Rosa Maria Gutierrez Naharro, a venit dintr-un oraș din apropiere pentru a-și sărbători ziua de naștere la Aplec. "Am încercat melcii a la gormanda și melcii cu coastă, care erau preferatele mele. Dacă îi comandați, asigurați-vă că cereți pâine suplimentară pentru a se scufunda în sosul delicios", spune ea.
Există un efort de conservare a acestor rețete tradiționale, dar sunt și foarte deschise interpretării, explică Ferran Perdrix, președintele FECOLL, asociația care organizează Aplec. „Melcul este ca o pânză goală; absoarbe orice arome pe care le adaugi și fiecare are versiunea lui.”
Francisco Vivas Fernandez a lucrat în restaurantul festivalului în ultimii trei ani și, deși majoritatea vizitatorilor sunt turiști interni, el a servit și oameni din Franța, Germania și Malta.
În afară de multă mâncare, festivalul oferă și un curs intens de cultura catalană, iar vizitatorii se pot bucura de orice, de la castellers – turnuri umane înalte de câteva etaje – până la dansul tradițional Sardana. În ultimii ani, a existat și un efort de îmbunătățire a opțiunilor de divertisment disponibile pentru cei care nu aparțin unei penya, inclusiv concerte și ringuri de dans în aer liber, unde DJ-ii sună reggaeton până la ora 06:00.
Majoritatea vizitatorilor vin din orașele din apropiere, dar alții călătoresc din Madrid sau din alte locuri conectate cu trenul de mare viteză, explică Perdrix. În timp ce Aplec a fost desemnată o festivitate de interes turistic național, el speră că în curând va deveni cunoscută și la nivel internațional. Deocamdată, va trebui să se mulțumească cu doborârea unui alt record – anul acesta s-au consumat mai mulți melci ca niciodată la festival, 15 tone mai exact. În weekend, Lleida trăiește și respiră melci, iar restaurantele orașului trebuie să facă două ședințe pentru a se asigura că toată lumea este servită, spune el.
Festivalul continuă să crească și patru noi penyas au fost adăugate în acest an. În timp ce Aplec s-a schimbat foarte mult de la acele timpuri, el păstrează spiritul unic al acestei regiuni catalane adesea trecute cu vederea, numită de localnici „Vestul îndepărtat” datorită peisaj arid și plat. Spre deosebire de Barcelona mai cosmopolită și mai atractivă pentru turiști, Lleidatanii știu că nu au plaje frumoase sau clădiri Gaudí de oferit – dar au o mulțime de melci, bere și un talent pentru a le arăta celorlalți un timp bun.

BBC.com

Noutați dupa tema