Noutaţi

Nikolay BORISSOV: ”Cumpărarea Moldindconbank-ului reprezintă cea mai bună achiziție de pe piața moldovenească, deși e și cea mai riscantă” Jocuri în ping-pong petrolierDatele privind activitatea băncilor comerciale din Republica Moldova la data de 31 Ianuarie, a.2021Anul bancar 2020 – pandemic, profitabilStraniul an 2020: smerenie, revoltă, acceptarea noii realități”Jocurile foamete” ale pieței valutareCum să îmblânzim lichiditățileVeaceslav IONIȚĂ: Guvernul a omorât businessul, dar a cochetat cu populațiaÎn ce măsură poate fi combinată grija pentru sănătatea națiunii și veniturile bugetare de la viciiOamenii și businessul: Selecția naturală și nenaturalăAlexandru BURDEINÎI: Să fii etic în afaceri devine vitalValeriu Lazăr: Cea mai neinspirată decizie acum este să concediezi oameniiVa reveni Moldova la reglementarea de stat a prețurilor produselor petroliere?Marin CIOBANU: Noi creăm oportunități pentru dezvoltarea businessului în Moldova și nu doar în zonele economice libere2019: trei pași înainte, doi pași înapoi Plamen MILANOV: Datorită loteriei, într-un singur an, în Republica Moldova au apărut 13 milionariVictor ȘUMILO: În 2019, vânzările automobilelor hibride au depășit vânzările automobilelor pe bază de carburanți tradiționali "Padure fermecată". Principalele evenimente din 2018 Camioanele vor putea traversa mai rapid frontiera moldoveneascăCu privire la "a doua venire" și controlul asupra sistemului bancar din MoldovaPrivatizarea Air Moldova: 2000 vs 2018. De găsit 10 diferențe!Șeful oficiului USAID în Moldova, Karen Hilliard: ”Promovăm ideea că vinificația și piața turistică sunt un tot întreg”Tainele pieței valutare moldovenești - 201715 ani ai businessului leasing în Moldova: spre extindere prin diversificareLeul moldovenesc vs Geopolitica. Ce spune cursul valutar despre autorități, business și procesele mondiale 10 ani de la începutul construcției terminalelor Trans – Oil în portul Giurgiulești200 mil USD din buzunarul consumatorilor pentru executarea directivelor europene?Pe cine apără noua redacție a legii privind comerțul intern?Piața VMS 2014 – 2016: Ministerul Finanțelor calculează pierderile, investitorii – veniturile Nimeni nu va fi scutit și fiecare va plătiO încercarea atentă de traversare a zonei moartePiața VMS: Ministerul Finanțelor este în goană după bani, investitorii – după profit. Și unii și alții trebuie să fie pregătiți pentru orice. Banii care pot fi spălați...Fenix cu capital arabIndicatorii macroeconomice de baza in MoldovaZilnic: Cursul de schimb valutar la toate bancile comerciale din MoldovaZilnic: Pretul PECO

Analiza și prognoza prețurilor imobiliare din Moldova

Analiza și prognoza prețurilor imobiliare din Moldova

În ultimii câți-va ani prețul imobiliarelor din Moldova s-a stabilit și costul unui metru pătrat nu mai crește, dar și are o tendință de scădere.

În ultimii câți-va ani prețul imobiliarelor din Moldova s-a stabilit și costul unui metru pătrat nu mai crește, dar și are o tendință de scădere. În ultimul timp oferta vânzărilor a început să depășească căutarea, deoarece persoanele care-și vând apartamentele din Chișinău și pleacă peste hotare sunt destul de multe și astfel oferta de apartamente pe piața capitalei crește, însă ea imediat se stabilește datorită faptului că destul de multe familii din alte orașe mai mici din Moldova au intenția și dorința de a se muta în Chișinău, o astfel de joacă ține prețurile în tonus stabil. Dar ce se întâmplă cu prețurile locuințelor de la țară sau din orășele mai mici? Da, acestea cu mici pași merg spre scădere.

Dacă merge vorba despre analiza costului imobiliarelor de pe piața Moldovei, în comparație cu anii 2016 și 2017 prețurile apartamentelor și a celor din capitală inclusiv - au scăzut cu aproximativ 5%. Vara aceasta prețul unui metru pătrat a apartamentelor noi din Chișinău variază între 340 – 1420 euro, depinde de sector și de varianta finisării. Cele mai scumpe apartamente se vând în centrul capitalei, unde prețul unui metru pătrat începe de la 636 euro și poate ajunge până la 1200 euro pentru un metru pătrat a unei garsoniere, acestea fiind urmate de locuințele de la Botanica (aici prețul mijlociu este în mediu de 550 de euro), iar cele mai ieftine locuințe noi sunt propuse spre vânzare în regiunea Aeroportului cu prețul de la 340 de euro pentru un metru pătrat. Numai costul locuințelor de lux nu prea s-a schimbat, în acest segment costul unui metru pătrat începe de la 700 de euro și ajunge până la 1400 de euro, aici este inclus nu numai locul amplasării dar și calitatea materialelor de construcție, finisajele și dotările suplimentare. Desigur că prețul apartamentelor la începutul construcției semnificativ diferă de prețul locuințelor deja date în exploatare. Pentru a vizualiza toate ofertele imobiliare din Moldova și pentru a face o comparație comodă a prețurilor, puteți vizita portalul unic din Moldova Korter.ro, unde sunt afișate toate ofertele imobiliare cu poze, descrieri cinstite, prețuri actuale și cu acces direct la contactele firme de construcții.

Și chiar, dacă simultan toți moldovenii, care muncesc peste hotare se vor întoarce în țară, pentru toți sunt de ajuns imobiliare noi construite. Și să nu uităm de faptul că majoritatea moldovenilor deja demult și-au investit banii în locuințe noi chiar la începutul construcțiilor. Astfel se primește că întoarcerea acasă nu va putea influența la ridicarea prețurilor. Dar în Moldova Companiile de construcții nu se opresc și lucrează cu spor, construiesc și lunar se derulează câteva construcții în diferite sectoare a Chișinăului, acest fapt iarăși ridică oferta

Deci, dacă rezumăm discuția noastră, la ce venim?

Moldovenii cu bani din streinătate într-o mare parte deja sunt stăpâni a apartamentelor noi din capitală și dacă se întorc nu vor cumpăra locuințe noi. Persoanele din alte orașe a Moldovei, care doresc să se mută în capitală mai aproape de copii, nu prea au bani pentru apartamente în case noi și nu au așa venituri lunare pentru a le întreține, deci vor căuta apartamente ieftine de pe piața secundară și vor înconjura imobiliarele noi. Astfel prețul acestora nu poate să crească. În ultimii ani se urmărește o tendință bună de creștere a ofertelor imobiliare și un interes scăzut de căutare din partea cumpărătorilor.

Da, desigur că în toamnă piața imobiliară se va trezi și vânzările și cumpărările vor merge mai activ, dar acest fapt nu va influenta la creșterea prețului, poate chiar invers active vor fi imobiliarele cu cele mai mici prețuri. Și se vor vinde acele locuințe, care vor avea un preț minim propus din similare lor.

Deci, acum așteptăm o mică scădere a costului apartamentelor, dar să nu uităm de familii tinere și progresive, de persoane active și sigure care lucrează în Moldova și au posibilitatea de a cumpăra un apartament nou într-un Ansamblu Rezidențial modern prin programul guvernamental „Prima casă” – acest fapt influențează pozitiv la stabilirea prețurilor imobiliarelor și posibil că până la sfârșitul anului prețul unui metru pătrat se va opri și nu v-a mai dansa, dar va fi stabil și sperăm că și viața moldovenilor va fi stabilă și cu o bună încredere în ziua de mâine.
 

Noutați dupa tema