Noutaţi

Datele privind activitatea băncilor comerciale din Republica Moldova la data de 31 Iulie, a.2025Dr. Sándor Csány: Fiind a patra ca mărime, OTP Bank din Moldova va crește atât organic, cât și prin posibile fuziuni și achizitiiȘi pare să fie un loc, dar se pare că nuScott HOCKLANDER: Pentru mine, perseverența cetățenilor moldoveni nu este doar o lecție învățată, ci și un mare exempluSorin MASLO: „Anul 2022 a fost unul de cotitură pentru Combinatul „Cricova”, cifra de afaceri a crescut cu aproape 25%” Ratele depozitelor – la maximum. Conjunctura pieței sau De ce băncile au nevoie de depozitele persoanelor fiziceValeriu LAZĂR:”Dacă statul astăzi nu va susține businessul, mâine nu va avea de la cine colecta impozite”Aeroportul din Chișinău, oglindă a statalitățiiMăsurile monetare contra inflației nemonetareBăncile, ca punct de sprijin pentru economie: au majorat profitul și se pregătesc de provocările din semestrul II din 2022Ministerul Finanțelor și investitorii de pe piața valorilor mobiliare de stat, la culmile volumului de plasarePiața bancară: emoții și cerere sportită. Nu există panicăEste oare pregătită Moldova pentru consecințele economice al războiului din țara vecinăNe așteaptă hiperinflație? Totul depinde de diagnoza corectă și tratamentul prescrisCe se întâmplă pe piața valorilor mobiliare de stat și ce atribuție la aceasta are Banca NaționalăSectorul vinicol, în prag de revoluție: Legea de profil falimentează întreprinderile?Capcană pentru piața produselor petroliereLászló DIÓSI: Foreign investments come to Moldova due to banking system stabilityCând nu sunt bani de la FMI, emitem VMS! Nikolay BORISSOV: ”Cumpărarea Moldindconbank-ului reprezintă cea mai bună achiziție de pe piața moldovenească, deși e și cea mai riscantă” Jocuri în ping-pong petrolierAnul bancar 2020 – pandemic, profitabilStraniul an 2020: smerenie, revoltă, acceptarea noii realități”Jocurile foamete” ale pieței valutareCum să îmblânzim lichiditățileVeaceslav IONIȚĂ: Guvernul a omorât businessul, dar a cochetat cu populațiaOamenii și businessul: Selecția naturală și nenaturalăAlexandru BURDEINÎI: Să fii etic în afaceri devine vitalIndicatorii macroeconomice de baza in MoldovaZilnic: Cursul de schimb valutar la toate bancile comerciale din MoldovaZilnic: Pretul PECO

Cea mai dulce poluare. Țara care a anunțat că a descoperit cum să transforme dioxidul de carbon în zahăr

Cea mai dulce poluare. Țara care a anunțat că a descoperit cum să transforme dioxidul de carbon în zahăr

Oamenii de știință chinezi au anunțat că au dezvoltat o metodă de transformare a dioxidului de carbon în zahăr, oferind astfel o soluție ”dulce” la una dintre cele mai grave probleme globale, poluarea.
O echipă chineză susține că dioxidul de carbon se poate transforma în zahăr, oferind o soluție la problemele globale, scrie South China Morning Post (SCMP).

Oamenii de știință spun că metoda de transformare a metanolului în zahăr alb este „o strategie promițătoare pentru a aborda atât provocările legate de mediu, cât și cele legate de populație”.

Sistemul de biotransformare al echipei produce zaharoză fără a fi nevoie să se cultive trestie de zahăr sau sfeclă de zahăr - culturi care necesită cantități mari de resurse terestre și de apă.
Metoda lor de a converti metanolul - care poate fi derivat din deșeuri industriale sau produs prin hidrogenarea dioxidului de carbon - în zaharoză folosind enzime a fost, de asemenea, adaptată pentru a produce alți carbohidrați complecși, inclusiv fructoză și amidon.
„Conversia artificială a dioxidului de carbon în alimente și substanțe chimice oferă o strategie promițătoare pentru a aborda atât provocările legate de mediu, cât și cele legate de populație, contribuind în același timp la neutralitatea carbonului”, a declarat echipa într-un articol publicat în revista Science Bulletin, evaluată de colegi, în luna mai.

”Platformă extrem de promițătoare pentru bioproducția durabilă”
Reducerea dioxidului de carbon la molecule mai puțin complexe s-a dovedit a fi un succes, deși cercetătorii au spus că generarea de carbohidrați cu lanț lung - cele mai abundente substanțe din natură - s-a dovedit a fi o provocare pentru oamenii de știință.
„Biotransformarea in vitro (ivBT) a apărut ca o platformă extrem de promițătoare pentru bioproducția durabilă”, a scris echipa de la Institutul de Biotehnologie Industrială Tianjin al Academiei Chineze de Științe.

„În această lucrare, am proiectat și implementat cu succes un sistem [ivBT] pentru sinteza zaharozei din molecule cu conținut scăzut de carbon”.

Zaharoza, sau zahărul alb, se obține în principal din trestia de zahăr cultivată în climate mai calde, cum ar fi Asia de Sud-Est. A doua sursă majoră este sfecla de zahăr, cultivată în regiunile nordice mai reci.

stirileprotv.ro

Noutați dupa tema