
Cea mai dulce poluare. Țara care a anunțat că a descoperit cum să transforme dioxidul de carbon în zahăr
Oamenii de știință chinezi au anunțat că au dezvoltat o metodă de transformare a dioxidului de carbon în zahăr, oferind astfel o soluție ”dulce” la una dintre cele mai grave probleme globale, poluarea.
O echipă chineză susține că dioxidul de carbon se poate transforma în zahăr, oferind o soluție la problemele globale, scrie South China Morning Post (SCMP).
Oamenii de știință spun că metoda de transformare a metanolului în zahăr alb este „o strategie promițătoare pentru a aborda atât provocările legate de mediu, cât și cele legate de populație”.
Sistemul de biotransformare al echipei produce zaharoză fără a fi nevoie să se cultive trestie de zahăr sau sfeclă de zahăr - culturi care necesită cantități mari de resurse terestre și de apă.
Metoda lor de a converti metanolul - care poate fi derivat din deșeuri industriale sau produs prin hidrogenarea dioxidului de carbon - în zaharoză folosind enzime a fost, de asemenea, adaptată pentru a produce alți carbohidrați complecși, inclusiv fructoză și amidon.
„Conversia artificială a dioxidului de carbon în alimente și substanțe chimice oferă o strategie promițătoare pentru a aborda atât provocările legate de mediu, cât și cele legate de populație, contribuind în același timp la neutralitatea carbonului”, a declarat echipa într-un articol publicat în revista Science Bulletin, evaluată de colegi, în luna mai.
”Platformă extrem de promițătoare pentru bioproducția durabilă”
Reducerea dioxidului de carbon la molecule mai puțin complexe s-a dovedit a fi un succes, deși cercetătorii au spus că generarea de carbohidrați cu lanț lung - cele mai abundente substanțe din natură - s-a dovedit a fi o provocare pentru oamenii de știință.
„Biotransformarea in vitro (ivBT) a apărut ca o platformă extrem de promițătoare pentru bioproducția durabilă”, a scris echipa de la Institutul de Biotehnologie Industrială Tianjin al Academiei Chineze de Științe.
„În această lucrare, am proiectat și implementat cu succes un sistem [ivBT] pentru sinteza zaharozei din molecule cu conținut scăzut de carbon”.
Zaharoza, sau zahărul alb, se obține în principal din trestia de zahăr cultivată în climate mai calde, cum ar fi Asia de Sud-Est. A doua sursă majoră este sfecla de zahăr, cultivată în regiunile nordice mai reci.
stirileprotv.ro