Noutaţi

Datele privind activitatea băncilor comerciale din Republica Moldova la data de 31 Iulie, a.2025Dr. Sándor Csány: Fiind a patra ca mărime, OTP Bank din Moldova va crește atât organic, cât și prin posibile fuziuni și achizitiiȘi pare să fie un loc, dar se pare că nuScott HOCKLANDER: Pentru mine, perseverența cetățenilor moldoveni nu este doar o lecție învățată, ci și un mare exempluSorin MASLO: „Anul 2022 a fost unul de cotitură pentru Combinatul „Cricova”, cifra de afaceri a crescut cu aproape 25%” Ratele depozitelor – la maximum. Conjunctura pieței sau De ce băncile au nevoie de depozitele persoanelor fiziceValeriu LAZĂR:”Dacă statul astăzi nu va susține businessul, mâine nu va avea de la cine colecta impozite”Aeroportul din Chișinău, oglindă a statalitățiiMăsurile monetare contra inflației nemonetareBăncile, ca punct de sprijin pentru economie: au majorat profitul și se pregătesc de provocările din semestrul II din 2022Ministerul Finanțelor și investitorii de pe piața valorilor mobiliare de stat, la culmile volumului de plasarePiața bancară: emoții și cerere sportită. Nu există panicăEste oare pregătită Moldova pentru consecințele economice al războiului din țara vecinăNe așteaptă hiperinflație? Totul depinde de diagnoza corectă și tratamentul prescrisCe se întâmplă pe piața valorilor mobiliare de stat și ce atribuție la aceasta are Banca NaționalăSectorul vinicol, în prag de revoluție: Legea de profil falimentează întreprinderile?Capcană pentru piața produselor petroliereLászló DIÓSI: Foreign investments come to Moldova due to banking system stabilityCând nu sunt bani de la FMI, emitem VMS! Nikolay BORISSOV: ”Cumpărarea Moldindconbank-ului reprezintă cea mai bună achiziție de pe piața moldovenească, deși e și cea mai riscantă” Jocuri în ping-pong petrolierAnul bancar 2020 – pandemic, profitabilStraniul an 2020: smerenie, revoltă, acceptarea noii realități”Jocurile foamete” ale pieței valutareCum să îmblânzim lichiditățileVeaceslav IONIȚĂ: Guvernul a omorât businessul, dar a cochetat cu populațiaOamenii și businessul: Selecția naturală și nenaturalăAlexandru BURDEINÎI: Să fii etic în afaceri devine vitalIndicatorii macroeconomice de baza in MoldovaZilnic: Cursul de schimb valutar la toate bancile comerciale din MoldovaZilnic: Pretul PECO

Noul cartof. Cum vrea China să își revoluționeze agricultura pentru a face față viitoarelor schimbări climatice

Noul cartof. Cum vrea China să își revoluționeze agricultura pentru a face față viitoarelor schimbări climatice

Un nou soi de cartof, unul ai cărui tuberculi ating mai puțin de jumătate din dimensiunile medii ale unei asemenea plante, a fost testat cu succes în laborator de biologi de la divizia chineză a Centrului Internațional al Cartofului (CIP), relatează Reuters.

Diferența este dată de rezistența sporită a noului soi, unul care a proliferat într-un mediu controlat, în care temperatura a fost cu trei grade Celsius mai mare decât media înregistrată în nordul Chinei și în Mongolia Interioară. Practic, o simulare a condițiilor pe care climatologii le estimează pentru finalul acestui secol.
Soiul creat de Li Jieping, biolog molecular în cadrul CIP, produce tuberculi a căror greutate medie este de puțin peste 100 de grame, iar unii nu au dimensiuni mai mari decât un ou de prepeliță.

Însă, în cadrul testelor de laborator, aceștia au rezistat cu succes nu doar atunci când au fost supuși unor temperaturi extrem de ridicate, ci și unei umidități peste medie.

Schimbările vor începe în maxim un deceniu
De altfel, China, cel mai mare producător de cartofi al lumii, se confruntă cu probleme legate de precipitațiile abundente din ultimii ani, precum și cu bolile care derivă din acestea și care afectează culturile de cartofi.
„Fermierii chinezi vor fi nevoiți să înceapă schimbările în mai puțin de zece ani”, a subliniat cercetătoare de la Beijing, citată de Reuters. „Fie vor trebui să înceapă însămânțările mai devreme, în primăvară în loc de începutul verii, fie vor trebui să își mute culturile la altitudini mai mari pentru a evita atât seceta, cât și inundațiile”.

De asemenea, pe fondul schimbărilor climatice, variantele de mană care afectează cartofii au devenit mai agresive și tind să reziste metodelor tradiționale de prevenție, susțin cercetătorii chinezi coordonați de Li Jieping, al căror studiu a fost publicat în revista Climate Smart Agriculture.

Temperaturi cu 3,1 grade Celsius mai mari la finalul secolului
Ei subliniază că stadiul cercetărilor privind noile soiuri nu este nici pe departe încheiat, în ciuda succesului recent. Practic, temperaturile ridicate au dus la o accelerare a creșterii cartofului, însă i-au redus dimensiunile la mai puțin de jumătate.
Specialiștii chinezi afirmă că, pe fondul schimbărilor climatice și a creșterii temperaturilor globale, guvernele lumii riscă să se confrunte cu o criză majoră a alimentelor, în condițiile în care nu vor lua măsuri urgente.

Declarația lor se suprapune practic peste cea a oficialilor ONU, cei care au anunțat în luna octombrie a acestui an că, sub actualele politici climatice, temperaturile globale medii vor atinge la finalul secolului valori cu până la 3,1 grade Celsius mai mari decât în perioada preindustrială.

hotnews.ro

Noutați dupa tema