Noutaţi

Datele privind activitatea băncilor comerciale din Republica Moldova la data de 31 August, a.2025Dr. Sándor Csány: Fiind a patra ca mărime, OTP Bank din Moldova va crește atât organic, cât și prin posibile fuziuni și achizitiiȘi pare să fie un loc, dar se pare că nuScott HOCKLANDER: Pentru mine, perseverența cetățenilor moldoveni nu este doar o lecție învățată, ci și un mare exempluSorin MASLO: „Anul 2022 a fost unul de cotitură pentru Combinatul „Cricova”, cifra de afaceri a crescut cu aproape 25%” Ratele depozitelor – la maximum. Conjunctura pieței sau De ce băncile au nevoie de depozitele persoanelor fiziceValeriu LAZĂR:”Dacă statul astăzi nu va susține businessul, mâine nu va avea de la cine colecta impozite”Aeroportul din Chișinău, oglindă a statalitățiiMăsurile monetare contra inflației nemonetareBăncile, ca punct de sprijin pentru economie: au majorat profitul și se pregătesc de provocările din semestrul II din 2022Ministerul Finanțelor și investitorii de pe piața valorilor mobiliare de stat, la culmile volumului de plasarePiața bancară: emoții și cerere sportită. Nu există panicăEste oare pregătită Moldova pentru consecințele economice al războiului din țara vecinăNe așteaptă hiperinflație? Totul depinde de diagnoza corectă și tratamentul prescrisCe se întâmplă pe piața valorilor mobiliare de stat și ce atribuție la aceasta are Banca NaționalăSectorul vinicol, în prag de revoluție: Legea de profil falimentează întreprinderile?Capcană pentru piața produselor petroliereLászló DIÓSI: Foreign investments come to Moldova due to banking system stabilityCând nu sunt bani de la FMI, emitem VMS! Nikolay BORISSOV: ”Cumpărarea Moldindconbank-ului reprezintă cea mai bună achiziție de pe piața moldovenească, deși e și cea mai riscantă” Jocuri în ping-pong petrolierAnul bancar 2020 – pandemic, profitabilStraniul an 2020: smerenie, revoltă, acceptarea noii realități”Jocurile foamete” ale pieței valutareCum să îmblânzim lichiditățileVeaceslav IONIȚĂ: Guvernul a omorât businessul, dar a cochetat cu populațiaOamenii și businessul: Selecția naturală și nenaturalăAlexandru BURDEINÎI: Să fii etic în afaceri devine vitalIndicatorii macroeconomice de baza in MoldovaZilnic: Cursul de schimb valutar la toate bancile comerciale din MoldovaZilnic: Pretul PECO

Într-o avalanşă de scumpiri, carnea de porc se ieftineşte în Europa, din cauza pandemiei de pestă porcină. Piaţa dă semne că preţurile vor continua să se ducă în jos

Într-o avalanşă de scumpiri, carnea de porc se ieftineşte în Europa, din cauza pandemiei de pestă porcină. Piaţa dă semne că preţurile vor continua să se ducă în jos

Preţurile mai mari şi perturbările de tot felul produse de pandemia de COVID în lanţurile de aprovizionare ale pieţei alimen¬telor încep să creeze probleme serioase. Sri Lanka, de exemplu, a declarat stare de urgenţă economică pentru a domoli scumpirile. În Europa însă carnea de porc se ieftineşte, iar acest lucru se datorează unei alte pandemii. Pentru consumator, este o uşurare în cotextul inflaţiei generale. Pentru producător, situaţia este mai gri.
Când în septembrie anul trecut în pădurile germane de lângă graniţa cu Polonia a fost descoperit primul porc mistreţ mort din cauza pestei porcine, producătorii de carne de porc au intrat în alertă. Boala este necruţătoare pentru porci, sălbătici sau domestici, şi decimase deja populaţia de animale din China, cel mai mare consumator de carne din lume, iar răspândirea ei nu poate fi oprită decât prin măsuri drastice. Una este uciderea tuturor porcilor din fermele afectate şi a mistreţilor din sălbăticie. Germania este cel mai mare producător de porci din Europa şi o bună parte din producţie se duce la export.
Între timp, în pofida acţiunilor de prevenţie luate de autorităţi, pesta a ajuns în fermele germane şi a ucis circa 2.000 de animale sălbatice. China şi alte state din afara Uniunii Europene şi-au sistat importurile de carne de porc din Germania. Regulile europene nu interzic însă exporturile în interiorul UE dintr-o ţară membră afectată de pestă. Surplusul german astfel creat a inundat piaţa europeană, împingând în jos preţurile. Acum, Germania are în faţă o bătălie de durată pentru eradicarea pestei porcine, scrie Reuters.
„Pesta porcină africană este o problemă pentru întreaga Uniune Europeană“, spune Wolfram Guenther, ministrul agriculturii în landul estic Saxonia. „Lupta contra pestei este o provocare pe termen lung pentru că trebuie să împiedicăm sau cel puţin să reducem la minimum posibil răspândirea de-a lungul unei graniţe lungi.“
În ultima lună, preţurile cărnii de porc au continuat să scadă în cele mai multe dintre statele UE, reflectând cererea mai slabă atât pe piaţa internă cât şi pe cele de export. În acelaşi timp, producţia a crescut, scrie thepigsite.com. În intervalul de patru săptămâni încheiat pe
22 august, preţul de referinţă mediu pentru UE a scăzut cu mai mult de 6 euro, la 145 de euro pentru 100 de kg. Acesta este cel mai redus nivel din martie. Preţurile sunt în mod normal stabile în lunile de vară, ceea ce înseamnă că referinţa actuală este cu 11% sub media ultimilor cinci ani pentru această perioadă.
Preţurile s-au redus în mai toate statele mari producătoare, inclusiv Germania şi Spania. Excepţie face Polonia, de unde au venit mis¬treţii care au răspândit pesta în Germania. Spania, unde boala n-a ajuns, este în special afect¬ată de slăbirea cererii din China, unde po¬pulaţia de porci de fermă a început să se refacă.
La nivelul UE, producţia a crescut în perioada analizată, iar cea mai mare parte din creştere a fost exportată. Dar cum atât cererea internă, cât şi cea externă încep să dea semne de slăbiciune, s-ar putea să fie nevoie de preţuri şi mai mici pentru revigorarea cererii în UE, spun analiştii. Iar piaţa dă semne că se îndreaptă în această direcţie.
Producţia europeană de carne de porc este cu 5% mai mare decât acum un an. Datele arată că şi porcii au crescut în greutate.
Exporturile, inclusiv cele în China, au crescut cu aproape 20%. Însă veştile din China sugerează că această piaţă devine mai dificilă pentru exportatorii europeni. De asemenea, au urcat şi costurile de producţie, cum ar fi preţul nutreţului, ceea ce face ca viabilitatea financiară a sectorului de producţie să fie foarte problematică.
Strategia Germaniei de a eradica pesta include ridicarea de garduri de-a lungul graniţei cu Polonia pentru a împiedica mistreţii să intre în ţară, creşterea cotelor de vânătoare şi măsuri de igienă mai stricte la ferme. Până acum, boala nu a afectat decât regiunile apropiate de graniţa cu Polonia. Scăderea preţurilor cărnii de porc vine pentru consumatorul de rând, cel puţin pentru cel din Europa, în contextul unei avalanşe de scumpiri, inclusiv la alte alimente, care creşte costul vieţii.
La nivel global preţurile alimentelor din luna iulie sunt cu peste 30% mai mari faţă de acum un an, deşi au scăzut timp de câteva luni. În august, a reînceput creşterea. O parte din vină pentru scumpiri o poartă condiţiile meteo nefavorabile , care au creat penurii, şi lipsa de forţă de muncă. În Vietnam, armata ajută la recoltarea orezului, scrie Bloomberg. În Marea Britanie, fermierii aruncă laptele pe câmp pentru că n-are cine să-l transporte la fabricile de procesare.
Brexitul a secătuit ţara de şoferi de camioane. În Brazilia, recoltarea cafelei a întâziat cu o lună. În SUA, procesatorii de carne încearcă să atragă angajaţi oferindu-le ceasuri inteligente şi scumpe, în timp ce lanţurile de fast-food ridică preţurile burgerilor. Ecosistemul alimentar global se îndoaie sub greutatea lipsei de forţă de muncă. Iar companiile agro-alimentare în general spun că trebuie să majoreze preţurile pentru a acoperi costurile suplimentare.
În Sri Lanka, guvernul a instituit starea de urgenţă economică, ceea ce permite autorităţilor să confişte stocuri de alimente şi să stabilească preţurile.

Zf.ro

Noutați dupa tema