Noutaţi

Datele privind activitatea băncilor comerciale din Republica Moldova la data de 30 Septembrie, a.2025Măsuri inflaționiste în condițiile unei inflații ridicate sau așteptarea politicii Stop-and-Go a Băncii Naționale a MoldoveiDr. Sándor Csány: Fiind a patra ca mărime, OTP Bank din Moldova va crește atât organic, cât și prin posibile fuziuni și achizitiiȘi pare să fie un loc, dar se pare că nuScott HOCKLANDER: Pentru mine, perseverența cetățenilor moldoveni nu este doar o lecție învățată, ci și un mare exempluSorin MASLO: „Anul 2022 a fost unul de cotitură pentru Combinatul „Cricova”, cifra de afaceri a crescut cu aproape 25%” Ratele depozitelor – la maximum. Conjunctura pieței sau De ce băncile au nevoie de depozitele persoanelor fiziceValeriu LAZĂR:”Dacă statul astăzi nu va susține businessul, mâine nu va avea de la cine colecta impozite”Aeroportul din Chișinău, oglindă a statalitățiiMăsurile monetare contra inflației nemonetareBăncile, ca punct de sprijin pentru economie: au majorat profitul și se pregătesc de provocările din semestrul II din 2022Ministerul Finanțelor și investitorii de pe piața valorilor mobiliare de stat, la culmile volumului de plasarePiața bancară: emoții și cerere sportită. Nu există panicăEste oare pregătită Moldova pentru consecințele economice al războiului din țara vecinăNe așteaptă hiperinflație? Totul depinde de diagnoza corectă și tratamentul prescrisCe se întâmplă pe piața valorilor mobiliare de stat și ce atribuție la aceasta are Banca NaționalăSectorul vinicol, în prag de revoluție: Legea de profil falimentează întreprinderile?Capcană pentru piața produselor petroliereLászló DIÓSI: Foreign investments come to Moldova due to banking system stabilityCând nu sunt bani de la FMI, emitem VMS! Nikolay BORISSOV: ”Cumpărarea Moldindconbank-ului reprezintă cea mai bună achiziție de pe piața moldovenească, deși e și cea mai riscantă” Jocuri în ping-pong petrolierAnul bancar 2020 – pandemic, profitabilStraniul an 2020: smerenie, revoltă, acceptarea noii realități”Jocurile foamete” ale pieței valutareCum să îmblânzim lichiditățileVeaceslav IONIȚĂ: Guvernul a omorât businessul, dar a cochetat cu populațiaOamenii și businessul: Selecția naturală și nenaturalăAlexandru BURDEINÎI: Să fii etic în afaceri devine vitalIndicatorii macroeconomice de baza in MoldovaZilnic: Cursul de schimb valutar la toate bancile comerciale din MoldovaZilnic: Pretul PECO

Simple modificări ale dietei pot preveni o boală comună a ficatului

Simple modificări ale dietei pot preveni o boală comună a ficatului

Creșterea aportului de fibre vegetale ar putea reprezenta o strategie simplă și eficientă pentru prevenirea și chiar inversarea bolii hepatice asociate disfuncției metabolice (MASLD), cunoscută anterior ca boala ficatului gras non-alcoolic, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea California, Irvine (UC Irvine). Aceștia au demonstrat că o fibră naturală prezentă în numeroase legume poate modifica compoziția bacteriilor intestinale într-un mod care protejează ficatul de efectele nocive ale fructozei, un zahăr frecvent consumat în alimentația modernă.
Cercetarea, publicată în revista Nature Metabolism, arată că inulina favorizează activitatea bacteriilor intestinale care utilizează fructoza înainte ca aceasta să fie absorbită și să ajungă la ficat. Prin reducerea transferului de fructoză din intestin către ficat, se previne acumularea de grăsimi la nivel hepatic (steatoza hepatică) și instalarea rezistenței la insulină, doi factori centrali în dezvoltarea sindromului metabolic.
„Am constatat că suplimentarea dietei cu inulină, o fibră naturală abundentă în legume precum ceapa, usturoiul, și cicoarea, modifică favorabil microbiota intestinală, determinând bacteriile să metabolizeze o parte semnificativă din fructoză înainte ca aceasta să ajungă în circulația sistemică”, a explicat dr. Cholsoon Jang, coordonatorul studiului și profesor la Facultatea de Medicină din cadrul UC Irvine, potrivit News.ro. Schimbările induse de inulină în microbiota intestinală diminuează efectele nocive ale fructozei asupra ficatului, prevenind inflamația și depunerile de grăsimi (lipide). Totodată, inulina favorizează creșterea producției hepatice de antioxidanți endogeni, cu rol protector asupra celulelor hepatice. Rezultatele oferă o nouă perspectivă asupra rolului microbiomului intestinal în menținerea sănătății metabolice și evidențiază potențialul intervențiilor legate de alimentație în prevenirea bolilor hepatice. Cercetătorii au analizat efectele inulinei inclusiv la persoane fără obezitate, unde tulburările metabolice pot rămâne nedetectate în stadiile incipiente din cauza unui indice de masă corporală (IMC) aparent normal.
Analizele efectuate au arătat că inulina stimulează degradarea fructozei la nivelul intestinului subțire, reducând trecerea acesteia către colon și ficat. Prin acest mecanism, se diminuează lipogeneza hepatică de novo (procesul prin care ficatul produce grăsimi noi) și se intensifică sinteza unor aminoacizi precum serina și glicina, necesari pentru producerea de glutation, principalul antioxidant celular al ficatului. Acest efect complex contribuie la reducerea stresului oxidativ și la protejarea funcției hepatice. Autorii studiului consideră că rezultatele pot deschide calea către noi strategii în medicina preventivă bazate pe o alimentație personalizată. În viitor, echipa intenționează să analizeze modul în care și alte tipuri de fibre alimentare influențează metabolismul fructozei și riscul de boli asociate, precum obezitatea, diabetul zaharat de tip 2 sau cancerul hepatic. „Identificarea bacteriilor și a căilor metabolice implicate în procesarea fructozei ne permite să concepem abordări nutriționale personalizate. Prin evaluarea eficienței microbiotei intestinale a fiecărui individ în metabolizarea fructozei, putem recomanda tipul optim de prebiotice sau probiotice, maximizând beneficiile terapeutice și reducând efectele adverse”, a adăugat dr. Jang.
Cercetătorii subliniază importanța menținerii unui aport adecvat de fibre vegetale pentru sănătatea metabolică și hepatică. Într-un context alimentar dominat de produse ultraprocesate și bogate în zahăr, revenirea la o dietă naturală, bazată pe legume și fibre, ar putea deveni un instrument esențial în prevenirea bolilor cronice.

profit.ro

Noutați dupa tema