
Motivul pentru care temperatura apei din Marea Neagră a scăzut la 12 grade Celsius, în doar o zi. Avertisment pentru turiști
Temperatura apei din Marea Neagră a scăzut la 12 grade Celsius, marți, în condițiile în care cu o zi în urmă avea 23-24 de grade.
Salvamarii au arborat steagul galben pe mai multe plaje ca să-i avertizeze pe turiști că pot face un șoc termic, mai ales că vremea e foarte caldă. Fenomenul de răcire bruscă a apei are o explicație simplă, în ciuda amplitudinii lui.
Specialiștii vorbesc despre un fenomen oceanografic numit „upwelling”, prin care curenții aduc la suprafață apă rece din adâncuri. Contează și felul în care bate vântul: meteorologii spun că de luni seara a început să sufle dinspre uscat spre mare.
Când corpul este expus la temperaturi ridicate, de 30-34 grade Celsius pe plajă, și apoi în apă foarte rece, sub 15 grade, vasele de sânge se contractă brusc și pot apărea tulburări de ritm cardiac. În cazuri grave, se poate ajunge la stop cardiorespirator.
Medicii le recomandă celor care sunt în vacanță la mare să intre în apă treptat și să iasă repede. În plus, să nu intre în stare de ebrietate, condiție care le poate altera simțurile.
Potrivit medicilor, atunci când intrăm de la peste 30 de grade, direct din soarele fierbinte, în apa rece a mării, organismul reacționează puternic și poate să apară șocul termic.
Ritmul cardiac crește brusc, vasele periferice de sânge se contractă și poate suverni infarctul. Apoi, după 3-4 minute, musculatura periferică se răcește și scade forța în brațe și picioare. Dacă aceste simptome vă prind în larg, riscul de a nu vă putea întoarce crește.
Dincolo de aceste riscuri, răcirea bruscă a apei mării are loc atunci când vântul bate, uneori, dinspre țărm către larg. Apa calda este impinsă de curenți prin mișcări de rotație de la suprafață, iar în locul ei, în apropierea țărmului, ajunge apa rece. Se mai numește și upwelling sau inversiune termică.
stirileprotv.ro