Noutaţi

Datele privind activitatea băncilor comerciale din Republica Moldova la data de 31 Iulie, a.2025Dr. Sándor Csány: Fiind a patra ca mărime, OTP Bank din Moldova va crește atât organic, cât și prin posibile fuziuni și achizitiiȘi pare să fie un loc, dar se pare că nuScott HOCKLANDER: Pentru mine, perseverența cetățenilor moldoveni nu este doar o lecție învățată, ci și un mare exempluSorin MASLO: „Anul 2022 a fost unul de cotitură pentru Combinatul „Cricova”, cifra de afaceri a crescut cu aproape 25%” Ratele depozitelor – la maximum. Conjunctura pieței sau De ce băncile au nevoie de depozitele persoanelor fiziceValeriu LAZĂR:”Dacă statul astăzi nu va susține businessul, mâine nu va avea de la cine colecta impozite”Aeroportul din Chișinău, oglindă a statalitățiiMăsurile monetare contra inflației nemonetareBăncile, ca punct de sprijin pentru economie: au majorat profitul și se pregătesc de provocările din semestrul II din 2022Ministerul Finanțelor și investitorii de pe piața valorilor mobiliare de stat, la culmile volumului de plasarePiața bancară: emoții și cerere sportită. Nu există panicăEste oare pregătită Moldova pentru consecințele economice al războiului din țara vecinăNe așteaptă hiperinflație? Totul depinde de diagnoza corectă și tratamentul prescrisCe se întâmplă pe piața valorilor mobiliare de stat și ce atribuție la aceasta are Banca NaționalăSectorul vinicol, în prag de revoluție: Legea de profil falimentează întreprinderile?Capcană pentru piața produselor petroliereLászló DIÓSI: Foreign investments come to Moldova due to banking system stabilityCând nu sunt bani de la FMI, emitem VMS! Nikolay BORISSOV: ”Cumpărarea Moldindconbank-ului reprezintă cea mai bună achiziție de pe piața moldovenească, deși e și cea mai riscantă” Jocuri în ping-pong petrolierAnul bancar 2020 – pandemic, profitabilStraniul an 2020: smerenie, revoltă, acceptarea noii realități”Jocurile foamete” ale pieței valutareCum să îmblânzim lichiditățileVeaceslav IONIȚĂ: Guvernul a omorât businessul, dar a cochetat cu populațiaOamenii și businessul: Selecția naturală și nenaturalăAlexandru BURDEINÎI: Să fii etic în afaceri devine vitalIndicatorii macroeconomice de baza in MoldovaZilnic: Cursul de schimb valutar la toate bancile comerciale din MoldovaZilnic: Pretul PECO

Cum arată pâinea de acum 5.000 de ani care a fost recreată în Turcia

Cum arată pâinea de acum 5.000 de ani care a fost recreată în Turcia

Într-un sit arheologic din centrul Turciei a fost descoperită o pâine de acum peste cinci milenii, iar întâmplarea este excepțională, fiindcă arheologii găsesc cel mult firimituri. Turcii, întreprinzători din fire, au decis să recreeze această pâine care este produsă la o brutărie unde se vând câteva sute de bucăți pe zi.

Cum arată pâinea de la sit-ul denumit Kulluoba? Este rotundă și plată precum o lipie, are 12 cm în diametru și a fost descoperită în septembrie 2024, carbonizată și îngropată sub pragul unei locuințe construite în epoca bronzului, în jurul anului 3.300 î.Hr, scrie agenția de presă AFP.
O bucată fusese ruptă înainte ca pâinea să fie arsă și îngropată în timpul construcției locuinței, posibil ca parte a unui ritual legat de abundență, cred arheologii.

„Este cea mai veche pâine dospită și coaptă descoperită vreodată în cadrul unor săpături arheologice, o pâine care și-a păstrat în mare parte forma”, spune Murat Türkteki, arheolog și director al săpăturilor de la Kulluoba.

Sit-ul se află la 35 km de orașul Eskişehir din centrul Turciei.
„Pâinea reprezintă o descoperire rară într-o săpătură arheologică. De obicei, se găsesc doar firimituri. Însă în acest caz s-a conservat, deoarece a fost arsă și îngropată”, explică specialistul turc.
Analizele au arătat că pâinea a fost preparată din făină măcinată grosier dintr-un soi antic de grâu și semințe de linte, fiind dospită cu ajutorul unei frunze de plantă încă neidentificată.

În epoca bronzului, în regiunea Eskişehir trăiau populațiile Hatti, un popor anatolian care a precedat pe hitiți.
Primarul orașului Eskişehir, împreună cu cercetătorii, și-au propus să „readucă la viață” această pâine străveche și au decis să încerce să o prepare cât mai aproape de „rețeta” originală de acum cinci milenii. Acel soi antic de grâu nu mai există, însă a fost ales un grâu denumit Kavilca care este apropiat de linte și e bulgur, scrie AFP.
Pâinile au fost preparate la o brutărie din centrul orașului Eskişehir, cântăresc 300 de grame și costă 50 de lire turcești (5,7 lei) Prima „rundă” s-a terminat în câteva ore.

Zilnic sunt preparate la „Brutăria Poporului” 300 de pâini stil Kulluoba.

Brutăria promovează această pâine ca fiind „hrănitoare, sățioasă, cu conținut scăzut de gluten și fără conservanți”.

hotnews.ro

Noutați dupa tema