Noutaţi

Datele privind activitatea băncilor comerciale din Republica Moldova la data de 31 Iulie, a.2025Dr. Sándor Csány: Fiind a patra ca mărime, OTP Bank din Moldova va crește atât organic, cât și prin posibile fuziuni și achizitiiȘi pare să fie un loc, dar se pare că nuScott HOCKLANDER: Pentru mine, perseverența cetățenilor moldoveni nu este doar o lecție învățată, ci și un mare exempluSorin MASLO: „Anul 2022 a fost unul de cotitură pentru Combinatul „Cricova”, cifra de afaceri a crescut cu aproape 25%” Ratele depozitelor – la maximum. Conjunctura pieței sau De ce băncile au nevoie de depozitele persoanelor fiziceValeriu LAZĂR:”Dacă statul astăzi nu va susține businessul, mâine nu va avea de la cine colecta impozite”Aeroportul din Chișinău, oglindă a statalitățiiMăsurile monetare contra inflației nemonetareBăncile, ca punct de sprijin pentru economie: au majorat profitul și se pregătesc de provocările din semestrul II din 2022Ministerul Finanțelor și investitorii de pe piața valorilor mobiliare de stat, la culmile volumului de plasarePiața bancară: emoții și cerere sportită. Nu există panicăEste oare pregătită Moldova pentru consecințele economice al războiului din țara vecinăNe așteaptă hiperinflație? Totul depinde de diagnoza corectă și tratamentul prescrisCe se întâmplă pe piața valorilor mobiliare de stat și ce atribuție la aceasta are Banca NaționalăSectorul vinicol, în prag de revoluție: Legea de profil falimentează întreprinderile?Capcană pentru piața produselor petroliereLászló DIÓSI: Foreign investments come to Moldova due to banking system stabilityCând nu sunt bani de la FMI, emitem VMS! Nikolay BORISSOV: ”Cumpărarea Moldindconbank-ului reprezintă cea mai bună achiziție de pe piața moldovenească, deși e și cea mai riscantă” Jocuri în ping-pong petrolierAnul bancar 2020 – pandemic, profitabilStraniul an 2020: smerenie, revoltă, acceptarea noii realități”Jocurile foamete” ale pieței valutareCum să îmblânzim lichiditățileVeaceslav IONIȚĂ: Guvernul a omorât businessul, dar a cochetat cu populațiaOamenii și businessul: Selecția naturală și nenaturalăAlexandru BURDEINÎI: Să fii etic în afaceri devine vitalIndicatorii macroeconomice de baza in MoldovaZilnic: Cursul de schimb valutar la toate bancile comerciale din MoldovaZilnic: Pretul PECO

Chiar sunt răi cartofii pentru sănătate? Care este adevărul

Chiar sunt răi cartofii pentru sănătate? Care este adevărul

În ultimii ani, cartofii au căpătat o reputație negativă, mai ales din cauza temerilor că ar crește rapid nivelul glicemiei, favorizând apariția diabetului.

Dar care este, de fapt, adevărul? Dr. Christine Bosch, specialistă în nutriție la Universitatea din Leeds, explică cum e cu creșterea glicemiei cauzată de cartof, afirmând că, în realitate, lucrurile sunt un pic mai nuanțate, scrie The Guardian.
„Totul depinde de tipul de cartof și de modul în care îl preparăm. Deși cartofii clasici determină un vârf glicemic mai mare decât cei dulci, ei rămân o sursă importantă de carbohidrați, un macronutrient esențial pentru energie.

În plus, cartofii oferă fibre și polifenoli – compuși care încetinesc digestia și prelungesc senzația de sațietate”, spune specialistul.

De asemenea, nu toți cartofii sunt la fel. Tipurile cerate, precum cartofii roșii, provoacă o creștere mai mică a glicemiei în comparație cu soiurile făinoase.

Bosch atrage atenția și asupra importanței cojii: „Un cartof de 150 g conține aproximativ 2 g de fibre, dar dacă îl curățăm, ajungem la doar 1 g. Coaja are și o concentrație mai mare de polifenoli”.

Modul de gătire, esențial
Metoda de preparare e foarte importantă. Alimentele care se descompun rapid în zaharuri provoacă vârfuri glicemice mai rapide. De exemplu, piureul de cartofi crește glicemia mai repede decât un cartof fiert întreg, cu coajă.

Un truc simplu recomandat de dr. Bosch este fierberea cartofilor, apoi răcirea lor înainte de consum. Indiferent dacă îi consumăm reci sau încălziți ulterior, indicele lor glicemic scade cu 30-40%, ceea ce îi face mai prietenoși pentru metabolism.

Mai mult, studiile arată că, în sine, consumul de cartofi nu crește riscul de diabet. Problema apare când sunt gătiți cu multă smântână, unt sau ulei.

„Dacă nu exagerăm cu porțiile, cartofii pot face parte fără probleme dintr-o alimentație echilibrată”, mai spune specialistul.

spotmedia.ro

Noutați dupa tema