Noutaţi

Datele privind activitatea băncilor comerciale din Republica Moldova la data de 31 Iulie, a.2025Dr. Sándor Csány: Fiind a patra ca mărime, OTP Bank din Moldova va crește atât organic, cât și prin posibile fuziuni și achizitiiȘi pare să fie un loc, dar se pare că nuScott HOCKLANDER: Pentru mine, perseverența cetățenilor moldoveni nu este doar o lecție învățată, ci și un mare exempluSorin MASLO: „Anul 2022 a fost unul de cotitură pentru Combinatul „Cricova”, cifra de afaceri a crescut cu aproape 25%” Ratele depozitelor – la maximum. Conjunctura pieței sau De ce băncile au nevoie de depozitele persoanelor fiziceValeriu LAZĂR:”Dacă statul astăzi nu va susține businessul, mâine nu va avea de la cine colecta impozite”Aeroportul din Chișinău, oglindă a statalitățiiMăsurile monetare contra inflației nemonetareBăncile, ca punct de sprijin pentru economie: au majorat profitul și se pregătesc de provocările din semestrul II din 2022Ministerul Finanțelor și investitorii de pe piața valorilor mobiliare de stat, la culmile volumului de plasarePiața bancară: emoții și cerere sportită. Nu există panicăEste oare pregătită Moldova pentru consecințele economice al războiului din țara vecinăNe așteaptă hiperinflație? Totul depinde de diagnoza corectă și tratamentul prescrisCe se întâmplă pe piața valorilor mobiliare de stat și ce atribuție la aceasta are Banca NaționalăSectorul vinicol, în prag de revoluție: Legea de profil falimentează întreprinderile?Capcană pentru piața produselor petroliereLászló DIÓSI: Foreign investments come to Moldova due to banking system stabilityCând nu sunt bani de la FMI, emitem VMS! Nikolay BORISSOV: ”Cumpărarea Moldindconbank-ului reprezintă cea mai bună achiziție de pe piața moldovenească, deși e și cea mai riscantă” Jocuri în ping-pong petrolierAnul bancar 2020 – pandemic, profitabilStraniul an 2020: smerenie, revoltă, acceptarea noii realități”Jocurile foamete” ale pieței valutareCum să îmblânzim lichiditățileVeaceslav IONIȚĂ: Guvernul a omorât businessul, dar a cochetat cu populațiaOamenii și businessul: Selecția naturală și nenaturalăAlexandru BURDEINÎI: Să fii etic în afaceri devine vitalIndicatorii macroeconomice de baza in MoldovaZilnic: Cursul de schimb valutar la toate bancile comerciale din MoldovaZilnic: Pretul PECO

Un studiu dezvăluie cum miroseau mumiile egiptene. Concluziile sunt surprinzătoare

Un studiu dezvăluie cum miroseau mumiile egiptene. Concluziile sunt surprinzătoare

Mumiile antice egiptene aveau un miros mai degrabă "lemnos", "picant" şi "dulce", potrivit unui studiu publicat joi în revista editată de American Chemical Society, informează DPA.
Cercetătorii au analizat nouă corpuri mumificate de la Muzeul Egiptean din Cairo, dintre care majoritatea datează din mileniile I şi II î.Hr., folosind o combinaţie de instrumente şi tehnici senzoriale, în cadrul primului studiu de acest gen din lume.

"Mirosul corpurilor mumificate a atras de ani întregi un interes semnificativ din partea experţilor şi a publicului larg, dar până acum nu a fost efectuat niciun studiu ştiinţific combinat chimic şi perceptiv", a declarat autorul principal al cercetării, profesorul Matija Strlic de la University College London (UCL) şi Universitatea din Ljubljana.
"Această cercetare revoluţionară ne ajută cu adevărat să planificăm mai bine conservarea şi să înţelegem materialele vechi de îmbălsămare. Ea adaugă un alt nivel de date pentru a îmbogăţi expoziţia muzeală a corpurilor mumificate", a adăugat el.

Cercetătorii au apelat la un grup de "adulmecători" umani instruiţi, care aveau sarcina de a descrie calitatea, intensitatea şi caracterul plăcut al mirosurilor, precum şi să măsoare moleculele şi compuşii implicaţi în acele mirosuri, prin metode cum ar fi cromatografia gazelor şi spectrometria de masă.
Mumiile egiptene aveau mirosuri lemnoase, picante și dulci
Acest lucru a permis echipei să determine dacă acele componente proveneau de la conservanţi, microorganisme sau pesticide, de exemplu.

Conform studiului, experţii au calificat rămăşiţele mumificate drept "plăcute din punct de vedere hedonic, cu descriptori ”balsamici” (mirosuri grele, dulci, lemnoase)".
Mirosurile au fost descrise ca fiind "lemnoase" în 78% din studiile de caz, "picante" în 67% şi "dulci" în 56%, în timp ce "asemănătoare cu tămâia" şi "stătut, rânced" au primit fiecare 33% din totalul evaluărilor.

Cecilia Bembibre, cercetătoare la UCL, a declarat că noul studiu subliniază "importanţa utilizării simţurilor pentru a înţelege trecutul".

Mumificarea în Egiptul Antic presupunea de obicei tratarea trupului unei persoane decedate cu uleiuri şi răşini, inclusiv cele de pin, cedru şi ienupăr, pentru a conserva corpul şi sufletul în viaţa de apoi şi pentru a le oferi mumiilor un miros plăcut.

stirileptotv.ro

Noutați dupa tema