Noutaţi

Datele privind activitatea băncilor comerciale din Republica Moldova la data de 31 Iulie, a.2025Dr. Sándor Csány: Fiind a patra ca mărime, OTP Bank din Moldova va crește atât organic, cât și prin posibile fuziuni și achizitiiȘi pare să fie un loc, dar se pare că nuScott HOCKLANDER: Pentru mine, perseverența cetățenilor moldoveni nu este doar o lecție învățată, ci și un mare exempluSorin MASLO: „Anul 2022 a fost unul de cotitură pentru Combinatul „Cricova”, cifra de afaceri a crescut cu aproape 25%” Ratele depozitelor – la maximum. Conjunctura pieței sau De ce băncile au nevoie de depozitele persoanelor fiziceValeriu LAZĂR:”Dacă statul astăzi nu va susține businessul, mâine nu va avea de la cine colecta impozite”Aeroportul din Chișinău, oglindă a statalitățiiMăsurile monetare contra inflației nemonetareBăncile, ca punct de sprijin pentru economie: au majorat profitul și se pregătesc de provocările din semestrul II din 2022Ministerul Finanțelor și investitorii de pe piața valorilor mobiliare de stat, la culmile volumului de plasarePiața bancară: emoții și cerere sportită. Nu există panicăEste oare pregătită Moldova pentru consecințele economice al războiului din țara vecinăNe așteaptă hiperinflație? Totul depinde de diagnoza corectă și tratamentul prescrisCe se întâmplă pe piața valorilor mobiliare de stat și ce atribuție la aceasta are Banca NaționalăSectorul vinicol, în prag de revoluție: Legea de profil falimentează întreprinderile?Capcană pentru piața produselor petroliereLászló DIÓSI: Foreign investments come to Moldova due to banking system stabilityCând nu sunt bani de la FMI, emitem VMS! Nikolay BORISSOV: ”Cumpărarea Moldindconbank-ului reprezintă cea mai bună achiziție de pe piața moldovenească, deși e și cea mai riscantă” Jocuri în ping-pong petrolierAnul bancar 2020 – pandemic, profitabilStraniul an 2020: smerenie, revoltă, acceptarea noii realități”Jocurile foamete” ale pieței valutareCum să îmblânzim lichiditățileVeaceslav IONIȚĂ: Guvernul a omorât businessul, dar a cochetat cu populațiaOamenii și businessul: Selecția naturală și nenaturalăAlexandru BURDEINÎI: Să fii etic în afaceri devine vitalIndicatorii macroeconomice de baza in MoldovaZilnic: Cursul de schimb valutar la toate bancile comerciale din MoldovaZilnic: Pretul PECO

Nivelurile ridicate de grăsimi sănătoase ar putea proteja împotriva cancerului. Ce spun cercetătorii

Nivelurile ridicate de grăsimi sănătoase ar putea proteja împotriva cancerului. Ce spun cercetătorii

O dietă bogată în grăsimi sănătoase poate proteja împotriva cancerului, potrivit unei noi cercetări de la Universitatea din Georgia, care se adaugă la alte dovezi anterioare.
Suplimentele de ulei de peşte ar putea ajuta la protejarea împotriva riscului general de apariţie a cancerului. În plus faţă de scăderea colesterolului, menţinerea creierului sănătos şi îmbunătăţirea sănătăţii mintale, o nouă cercetare de la Universitatea din Georgia (UGA) sugerează că acizii graşi omega-3 şi omega-6 ar putea ajuta la prevenirea unei varietăţi de tipuri de cancer.
Publicat în International Journal of Cancer, studiul s-a bazat pe date de la peste 250.000 de persoane şi a constatat că nivelurile mai ridicate de acizi graşi omega-3 şi omega-6 au fost asociate cu un risc mai scăzut de apariţie a cancerului.
„Nivelurile mai ridicate de omega-3 şi omega-6 au fost asociate cu rate mai scăzute de cancer”, a declarat luni, într-un comunicat, Yuchen Zhang, autorul principal al studiului şi doctorand în Colegiul de Sănătate Publică al UGA . „Aceste constatări sugerează că persoana obişnuită ar trebui să se concentreze pe obţinerea unei cantităţi mai mari din aceşti acizi graşi în regumul lor alimentar”.
Participanţii cu niveluri mai ridicate de omega-3 au avut rate mai scăzute de cancer de colon, stomac şi plămâni, în plus faţă de rate mai scăzute ale altor tipuri de cancer al tractului digestiv.
Nivelurile ridicate de omega-6 au condus la rate mai scăzute de 14 tipuri diferite de cancer, inclusiv creier, melanom malign, vezică urinară şi altele.
Grăsimile sănătoase reduc riscul de apariţie a 19 tipuri de cancer
Studiul s-a bazat pe datele unui studiu realizat în Regatul Unit pe un eşantion de peste 250.000 de persoane care au fost urmărite timp de mai bine de un deceniu. Dintre aceşti participanţi, aproape 30.000 au dezvoltat o formă de cancer în timpul perioadei de studiu.
Unele cercetări anterioare au stabilit legături între nivelurile de acizi graşi şi riscul de apariţie a cancerului. Cu toate acestea, niciun studiu nu a putut determina în mod concludent dacă acizii graşi omega-3 şi omega-6 au redus ratele de cancer sau au crescut probabilitatea de supravieţuire în cazul unui diagnostic de cancer.
Este important de reţinut că beneficiile unor niveluri ridicate de acizi graşi nu au depins de alţi factori de risc precum Indicele de Masă Corporală (IMC), consumul de alcool sau activitatea fizică.
Suplimentele de ulei de peşte vin cu o varietate de beneficii pentru sănătate
Cunoscuţi drept „grăsimi sănătoase”, acizii graşi omega-3 şi omega-6 sunt esenţiali pentru sănătatea umană. Aceştia sunt prezenţi în peştele gras, nuci şi chiar în unele uleiuri vegetale, cum ar fi uleiul de canola.
Dar probabil că majoritatea oamenilor nu consumă suficient din aceste alimente pentru a atinge cantităţile recomandate.
Acesta este motivul pentru care multe persoane apelează la suplimentele cu ulei de peşte. Acestea sunt una dintre cele mai populare pastile dietetice de pe piaţă şi pe bună dreptate.
Studii anterioare sugerează că suplimentele cu omega-3 pot reduce riscul de apariţie a colesterolului ridicat şi pot reduce riscul de boli de inimă.
Dar aceste suplimente populare de ulei de peşte nu sunt pentru toată lumea, avertizează cercetătorii.
În studiul de faţă, de exemplu, cercetătorii au constatat că nivelurile ridicate de omega-3 ar putea fi asociate cu un risc uşor mai mare de cancer de prostată. Efectul protector al omega-6 a fost mai puternic la participanţii mai tineri, în special la femei.
„Pentru femei, este o decizie uşoară: Mănâncă mai mult omega-3”, spune Kaixiong „Calvin” Ye, autorul corespondent al studiului şi profesor asociat în Colegiul Franklin de Arte şi Ştiinţe din UGA, în comunicatul universităţii.
Cercetări anterioare au arătat că pastilele omega-3 pot ajuta la scăderea colesterolului şi a riscului de boli de inimă.
Dar cum anume luptă aceşti acizi graşi împotriva cancerului, cercetătorii nu sunt pe deplin siguri, dar bănuiesc că omega-3 şi omega-6 ar putea ajuta la reglarea inflamaţiei şi a creşterii celulare în organism – două procese-cheie care pot merge prost în cancer. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a identifica cu precizie mecanismele în joc.
Între timp, specialiştii recomandă să adăugaţi mai mult somon, nuci şi seminţe de in în regimul alimentar. Inima, creierul şi poate chiar riscul de cancer ar putea avea de câştigat.

stirileprotv.ro

Noutați dupa tema