
Comisia Europeană continuă să verifice cererile Moldovei pentru respectarea criteriilor de export a produselor lactate către UE.
Ministerul Economiei și Infrastructurii susține că acest subiect a fost discutat de secretarul de stat al instituției Iuliana Drăgălin la prezentarea studiului de piață a potențialului de dezvoltare a produselor lactate din Republica Moldova. Demnitarul a precizat că subiectul privind asigurarea exportului și tranzitului din Republica Moldova în Uniunea Europeană a produselor compuse și lactate se află pe agenda dialogului părților, fiind unul complex și care implică un șir de măsuri, ce urmează a fi întreprinse. În acest context, secretarul de stat a informat că la nivelul Uniunii Europene are loc procesul de modificare a legislației în acest sector, care va intra în vigoare în luna aprilie curent. Odată cu intrarea în vigoare a legislației respective și a listării țării noastre în decizia UE, Moldova va avea posibilitatea să exporte produse compuse, precum produse de patiserie și cofetărie, care sunt stabile la temperatura ambiantă. Republica Moldova a exportat în 2019 produse lactate în valoare de 5,8 milioane de dolari. Exporturile au înregistrat un trend descendent în ultimii patru ani, cu o scădere medie anuală de -17%. Brânzeturile și cașcavalurile au fost principalele produse lactate exportate, nu doar în 2019, dar și în ultimii cinci ani. Importurile de produse lactate în Moldova au înregistrat o tendința de creștere constantă. În mediu, importurile au crescut cu 22% anual în ultimii cinci ani, ajungând la cca 58 milioane USD în 2019. Acești 58 de milioane USD, constituie potențialul de substituire a importurilor sau venitul potențial care poate fi obținut de procesatorii locali, cu condiția că vor dispune de cantitatea necesară de lapte materie primă. // 26.03.2021 — InfoMarket