
Poducătorii de vin pot fi scutiți de plata contribuțiilor la Fondul viei și vinului în anul 2021.
Proiectul de amendamente corespunzătoare la Legea viei și vinului au fost înregistrate în Parlament. Autorul inițiativei legislative, deputatul Chiril Moțpan propune scutirea producătorilor vitivinicoli de la plata contribuțiilor obligatorii la Fondul viei și vinului în anul 2021, iar contribuțiile deja plătite să fie transferate în contul obligațiilor de plată pentru anul 2022. În același timp, se propune volumul subvențiilor de la bugetul de stat pentru FVV, prevăzut pentru anul 2021 din Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural, să nu fie mai mic decât suma aprobată a contribuțiilor obligatorii la Fondul viei și vinului pentru anii 2020-2021 de la bugetul de stat. Aceste măsuri vor ajuta la sprijinirea vinăriilor care încă nu s-au recuperat după intemperiile climatice din anii precedenți, care în 2020 au fost grav afectate de înghețurile din primăvară și seceta din vară, precum și de restricțiile în legătură cu pandemia de COVID-19. Se remarcă faptul că în 2020 recolta de struguri a scăzut cu 60-70% comparativ cu rata medie anuală a anilor precedenți, iar prognozele pentru 2021 sunt dezamăgitoare. Trebuie remarcat faptul că producătorii vitivinicoli au fost scutiți de la plata contribuțiilor obligatorii la Fondul viei și vinului (FVV), acumulate pentru anul 2020. Potrivit Legii viei și vinului, plătitorii de contribuții obligatorii la Fondul viei și vinului sunt producătorii de puieți altoiți pentru producția de struguri, destinați producției de struguri și produse vinicole (valoarea contribuției este de 0,12 lei pentru un puiet altoit vândut pentru producția de struguri); producători de vin (30 de lei per tona de struguri vândute pentru prelucrare, 0,1 lei per 1 litru de vin vândut) - pentru vinăriile care au achiziționat struguri pentru prelucrare; producători de băuturi pe bază de vin, produse pe bază de vin (0,1 lei per 1 litru de vin vândut sau băutură pe bază de vin; 1,6 lei pentru un litru de alcool absolut comercializat de produs obţinut pe bază de vin, cu concentraţia alcoolică de cel puţin 25%). // 19.02.2021 - InfoMarket.