Noutaţi

Banca Națională crește cota de capital propriu a băncilor în activitatea lor operațională„Finanțează” Banca Națională bugetul de stat în detrimentul economiei? Și ce legătură au FMI și băncile comerciale cu asta?Datele privind activitatea băncilor comerciale din Republica Moldova la data de 31 Octombrie, a.2025Măsuri inflaționiste în condițiile unei inflații ridicate sau așteptarea politicii Stop-and-Go a Băncii Naționale a MoldoveiDr. Sándor Csány: Fiind a patra ca mărime, OTP Bank din Moldova va crește atât organic, cât și prin posibile fuziuni și achizitiiȘi pare să fie un loc, dar se pare că nuScott HOCKLANDER: Pentru mine, perseverența cetățenilor moldoveni nu este doar o lecție învățată, ci și un mare exempluSorin MASLO: „Anul 2022 a fost unul de cotitură pentru Combinatul „Cricova”, cifra de afaceri a crescut cu aproape 25%” Ratele depozitelor – la maximum. Conjunctura pieței sau De ce băncile au nevoie de depozitele persoanelor fiziceValeriu LAZĂR:”Dacă statul astăzi nu va susține businessul, mâine nu va avea de la cine colecta impozite”Aeroportul din Chișinău, oglindă a statalitățiiMăsurile monetare contra inflației nemonetareBăncile, ca punct de sprijin pentru economie: au majorat profitul și se pregătesc de provocările din semestrul II din 2022Ministerul Finanțelor și investitorii de pe piața valorilor mobiliare de stat, la culmile volumului de plasarePiața bancară: emoții și cerere sportită. Nu există panicăEste oare pregătită Moldova pentru consecințele economice al războiului din țara vecinăNe așteaptă hiperinflație? Totul depinde de diagnoza corectă și tratamentul prescrisCe se întâmplă pe piața valorilor mobiliare de stat și ce atribuție la aceasta are Banca NaționalăSectorul vinicol, în prag de revoluție: Legea de profil falimentează întreprinderile?Capcană pentru piața produselor petroliereLászló DIÓSI: Foreign investments come to Moldova due to banking system stabilityCând nu sunt bani de la FMI, emitem VMS! Nikolay BORISSOV: ”Cumpărarea Moldindconbank-ului reprezintă cea mai bună achiziție de pe piața moldovenească, deși e și cea mai riscantă” Jocuri în ping-pong petrolierAnul bancar 2020 – pandemic, profitabilStraniul an 2020: smerenie, revoltă, acceptarea noii realități”Jocurile foamete” ale pieței valutareCum să îmblânzim lichiditățileVeaceslav IONIȚĂ: Guvernul a omorât businessul, dar a cochetat cu populațiaOamenii și businessul: Selecția naturală și nenaturalăAlexandru BURDEINÎI: Să fii etic în afaceri devine vitalIndicatorii macroeconomice de baza in MoldovaZilnic: Cursul de schimb valutar la toate bancile comerciale din MoldovaZilnic: Pretul PECO

Cele mai consumate băuturi din lume au un efect crucial pentru sănătatea oaselor. Ce face fiecare în organism

Cele mai consumate băuturi din lume au un efect crucial pentru sănătatea oaselor. Ce face fiecare în organism

O cercetare recent realizată la Universitatea Flinders, din Australia, a arătat modul în care două băuturi consumate pe scară largă, cafeaua și ceaiul, influențează sănătatea osoasă a femeilor la o vârstă înaintată.

Studiul, publicat în revista Nutrients, a monitorizat aproape 10.000 de femei cu vârsta de 65 de ani și peste, timp de 10 ani, pentru a examina dacă ceaiul sau cafeaua, băute regulat, modificau densitatea minerală osoasă (DMO). DMO este un marker central utilizat pentru a evalua riscul de osteoporoză.
Bazându-se pe măsurători repetate ale consumului de băuturi și ale DMO la nivelul șoldului și colului femural – zone strâns legate de riscul de fractură -, oamenii de știință au concluzionat că femeile care beau ceai aveau o DMO totală a șoldului ușor mai mare decât cele care nu aveau în meniu așa ceva. Deși îmbunătățirea a fost mică, a fost semnificativă statistic.

„Chiar și îmbunătățiri mici ale densității osoase se pot traduce prin mai puține fracturi în rândul unor grupuri mari de populație”, a declarat unul dintre oamenii de știință implicați în studiu, profesorul Enwu Liu, conform Science Daily.

Ce efect are cafeaua asupra densității osoase
Constatările în ceea ce privește consumul de cafea au fost mai variate. Consumul moderat, aproximativ două până la trei căni pe zi, nu a fost asociat cu niciun prejudiciu.

Cu toate acestea, consumul de peste cinci căni pe zi a fost legat de o DMO mai mică, indicând faptul că nivelurile foarte ridicate de cafea ar putea afecta negativ rezistența osoasă.

Femeile cu un aport mai mare de alcool pe parcursul vieții au părut deosebit de vulnerabile la efectele negative ale cafelei, în timp ce ceaiul a arătat beneficii mai puternice la femeile cu obezitate.

Co-autorul studiului, Ryan Liu, explică faptul că ceaiul este bogat în catechine, compuși care pot încuraja formarea osoasă și pot ajuta la încetinirea pierderii osoase.

„Conținutul de cofeină al cafelei, în schimb, s-a demonstrat în studiile de laborator că interferează cu absorbția calciului și metabolismul osos, deși aceste efecte sunt mici și pot fi compensate prin adăugarea de lapte”, a explicat Ryan Liu.

spotmedia.ro

Noutați dupa tema