Noutaţi

Datele privind activitatea băncilor comerciale din Republica Moldova la data de 31 Iulie, a.2025Dr. Sándor Csány: Fiind a patra ca mărime, OTP Bank din Moldova va crește atât organic, cât și prin posibile fuziuni și achizitiiȘi pare să fie un loc, dar se pare că nuScott HOCKLANDER: Pentru mine, perseverența cetățenilor moldoveni nu este doar o lecție învățată, ci și un mare exempluSorin MASLO: „Anul 2022 a fost unul de cotitură pentru Combinatul „Cricova”, cifra de afaceri a crescut cu aproape 25%” Ratele depozitelor – la maximum. Conjunctura pieței sau De ce băncile au nevoie de depozitele persoanelor fiziceValeriu LAZĂR:”Dacă statul astăzi nu va susține businessul, mâine nu va avea de la cine colecta impozite”Aeroportul din Chișinău, oglindă a statalitățiiMăsurile monetare contra inflației nemonetareBăncile, ca punct de sprijin pentru economie: au majorat profitul și se pregătesc de provocările din semestrul II din 2022Ministerul Finanțelor și investitorii de pe piața valorilor mobiliare de stat, la culmile volumului de plasarePiața bancară: emoții și cerere sportită. Nu există panicăEste oare pregătită Moldova pentru consecințele economice al războiului din țara vecinăNe așteaptă hiperinflație? Totul depinde de diagnoza corectă și tratamentul prescrisCe se întâmplă pe piața valorilor mobiliare de stat și ce atribuție la aceasta are Banca NaționalăSectorul vinicol, în prag de revoluție: Legea de profil falimentează întreprinderile?Capcană pentru piața produselor petroliereLászló DIÓSI: Foreign investments come to Moldova due to banking system stabilityCând nu sunt bani de la FMI, emitem VMS! Nikolay BORISSOV: ”Cumpărarea Moldindconbank-ului reprezintă cea mai bună achiziție de pe piața moldovenească, deși e și cea mai riscantă” Jocuri în ping-pong petrolierAnul bancar 2020 – pandemic, profitabilStraniul an 2020: smerenie, revoltă, acceptarea noii realități”Jocurile foamete” ale pieței valutareCum să îmblânzim lichiditățileVeaceslav IONIȚĂ: Guvernul a omorât businessul, dar a cochetat cu populațiaOamenii și businessul: Selecția naturală și nenaturalăAlexandru BURDEINÎI: Să fii etic în afaceri devine vitalIndicatorii macroeconomice de baza in MoldovaZilnic: Cursul de schimb valutar la toate bancile comerciale din MoldovaZilnic: Pretul PECO

Cozonacul bunicii, reinventat. Reţete de cozonac preferate de oameni pentru masa de Paşte

Cozonacul bunicii, reinventat. Reţete de cozonac preferate de oameni pentru masa de Paşte

După săpături arheologice s-a descoperit că până şi egiptenii aveau cuptoare în care preparau pâine dulce. Apoi, grecii din Antichitate se răsfăţau cu preparatul, adaugând miere sau nuci. Mai aproape de zilele noastre, cozonacii sunt legaţi de tradiţiile româneşti şi bulgăreşti. Astăzi, se fac tot felul de combinaţii în care se întâlnesc îngrediente din bucătăriile europene.
Reţete de cozonac, reinventate
Bogdan Voinescu s-a folosit de reţetele femeilor din familia sa, le-a reinventat şi, de mai bine de un an, are un business cu cozonaci moderni în Capitală.
„Cozonacul cu caramel sărat este specialitatea noastră. Este o reţetă de la bunica şi mama. L-am reinventat. Am făcut caramel sărat în loc de dulce, după o reţetă din Franţa”, povesteşte el.
„De dimineaţă am făcut cam 70. Cel mai îndrăgit cozonac este cel cu caramel sărat şi, în egală măsură, cel cu caramel sărat, nucă şi ciocolată. Pregătirea aluatului durează cam 5 ore, iar pregătirea cozonacilor cu coacerea durează vreo patru ore”, adaugă antreprenorul.
Pentru Catrinel, cozonacul nu înseamnă doar tradiţie, ci şi răsfăţ.
„Am comandat 10 cozonaci. Am luat şi pentru colegi. Cozonacul cu caramel este preferatul în familia mea, dar am luat şi cu nucă şi cacao pentru părinţii mei. Cinci milioane (500 RON) e bugetul pentru cozonaci, şase cu tot cu pască”, spune Catrinel, una din cliente.
La Iaşi, la clasicii cozonaci cu nucă şi stafide sau nucă şi rahat, în ultimii doi ani şi-a făcut loc în topul aprecierilor şi cozonacul însiropat.
„Acesta este un cozonac care va fi însiropat cu vinars. Îl pregătim de dimineaţă încă de la orele 07.00. Acum îl împletim şi îl punem la frigider şi va sta până mâine dimineaţă la dospit la rece şi mâine dimineaţă îl vom coace şi îl vom însiropa. Siropul va trebui să fie rece.”
Top preferinţe pentru preparate tradiţionale:
 ouă roşii - 79%
 cozonac - 50%
Potrivit studiul iSense Solutions, 43% dintre românii din mediul urban vor pregăti cozonacii acasă, 24% îi vor cumpăra, iar 17% vor avea cozonaci pregătiţi de altcineva din familie.

Mediafax.ro

Noutați dupa tema