
În Moldova va fi redusă limita grăsimilor trans din produsele alimentare.
Guvernul a modificat Regulamentul sanitar privind adaosul de vitamine și minerale și alte tipuri de substanțe în produsele alimentare. În document va fi inclusă o nouă secțiune care va stabili conținutul maxim de grăsimi trans în produsele alimentare - până la 2 g la 100 g de grăsime. Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor va supraveghea respectarea acestor standarde. Aceste măsuri sunt menite să adapteze legislația națională la normele europene, să ofere pe piață produse de calitate, precum și să protejeze consumatorii, prin diminuarea riscului de boli cardiovasculare și de altă natură, cauzate de un conținut ridicat de grăsimi trans în produsele alimentare. În Republica Moldova, rata mortalității cauzate de bolile cardiovasculare este de aproximativ două ori mai mare decât media mondială. În același timp, fiecare al doilea locuitor de peste 18 ani este supraponderal și aproape un sfert dintre ei sunt obezi. Totodată, prin acest regulament, Guvernul a actualizat lista substanțelor a căror utilizare în produsele alimentare este restricționată: extractul de ceai verde care conține 3-epigallocatechin galat, monacolina din orez fermentat cu drojdie roșie, acizii grași trans, alții decât cei prezenți în mod natural în grăsimile animale. Pe etichetele primelor două substanțe, furnizorii trebuie să indice dozele maxime recomandate și alte avertismente ("Nu se recomandă consumul pe stomacul gol", "Nu se recomandă consumul la femeile însărcinate și la copiii sub 18 ani", "Nu se recomandă consumul la adulții peste 70 de ani" etc.). De asemenea, a fost aprobată lista substanțelor controlate de Agenția Europeană pentru Siguranța Alimentară. // 07.03.2023 - InfoMarket