
Peste 80% din vinul produs în Republica Moldova în anul 2022 a fost exportat în 57 de state.
Cu toate acestea, prețul unui litru de vin exportat a înregistrat o ușoară creștere. Cantitatea totală de struguri prelucrați în anul 2022 este de 280 mii tone, din care a fost obținut un volum de 190 milioane litri de vin, cu 10% mai mult decât în anul 2021. Potrivit Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, aceste date au fost prezentate în cadrul Conferinței Naționale a Filierei Vitivinicole la care au fost prezentate rezultatele sectorului vitivinicol în anul 2022. La eveniment au participat oficiali de stat, parteneri de dezvoltare, reprezentanți ai sectorului vitivinicol și ai mediului academic. A fost menționat că, pe de altă parte, anul 2022 a înregistrat și o descreștere a exporturilor, atât la capitolul volum, cât și la cel al veniturilor acumulate. Astfel, volumul exporturilor s-a redus cu 14%, iar valoarea cu 9,2%. Factorii care au influențat asupra diminuării exportului în anul 2022 au fost: războiul din Ucraina, perturbarea logisticii de transport, diminuarea producției în vrac către piețele CSI, etc.. Secretarul de stat al ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare Sergiu Gherciu a menționat că obiectivele ministerului în anul 2023 sunt: sporirea activităților de export, dezvoltarea sustenabilă a afacerilor și înregistrarea unui număr mai mare de parcele viticole în Registrul Vitivinicol. Potrivit lui, anul 2022 a fost unul greu, cu numeroase provocări pentru producătorii agricoli. În același timp, sectorul vitivinicol a depus eforturi semnificative pentru a se adapta și a se dezvolta mai întâi în timpul pandemiei, apoi acum, în contextul războiului din Ucraina. Din acest considerent, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare întreprinde acțiuni pentru a dezvolta noi strategii și politici agricole care să ajute sectorul să depășească intemperiile și să prospere. ”Într-un context atât de incert, este esențial să avem abordări pragmatice, bazate pe inovații și dezvoltare durabilă. Trebuie să ne asigurăm că răspundem în continuare la nevoile consumatorilor și că protejăm mediul înconjurător, pentru a garanta securitatea alimentară pe termen lung. În anul 2023, suntem hotărâți să îmbunătățim calitatea și diversitatea producției, precum și să încurajăm cooperarea între producătorii locali și cei internaționali. Suntem conștienți de vulnerabilitatea sectorului în fața unor schimbări climatice extreme și situației de război în țara vecină. Pornind de la învățămintele din anul 2022, ne propunem să dezvoltăm programe de protecție și reziliență care să asigure o producție sustenabilă a vinului în următorii ani”, - a declarat Sergiu Gherciu. O noutate bună anunțată în cadrul conferinței este că tot mai mulți vinificatori aleg să se înregistreze în Registrului Vitivinicol. În ultimii 3 ani, s-au înscris circa 20 000 de agenți economici noi, cifra totală ajungând la 59 000. În acest sens, producătorii de struguri au fost atenționați să-și înregistreze plantațiile viticole în Registrul Vitivinicol. Acest lucru este o condiție obligatorie pentru a putea vinde la toamnă strugurii pe care îi cresc. Potrivit datelor oficiale, la moment, în Registrul Vitivinicol sunt înregistrate 89 900 de plantații viticole și 343 de unități vinicole. Directorul interimar al Oficiului Național al Viei și Vinului, Elizaveta Breahnă, a menționat că, anul 2022 a fost marcat descreșteri în ce privește volumul investițiilor pentru dezvoltarea sectorului. Astfel, investițiile făcute în domeniu au constituit 198 milioane lei, o descreștere de peste 50%, față de anul 2021. Din această sumă, 46 milioane lei au fost alocați pentru plantarea viței-de-vie, 20 milioane lei pentru defrișare, 96 milioane lei pentru modernizarea vinăriilor, 36 milioane lei – pentru dezvoltarea piețelor. Fondul de subvenționare a acoperit circa 35% din investiții. // 03.04.2023 – InfoMarket