Materialele sectiunii

Comunicarea mobilă: internetul elimină traficul voce, care se scumpește?

Comunicarea mobilă: internetul elimină traficul voce, care se scumpește?

Comentariul agenției InfoMarket

Cei mai mari doi operatori de telefonie mobilă din Moldova au anunțat despre majorarea tarifelor la serviciile prestate. Din 1 martie, Orange Moldova va taxa fiecare minut vorbit în afara abonamentului cu 1,5 lei, față de un leu în prezent. Moldcell va impune aceeași majorare din data de 17 martie. Din cei trei operatori de telefonie mobilă,  dar Unite nu se grăbește să majoreze tarifele.

Piața telefoniei mobile din Moldova se resetează din nou. Nu doar concurența acerbă, dar și dezvoltarea stringentă a tehnologiilor deplasează accentele pe servicii atât din partea consumatorilor, cât și din partea operatorilor.

Acum 15-18 ani (compania Voxtel, actuala Orange, lucrează în Moldova din 1998) serviciul de bază și singurul prestat era telefonia mobilă. La preț de un dolar pentru un minut, cu o taxare la fiecare minut. Odată cu apariția concurenților, în 2000 când s-a lansat compania Moldcell, piața a cunoscut ce înseamnă SMS, iar taxarea s-a redus la 5-6 secunde. Mai departe – mai mult! Din 2007, în lupta pentru piață a intrat și brandul Unite, lansat de operatorul național Moldtelecom.

Pentru a câștiga un segment cât mai mare de piață, operatorii s-au prins în cursa implementării tehnologiilor noi. Astfel, Moldova a devenit un poligon experimental pentru noile tehnologii pe care companiile internaționale le-au aplicat ulterior pe piețe mult mai mari. În 2008, în Moldova a fost eliberată prima licență pentru activitate la standard 3G și atunci a început era internetului. Din 2012, operatorii care au obținut noua licență, au început dezvoltarea rețelelor 3G+, 4G, 4G+…

Investițiile enorme în dezvoltarea rețelelor și înainte de toate în rețelele de transmitere a datelor, motivează operatorii să se încadreze în lupta pentru clienții abonați la internetul mobil. După accesibilitatea sa acest serviciu se apropie la preț de abonamentele pentru televiziunea prin cablu sau digitală. În afară de asta în comunicarea mobilă prin trafic voce puțin probabil să mai așteptăm mari schimbări. Piața este saturată și lupta se dă la nivel de atragere a clienților de la un operator la altul.

Potrivit datelor pentru 9 luni 2015 (alte date nu au fost publicate), de telefonia mobilă din Moldova s-au folosit 4,332 mil abonați; acum doi ani – 4,298 mil. Diferența este de doar 34 mii. Numărul maxim al abonaților înregistrați a fost atins în primul trimestru 2014 – 4,492 mil.

Într-un an (9 luni 2015 - 9 luni 2014) traficul voce s-a majorat cu 5 la sută și a constituit 4,7 mlrd minute, iar volumul veniturilor celor trei operatori a crescut cu 2%  - până la 2,7 mlrd lei. Totodată, volumul vânzărilor companiei Orange Moldova s-a redus cu 0,8% (constituind 1,8 mlrd lei), iar la ceilalți doi operatori a crescut:   Moldcell – cu 8,4% (741,1 mil lei);  Unite – cu 7,7% (101,4 mil lei).

Se pare că acest tablou a fost unul din motivele pentru care compania Orange Moldova a anunțat despre scumpirea, din 1 martie 2016, a prețurilor pentru un minut în afara abonamentului de la 1 leu la 1,5 lei, adică cu 50%. 

Compania susține că de fapt nu trebuie să fie pus un accent mare pe acest lucru, deoarece prețurile la toate abonamentele se păstrează, vor crește doar prețurile la minutele pe care abonatul le folosește în afara pachetului. Totodată, trebuie luat în considerare faptul că Orange face investiții permanente în dezvoltarea și modernizarea rețelei. Utilajul este de import, iar devalorizarea valutei naționale în 2014 – 2015 a tergiversat puternic termenul de răscumpărare a acestuia.

Îndată după acest anunț, cu aceeași noutate a venit și compania Moldcell, care a scumpit prețul unui minut vorbit în afara pachetului de la 1 leu la 1,5 lei. Doar că operatorul va veni cu noile modificări de tarif din 17 martie 2016.

Responsabili din cadrul companiei Moldcell au declarat pentru InfoMarket că ”instabilitatea financiară, scumpirea valutei și climatul de afaceri al țării influențează și asupra companiei noastre. În aspirațiile de a diminua influența instabilității financiare a pieței asupra abonaților noștri, am decis să corectăm tarifele care nu vor avea o influență directă asupra lor și va menține neschimbat abonamentul lunar, precum și numărul minutelor incluse”. 

Specialiștii susțin, la rândul lor că, în jur de 25-30% dintre abonați depășesc limita abonamentelor pe care le au.

Noutatea a fost comentată masiv pe rețelele de socializare și mulți se întreabă: este oare o înțelegere? Mai marele pe înțelegeri în țara noastră este Consiliul Concurenței, care poate examina orice subiect dacă va fi depusă o solicitare. Apropos, agenția InfoMarket a făcut o solicitare la adresa celui de-al treilea operator, compania Unite, vor fi sau nu schimbate în timpul apropiat tarifele la servicii/minute? Serviciul de presă al companiei ne-a asigurat: Unite nu va majora prețul la serviciile sale, lăsând prețul maxim de un leu pentru un minut de convorbiri naționale. La acest subiect a fost promis un comunicat de presă.

Informația despre majorarea prețului pentru un minut în afara abonamentelor de către doi operatori de telefonie mobilă și-a găsit mana în mediul online. Cu puțin timp înainte de această noutate, unul din cei mai mari operatori de internet din Moldova, compania StarNet a anunțat, la rândul său, despre majorarea prețurilor la serviciile sale în mediu cu 8 la sută. Dar, cel mai mare val negativ din partea consumatorilor de servicii de telecomunicații a revenit, totuși, operatorilor de telefonie mobilă. Apropos, consumatorii au venit îndată cu alternative pentru telefonia mobilă:  Skype, Viber și alte programe analogice.

În baza nivelului actual de dezvoltare a serviciilor internet din Moldova, comunicarea mobilă vocală poate fi lăsată baltă. În pofida faptului că internetului gratuit, care poate fi folosit chiar și în troleibuze, la stații și în parcuri, poți renunța la legătura voce doar dacă ai internet mobil. Și în acest domeniu, lupta dintre operatori devine tot mai acerbă.

La serviciile de internet mobil, potrivit datelor pentru 9 luni 2015, erau conectați 295,4 mii de abonați. Dinamica ultimilor trei ani vorbește despre o creștere permanentă a numărului acestor abonați, care în doi ani a crescut cu 33,1 la sută (de la 221,9 mii în trimestrul III 2013). Și dacă piața telefoniei mobile puțin probabil că va mai crește – la 3,5 mil de populație a Moldovei – 4,3 mil de abonați, atunci piața internetului mobil are potențial. Anume din aceste considerente toți operatorii creează, mai întâi de toate, pachete, proiecte și acțiuni în domeniul vânzării serviciilor de internet mobil.

Și dacă în domeniul telefoniei mobile monopolist este compania Orange Moldova cu o cotă de piață de 68,55%, atunci pe segmentul internetului mobil toți trei operatori arată destoinic:   Orange – 34,12%; Moldcell – 40,87%, Unite – 25,01% (potrivit datelor pentru 9 luni 2015). Acum doi ani situația arăta altfel:  Orange – 46,98%; Moldcell – 25,33%, Unite – 27,69%. Acest lucru poate vorbi despre faptul că piața încă nu este formată definitiv și operatorii nu ar trebui să se relaxeze.

Pe de o parte creșterea prețurilor la telefonia mobilă vizează doar minutele care nu sunt incluse în abonament. Adică, real, acest lucru va afecta 25-30 la sută dintre abonați. De altă parte, pasul făcut de doi operatori mobili (Unite nu intenționează să majoreze prețurile) poate fi interpretat ca o micro-provocare pentru a atrage o atenție mai mare asupra sa și asupra serviciilor internetului mobil, în particular. Asta pentru că odată ce abonatul va vorbi mai puțin la telefon, el va folosi mai des programe de genul Skype sau Viber pentru care este necesar accesul la internet, de dorit cel mobil. Iar acest lucru ar însemna că operatorii oricum își vor ridica venitul planificat. Și nu se exclude că în timp vânzările de la vânzarea internetului mobil va depăși veniturile de la telefonia mobilă. Piața se schimbă.   

P.S.: În 9 luni 2015, volumul pieței telefoniei mobile a fost de 2,7 mlrd lei, creșterea – 5%; piața internetului mobil – 0, 43 mlrd lei, creșterea 19,5%.Noutați dupa tema