
În 2020, legumele în Moldova au scăzut în preț cu o medie de 3,25%, fructele au crescut cu 4,77% și, în general, printre produse, prețurile pentru leguminoase și uleiul de floarea-soarelui au crescut cel mai mult - cu 22,5% și, respectiv, cu 18,81%.
Acest lucru rezultă din datele privind inflația anuală din ultimul an, care au fost prezentate de Biroul Național de Statistică, menționând că, în general, în 2020, produsele alimentare au crescut în preț cu o medie de 1,66%. În același timp, după cum rezultă din datele BNS, în decembrie 2020, comparativ cu decembrie 2019, printre produsele alimentare, cel mai mul au crescut prețurile la: leguminoase - cu 22,5%, ulei de floarea soarelui - cu 18,81%, ouă de găină - cu 12,25%, cereale - cu 10,2%, făină de grâu - cu 7,1%, paste - cu 6,8%, bomboane de ciocolată și ciocolata - cu 6,7%, fructe - cu 6,4%, orez - 5,8%, fructe - 4,77%, zahăr - 4,54%, lapte și produse lactate - 4,32%, pâine - 3,54%. În același timp, în decembrie 2020, comparativ cu decembrie 2019, o serie de produse alimentare au scăzut în preț, în timp ce s-a observat o scădere mai semnificativă a prețurilor pentru: cartofi - cu 39,7%, ceapă - cu 33%, varză - cu 29,2%, fructele sâmburoase de livadă - cu 23,7%, fructe de pădure - cu 17,9%, usturoi - cu 15,2%, morcovi - cu 13,7%. Prețurile pentru carne și produse din carne și conserve au scăzut cu 1,09%. // 14.01.2021 - InfoMarket.