Materialele sectiunii

Agenții economici vor fi încurajați prin stimulente fiscale să doneze produse pentru a ajuta grupurile vulnerabile ale populației și pentru a reduce risipa alimentară.

Agenții economici vor fi încurajați prin stimulente fiscale să doneze produse pentru a ajuta grupurile vulnerabile ale populației și pentru a reduce risipa alimentară.

Acest lucru este stipulat de amendamentele la Legea privind prevenirea pierderilor și risipei alimentare și la Codul fiscal, care au fost adoptate de Parlament în a doua lectură. Potrivit proiectului de lege, va fi posibilă donarea către organizațiile de caritate și băncile alimentare a unui număr de produse alimentare care sunt sigure pentru consumul uman. Este vorba despre produse care și-au pierdut aspectul comercializabil ca urmare a deteriorării ambalajului secundar, produse care nu corespund specificațiilor producătorului în ceea ce privește culoarea, dimensiunea sau forma, produse cu erori pe etichetă, precum și în prezența unor produse alimentare excedentare așteptate pentru o anumită perioadă de sărbători sau anumite sărbători. Proiectul de lege prevede, de asemenea, anumite completări la Codul fiscal. Astfel, un operator economic care donează alimente va beneficia de aceleași beneficii și deduceri fiscale ca și în cazul resturilor, deșeurilor și risipei naturale. Deducerea alimentelor donate de operatorii economici din domeniul alimentar se va face în limitele aprobate anual de către conducătorii instituțiilor. Potrivit autorilor inițiativei legislative, în Republica Moldova există un cadru legal în vigoare din anul 2022, care reglementează donarea produselor alimentare către organizațiile beneficiare în vederea recuperării și redistribuirii produselor alimentare către beneficiari social-vulnerabili, cantine sociale etc. În același timp, Legea privind prevenirea pierderilor și utilizării abuzive a produselor alimentare, care a intrat în vigoare la 25 mai 2023, nu este în prezent operațională din anumite motive. Până în prezent, niciunul dintre transferurile de alimente donate legal de către operatorii economici din sectorul agroalimentar nu a avut succes. În Uniunea Europeană, se estimează că aproximativ 20 % din totalul alimentelor sunt pierdute sau aruncate, iar costurile asociate sunt estimate la aproximativ 143 de miliarde de euro. În Republica Moldova, nu există statistici privind risipa de alimente, dar rapoartele Serviciului Fiscal de Stat pentru anul 2022 au arătat că peste 800 de agenți economici scot din gestiune peste 1,4 miliarde de lei la pierderi și reziduuri. În același timp, un locuitor mediu al țării aruncă anual la gunoiul de acasă circa 76 de kg de produse alimentare. // 14.06.2024 - InfoMarket.

Noutați dupa tema