
Moldova va simplifica procedura de înregistrare pentru micii producători și pentru stațiunile turistice.
Acest lucru este stipulate de modificările legislative adoptate de Parlament în a doua lectură, menite să faciliteze activitățile din sectorul alimentar. Proiectul de lege a fost elaborat de Ministerul Agriculturii împreună cu Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor. Scopul proiectului de lege este de a optimiza pachetul de documente necesare pentru obținerea autorizațiilor emise în domeniul siguranței alimentare, de a simplifica procesul de certificare a alimentelor, precum și de a consolida supravegherea asupra serviciilor prestate în sectorul de alimentație publică. Astfel, va fi simplificată procedura de înregistrare pentru micii producători, artizani și pensiunile turistice. Documentul mai prevede modificarea unor acte normative care reglementează următoarele domenii: activitatea cu produse fitosanitare și îngrășăminte; activitatea sanitar-veterinară; activitatea de comerț pe teritoriul Republicii Moldova; reglementarea activității de întreprinzător prin autorizare; igiena alimentelor; siguranța alimentelor etc. Printre prevederile proiectului de lege se numără: excluderea certificatului de siguranță (pentru export sau reexport) pentru produsele alimentare, inclusiv cele ambalate; simplificarea procedurii de eliberare a permisului sanitar-veterinar pentru vehiculele de transport; reducerea frecvenței de prelevare a probelor, ținând cont de specificul și mărimea întreprinderii, cu condiția ca siguranța produselor alimentare să nu fie compromisă etc. În același timp, modificările introduse sporesc cerințele de igienă pentru echipamentele, vehiculele și/sau containerele utilizate pentru prepararea, transportul sau depozitarea produselor alimentare de bază. Se propune obligativitatea autorizării sanitare și veterinare a halei și pavilioanelor pentru vânzarea alimentelor de origine animală. În plus, sunt prevăzute noi norme pentru retragerea sau rechemarea produselor alimentare necorespunzătoare sau nesigure introduse pe piață. O altă prevedere a proiectului se referă la pensiunile turistice și agroturistice cu servicii de preparare și servire a hranei: acestea vor putea produce vin din propriile materii prime, iar vinul poate fi servit sau vândut direct consumatorilor. De asemenea, proiectul de lege reglementează procedura de eliberare a certificatului de înregistrare pentru siguranța alimentelor - un document emis de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, care atestă că activitățile de producție, prelucrare și depozitare, importul și exportul de produse alimentare de origine non-animală, activitățile din domeniul alimentației publice și din domeniul comerțului cu produse alimentare respectă reglementările alimentare. Operatorii de alimentație publică vor putea obține acest certificat în baza unei cereri, plătind 150 de lei pentru acest document. // 30.11.2023 - InfoMarket.