
Serviciul Fiscal de Stat vine cu precizări privind procedura de aplicare a cotei TVA pentru întreprinderile HoReCa.
Potrivit serviciului de presă al autorității, începând cu data de 10 august, în conformitate cu modificările operate în Codul fiscal, cota standard a TVA a fost redusă de la 12% la 8% pentru produsele alimentare și/sau băuturi, cu excepția băuturilor alcoolice, preparate sau nepreparate pentru consumul uman, împreună cu serviciile conexe care permit consumul imediat al acestora, prestate în cadrul activităților clasificate în Secțiunea I a Clasificatorului activităților economice din Moldova, precum și pentru serviciile de cazare, indiferent de nivelul de confort, în hotel, apartament-hotel, motel, vilă turistică, bungalo, pensiune turistică, pensiune agroturistică, camping, bază de odihnă sau tabără de vară. În același timp, prin derogare de la această normă, se stabilește o cotă redusă de TVA (6%) pentru întreprinderile HoReCa pe perioada stării de urgență declarată în temeiul Legii privind starea de urgență, starea de asediu și regimurile de lege marțială pe întreg teritoriul țării de către Parlament și/sau pe perioada stării de urgență în domeniul sănătății publice declarată în temeiul Legii privind supravegherea de stat a sănătății publice pe întreg teritoriul țării de către Comisia națională pentru situații excepționale în domeniul sănătății publice. De menționat că, după un regim de stare de urgență prelungit în domeniul sănătății publice din cauza COVID-19, Parlamentul a declarat starea de urgență la 24 februarie 2022 din cauza amenințărilor la adresa securității naționale care emană din situația militară din Ucraina. Acest regim a fost prelungit în ultimii 1,5 ani, inclusiv la 3 august, regimul de stare de urgență a fost prelungit pentru încă 60 de zile. În consecință, în această perioadă, sectorul HoReCa păstrează o cotă redusă de TVA de 6 %. Cu toate acestea, după anularea stării de urgență, în acest sector se va aplica cota standard de 8%. // 28.08.2023 – InfoMarket