Materialele sectiunii

Magazinele vor fi zonate pentru produse alimentare cu adaos de înlocuitori de origine vegetală.

Magazinele vor fi zonate pentru produse alimentare cu adaos de înlocuitori de origine vegetală.

Această inovație este cuprinsă în proiectul noului Regulament sanitar pentru unitățile de comerț alimentar, care face parte dintr-un proiect elaborat de Ministerul Economiei privind aprobarea regulamentelor și normelor de comerț interior. Documentul prevede, de asemenea, cerințele privind amplasarea, proiectarea și echiparea unităților comerciale, iluminatul, ventilația, echipamentele tehnologice, dispozitivele și ustensilele, vânzarea de produse alimentare, unitățile nestaționare și/sau temporare, inclusiv automatele de vânzare, prevenirea contaminării încrucișate și alte cerințe. Noua formulare a reglementărilor sanitare oferă mai multe detalii cu privire la cerințele pentru vânzarea de alimente. Acesta prevede zonarea și desemnarea zonelor de vânzare pentru produsele alimentare de origine animală, la care se adaugă înlocuitorii vegetali, grăsimile vegetale și proteinele vegetale. Spațiul de vânzare pentru astfel de produse trebuie să fie marcat cu semnul "Produse alimentare cu adaos de înlocuitori de origine vegetală". Ca și până acum, este interzisă porționarea produselor de cofetărie și a pâinii în unități de vânzare. În același timp, se specifică faptul că produsele de cofetărie pot fi fabricate și oferite spre vânzare numai după porționarea prealabilă în secțiile de producție și în condiții tehnologice adecvate, iar pâinea și produsele de panificație mici pot fi vândute numai ambalate și etichetate în conformitate cu Legea privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare. Se introduce o nouă regulă pentru vânzarea și depozitarea anumitor fructe, fructe de pădure și legume, ținând cont de compatibilitatea acestora. Astfel, merele, perele, bananele, piersicile, prunele, pepenii, pepenii galbeni, avocado, roșiile și alte produse care produc etilenă nu ar trebui să fie vândute sau depozitate împreună cu produse precum varza, morcovii, castraveții, ardeii grași și dovleceii. Legumele rădăcinoase trebuie să fie vândute separat de alte fructe și legume proaspete. Este interzisă vânzarea de legume, fructe și fructe de pădure prelucrate (murate, fermentate, murate etc.) care nu sunt închise ermetic pentru a permite autoservirea de către client. Astfel de produse vor putea fi vândute numai în secțiile specializate deservite de un angajat al unității de vânzare cu amănuntul. Se propune, de asemenea, interzicerea tăierii, porționării și ambalării produselor alimentare de origine animală în spațiile comerciale cu o suprafață de până la 24 de metri pătrați. De asemenea, este interzisă depozitarea în comun a alimentelor neprelucrate și preparate pentru consum. Documentul stipulează condițiile de vânzare a cărnii, peștelui, fructelor de mare, ouălor, legumelor și a altor produse pentru a exclude contaminarea secundară sau încrucișată. Noile reglementări sanitare, precum și alte documente care reglementează normele de comerț intern, urmează să fie aprobate de Guvern. // 11.10.2022 – InfoMarket

Noutați dupa tema