Noutaţi

Datele privind activitatea băncilor comerciale din Republica Moldova la data de 30 Iunie, a.2021Capcană pentru piața produselor petroliereLászló DIÓSI: Foreign investments come to Moldova due to banking system stabilityCând nu sunt bani de la FMI, emitem VMS! Nikolay BORISSOV: ”Cumpărarea Moldindconbank-ului reprezintă cea mai bună achiziție de pe piața moldovenească, deși e și cea mai riscantă” Jocuri în ping-pong petrolierAnul bancar 2020 – pandemic, profitabilStraniul an 2020: smerenie, revoltă, acceptarea noii realități”Jocurile foamete” ale pieței valutareCum să îmblânzim lichiditățileVeaceslav IONIȚĂ: Guvernul a omorât businessul, dar a cochetat cu populațiaÎn ce măsură poate fi combinată grija pentru sănătatea națiunii și veniturile bugetare de la viciiOamenii și businessul: Selecția naturală și nenaturalăAlexandru BURDEINÎI: Să fii etic în afaceri devine vitalValeriu Lazăr: Cea mai neinspirată decizie acum este să concediezi oameniiVa reveni Moldova la reglementarea de stat a prețurilor produselor petroliere?Marin CIOBANU: Noi creăm oportunități pentru dezvoltarea businessului în Moldova și nu doar în zonele economice libere2019: trei pași înainte, doi pași înapoi Plamen MILANOV: Datorită loteriei, într-un singur an, în Republica Moldova au apărut 13 milionariVictor ȘUMILO: În 2019, vânzările automobilelor hibride au depășit vânzările automobilelor pe bază de carburanți tradiționali "Padure fermecată". Principalele evenimente din 2018 Camioanele vor putea traversa mai rapid frontiera moldoveneascăCu privire la "a doua venire" și controlul asupra sistemului bancar din MoldovaPrivatizarea Air Moldova: 2000 vs 2018. De găsit 10 diferențe!Șeful oficiului USAID în Moldova, Karen Hilliard: ”Promovăm ideea că vinificația și piața turistică sunt un tot întreg”Tainele pieței valutare moldovenești - 201715 ani ai businessului leasing în Moldova: spre extindere prin diversificareLeul moldovenesc vs Geopolitica. Ce spune cursul valutar despre autorități, business și procesele mondiale 10 ani de la începutul construcției terminalelor Trans – Oil în portul Giurgiulești200 mil USD din buzunarul consumatorilor pentru executarea directivelor europene?Pe cine apără noua redacție a legii privind comerțul intern?Piața VMS 2014 – 2016: Ministerul Finanțelor calculează pierderile, investitorii – veniturile Nimeni nu va fi scutit și fiecare va plătiO încercarea atentă de traversare a zonei moartePiața VMS: Ministerul Finanțelor este în goană după bani, investitorii – după profit. Și unii și alții trebuie să fie pregătiți pentru orice. Banii care pot fi spălați...Fenix cu capital arabIndicatorii macroeconomice de baza in MoldovaZilnic: Cursul de schimb valutar la toate bancile comerciale din MoldovaZilnic: Pretul PECO

Piața VMS 2014 – 2016: Ministerul Finanțelor calculează pierderile,  investitorii – veniturile

Piața VMS 2014 – 2016: Ministerul Finanțelor calculează pierderile, investitorii – veniturile

Doi ani stresanți pentru piața valorilor mobiliare de stat (VMS) s-au scurs. Totul a revenit la ”poziția de start” de la finele anului 2014. Acum, de la finele anului 2016, atractivitatea pieței  valorilor mobiliare de stat a revenit în cadrul leneș al ratelor reduse și a cererii impuse. 
 
Impuse, pentru că pentru investitorii din Moldova (întâi de toate pentru cei interni) există doar două două surse de investire ”permise oficial” - depozitele și VMS. Vorbind despre investitori, este vorba în primul rând despre bănci și companiile de asigurări, pentru care legea și actele normative indică păstrarea unei cote de rezerve în active de o lichiditate înaltă, care sunt depozitele și VMS. 
 
Agenția InfoMarket, analizând în primăvara anului  2015, datele publice ale BNM, a stabilit că balanța Băncii Sociale la finele lunii noiembrie 2014 s-a schimbat cu 14,02 miliarde de lei. Astfel, anume în noiembrie 2014 s-a finalizat operațiunea ”miliardul” prin acumularea mijloacelor, convertirea lor în valută și transferarea peste hotare. (Pentru cei care nu mai țin minte, pe data de 30 noiembrie 2014, duminică, au avut loc alegeri parlamentare, adică totul a avut loc până la scrutin).
 
Întâi de toate, reflecția a avut loc pe cel mai sensibil segment – piața valutară. La începutul acelui ani – pe 5 ianuarie 2014 – cursul de schimb al valutei naționale față de dolarul SUA era de 13,0242; pe 3 iulie – 14, 0884. Dar asta a fost o devalorizare stabilită, care nu a atras o atenție deosebită. Iar în noiembrie s-a atestat o creștere bruscă. Pe 21 noiembrie, cursul de schimb era deja de 15,0734. Anume în noiembrie (până la alegeri)  au avut loc ultimele operațiuni de cumpărare a valutei, din marea operațiune ”miliardul”, care în mare parte a fost oferită de BNM din rezervele valutare și anume în luna noiembrie volumul operațiunilor pe piața valutară fără virament a constituit suma record de 1,8 mlrd USD (în echivalent). 
 
Acești indicatori vorbesc de la sine: punctul de plecare al crizei este luna noiembrie 2014. Prima care a reacționat a fost piața valutară, unde vârful crizei a fost simțit la începutul anului 2015. Pe 18 februarie a fost înregistrat cel mai mic curs de schimb al leului față de dolar din toată istoria cursului oficial – 20, 9933. Pe piață cursul ajungea și la 26,6 lei pentru un dolar. 
 
După piața valutară au urmat și ceilalți indicatori – rata de bază a BNM, ratele pentru VMS, la depozite, credite ….creșterea inflației. 
 
Iată cum arată cei doi ani în grafică:  

VERSIUNEA COMPLETA ESTE DISPONIBILA PRIN SOLICITARE LA redactor[at]infomarket.md 

Noutați dupa tema