Noutaţi

Datele privind activitatea băncilor comerciale din Republica Moldova la data de 30 Iunie, a.2021Capcană pentru piața produselor petroliereLászló DIÓSI: Foreign investments come to Moldova due to banking system stabilityCând nu sunt bani de la FMI, emitem VMS! Nikolay BORISSOV: ”Cumpărarea Moldindconbank-ului reprezintă cea mai bună achiziție de pe piața moldovenească, deși e și cea mai riscantă” Jocuri în ping-pong petrolierAnul bancar 2020 – pandemic, profitabilStraniul an 2020: smerenie, revoltă, acceptarea noii realități”Jocurile foamete” ale pieței valutareCum să îmblânzim lichiditățileVeaceslav IONIȚĂ: Guvernul a omorât businessul, dar a cochetat cu populațiaÎn ce măsură poate fi combinată grija pentru sănătatea națiunii și veniturile bugetare de la viciiOamenii și businessul: Selecția naturală și nenaturalăAlexandru BURDEINÎI: Să fii etic în afaceri devine vitalValeriu Lazăr: Cea mai neinspirată decizie acum este să concediezi oameniiVa reveni Moldova la reglementarea de stat a prețurilor produselor petroliere?Marin CIOBANU: Noi creăm oportunități pentru dezvoltarea businessului în Moldova și nu doar în zonele economice libere2019: trei pași înainte, doi pași înapoi Plamen MILANOV: Datorită loteriei, într-un singur an, în Republica Moldova au apărut 13 milionariVictor ȘUMILO: În 2019, vânzările automobilelor hibride au depășit vânzările automobilelor pe bază de carburanți tradiționali "Padure fermecată". Principalele evenimente din 2018 Camioanele vor putea traversa mai rapid frontiera moldoveneascăCu privire la "a doua venire" și controlul asupra sistemului bancar din MoldovaPrivatizarea Air Moldova: 2000 vs 2018. De găsit 10 diferențe!Șeful oficiului USAID în Moldova, Karen Hilliard: ”Promovăm ideea că vinificația și piața turistică sunt un tot întreg”Tainele pieței valutare moldovenești - 201715 ani ai businessului leasing în Moldova: spre extindere prin diversificareLeul moldovenesc vs Geopolitica. Ce spune cursul valutar despre autorități, business și procesele mondiale 10 ani de la începutul construcției terminalelor Trans – Oil în portul Giurgiulești200 mil USD din buzunarul consumatorilor pentru executarea directivelor europene?Pe cine apără noua redacție a legii privind comerțul intern?Piața VMS 2014 – 2016: Ministerul Finanțelor calculează pierderile, investitorii – veniturile Nimeni nu va fi scutit și fiecare va plătiO încercarea atentă de traversare a zonei moartePiața VMS: Ministerul Finanțelor este în goană după bani, investitorii – după profit. Și unii și alții trebuie să fie pregătiți pentru orice. Banii care pot fi spălați...Fenix cu capital arabIndicatorii macroeconomice de baza in MoldovaZilnic: Cursul de schimb valutar la toate bancile comerciale din MoldovaZilnic: Pretul PECO

Fluctuații valutare: decembrie 2011 – ianuarie 2012

Fluctuații valutare: decembrie 2011 – ianuarie 2012

Decembrie 2011 – ianuarie 2012 pot fi caracterizate ca cea mai instabilă perioadă pe piața valutară din ultimul timp. Banca Națională a Moldovei, încercând să mențină cursul leului față de dolar la nivelul 11,8 – 12,0, a fost nevoită să corecteze brusc cursul sub presiunea piețelor externe. Consolidând leul de la nivelul 11,86 până la 11,768 lei, Banca Centrală a devalorizat valuta națională până la 11,85 lei, după care a consolidat-o la nivel de 11,6655, din nou devalorizând-o până la 11,9459, aproape depășind granița de 12 lei. La finele lunii ianuarie, leul se consolidează din nou la nivel de 11,78.

Este interesant faptul că la începutul lunii ianuarie, pentru prima dată în aproape trei ani, cursul de schimb al leului față de valuta europeană s-a poziționat mai jos de nivelul 15 lei pentru un euro. Pentru zilele de 6-8 ianuarie curent, Banca Națională va stabili cursul euro la nivel de 14,9939 lei (la raport de cros-cursul euro/dolar prin leul moldovenesc de 1,2839). Valoarea precedentă a cursului leului față de euro la nivel mai jos de 15 lei a fost înregistrată pe data de 5 mai 2009 – 14,9468 lei pentru un euro. Atunci cursul dolarului era de 11.2548 lei (cros-cursul 1,328). Tot în 2009, pe data de 15 decembrie a fost înregistrat nivelul maxim istoric al cursului leului față de euro – 17,98,45 lei pentru un euro, iar cursul dolarului a fost atunci de 11,5152 (cros – curs – 1,486).

În timp ce Banca Centrală cotează doar dolarul american (restul cotațiilor se calculează prin cros - curs), toate eforturile sale pe piața internă s-au redus, în această perioadă, la menținerea unei balanțe vizibile (într-un coridor destul de extins) și la așteptările unei perioade mai favorabile, când valuta europeana va începe să câștige în poziții. Banca Națională a reușit acest lucru, chiar dacă este greu să numimi ”line” manevrele aplicate. Aici presiunea sa a adus-o piața.

Acum valuta europeană recâștigă în poziții pe piețele internaționale și acest fapt va influența și cursul leului moldovenesc. Încă acum trei luni – 1 noiembrie 2011 – coraportul era de 16,2 MDL față de 1 EUR, după care valuta europeană a început să scadă drastic din greutate. Dinamica actuală, sub presiunea factorilor politici asupra proceselor economice în Europa, pare să fie inversă. Euro se ridică încet pe pozițiile anterioare și foarte posibil, deja la finele lunii februarie, vom urmări nivelul de 16 MDL pentru 1 EUR.

Și deoarece leul moldovenesc nu este legat de euro, ci de dolarul american, este puțin probabil că în timpul apropiat valuta americană va trece de nivelul 12 MDL față de 1 USD. Cel puțin graficul pentru luna februarie puțin probabil va fi asemănătoare cu fluctuațiile din ultimele două luni.