Noutaţi

Datele privind activitatea băncilor comerciale din Republica Moldova la data de 30 Iunie, a.2021Capcană pentru piața produselor petroliereLászló DIÓSI: Foreign investments come to Moldova due to banking system stabilityCând nu sunt bani de la FMI, emitem VMS! Nikolay BORISSOV: ”Cumpărarea Moldindconbank-ului reprezintă cea mai bună achiziție de pe piața moldovenească, deși e și cea mai riscantă” Jocuri în ping-pong petrolierAnul bancar 2020 – pandemic, profitabilStraniul an 2020: smerenie, revoltă, acceptarea noii realități”Jocurile foamete” ale pieței valutareCum să îmblânzim lichiditățileVeaceslav IONIȚĂ: Guvernul a omorât businessul, dar a cochetat cu populațiaÎn ce măsură poate fi combinată grija pentru sănătatea națiunii și veniturile bugetare de la viciiOamenii și businessul: Selecția naturală și nenaturalăAlexandru BURDEINÎI: Să fii etic în afaceri devine vitalValeriu Lazăr: Cea mai neinspirată decizie acum este să concediezi oameniiVa reveni Moldova la reglementarea de stat a prețurilor produselor petroliere?Marin CIOBANU: Noi creăm oportunități pentru dezvoltarea businessului în Moldova și nu doar în zonele economice libere2019: trei pași înainte, doi pași înapoi Plamen MILANOV: Datorită loteriei, într-un singur an, în Republica Moldova au apărut 13 milionariVictor ȘUMILO: În 2019, vânzările automobilelor hibride au depășit vânzările automobilelor pe bază de carburanți tradiționali "Padure fermecată". Principalele evenimente din 2018 Camioanele vor putea traversa mai rapid frontiera moldoveneascăCu privire la "a doua venire" și controlul asupra sistemului bancar din MoldovaPrivatizarea Air Moldova: 2000 vs 2018. De găsit 10 diferențe!Șeful oficiului USAID în Moldova, Karen Hilliard: ”Promovăm ideea că vinificația și piața turistică sunt un tot întreg”Tainele pieței valutare moldovenești - 201715 ani ai businessului leasing în Moldova: spre extindere prin diversificareLeul moldovenesc vs Geopolitica. Ce spune cursul valutar despre autorități, business și procesele mondiale 10 ani de la începutul construcției terminalelor Trans – Oil în portul Giurgiulești200 mil USD din buzunarul consumatorilor pentru executarea directivelor europene?Pe cine apără noua redacție a legii privind comerțul intern?Piața VMS 2014 – 2016: Ministerul Finanțelor calculează pierderile, investitorii – veniturile Nimeni nu va fi scutit și fiecare va plătiO încercarea atentă de traversare a zonei moartePiața VMS: Ministerul Finanțelor este în goană după bani, investitorii – după profit. Și unii și alții trebuie să fie pregătiți pentru orice. Banii care pot fi spălați...Fenix cu capital arabIndicatorii macroeconomice de baza in MoldovaZilnic: Cursul de schimb valutar la toate bancile comerciale din MoldovaZilnic: Pretul PECO

De la începutul anului, valuta națională s-a devalorizat cu 6 la sută, depășind nivelul de vârf din ultimii doi ani

De la începutul anului, valuta națională s-a devalorizat cu 6 la sută, depășind nivelul de vârf din ultimii doi ani

Cursul oficial de schimb stabilit de Banca Națională pentru ziua de luni, 23 iulie, constituie 12,4225 lei per USD. În ultimii doi ani rata de 12,4 lei a fost depășită de două ori – pe 15 septembrie 2010 (12,4027) și 17 ianuarie 2011 (12,4067).  Cursul de schimb a mai trecut odată acest nivel pe data de 20 iulie curent și continuă să crească. Cea mai mică valoare a raportului leu – dolar din ultimii doi ani a fost atestată pe data de 6 septembrie 2011 – 11,2919 lei per USD.

Agenția InfoMarket menționează că leul moldovenesc este legat de dolarul USA și raportul cursului leului față de alte valute se calculează în baza de Cross-curs. În această ordine de idei, analiștii menționează că devalorizarea leului poate avea legătură cu politica de reținere a cursului de schimb al leului față de euro, care a slăbit mult în ultima perioadă față de dolar.

Un curs de schimb înalt al valutei euro față de dolar poate fi convenabil Guvernului în legătură cu faptul că multe dintre acumulările bugetare sunt legate de valuta europeană. În această ordine de idei, singura posibilitate de ”susținere” a unui curs cât de cât stabil euro – leu este devalorizarea leului.

Pe de altă parte, devalorizarea leului are o influență negativă asupra relațiilor economice externe ale Moldovei, care au loc în dolari, cum ar fi achiziționarea gazului natural și al produselor petroliere, ceea ce ar putea genera majorări de prețuri.

Agenția InfoMarket a declarat anterior că cursul mediu anual al leului în 2011 a fost de 12,40, iar de facto acesta a atins nivelul de 11,77 lei per dolar. În Legea bugetului pentru anul curent a fost stabilit, inițial, cursul de schimb de 11,76, după care a fost modificat pe 11,88, iar pentru sfârșit de an cursul a fost modificat de la 11,8 la 12,0 lei per USD. La data de 23 iulie, cursul mediu oficial de la începutul anului a constituit 11,9289.

Pentru dimanica si evolutia valutara vizitati http://www.infomarket.md/ro/officialrates/

Noutați dupa tema