Noutaţi

Datele privind activitatea băncilor comerciale din Republica Moldova la data de 30 Iunie, a.2021Capcană pentru piața produselor petroliereLászló DIÓSI: Foreign investments come to Moldova due to banking system stabilityCând nu sunt bani de la FMI, emitem VMS! Nikolay BORISSOV: ”Cumpărarea Moldindconbank-ului reprezintă cea mai bună achiziție de pe piața moldovenească, deși e și cea mai riscantă” Jocuri în ping-pong petrolierAnul bancar 2020 – pandemic, profitabilStraniul an 2020: smerenie, revoltă, acceptarea noii realități”Jocurile foamete” ale pieței valutareCum să îmblânzim lichiditățileVeaceslav IONIȚĂ: Guvernul a omorât businessul, dar a cochetat cu populațiaÎn ce măsură poate fi combinată grija pentru sănătatea națiunii și veniturile bugetare de la viciiOamenii și businessul: Selecția naturală și nenaturalăAlexandru BURDEINÎI: Să fii etic în afaceri devine vitalValeriu Lazăr: Cea mai neinspirată decizie acum este să concediezi oameniiVa reveni Moldova la reglementarea de stat a prețurilor produselor petroliere?Marin CIOBANU: Noi creăm oportunități pentru dezvoltarea businessului în Moldova și nu doar în zonele economice libere2019: trei pași înainte, doi pași înapoi Plamen MILANOV: Datorită loteriei, într-un singur an, în Republica Moldova au apărut 13 milionariVictor ȘUMILO: În 2019, vânzările automobilelor hibride au depășit vânzările automobilelor pe bază de carburanți tradiționali "Padure fermecată". Principalele evenimente din 2018 Camioanele vor putea traversa mai rapid frontiera moldoveneascăCu privire la "a doua venire" și controlul asupra sistemului bancar din MoldovaPrivatizarea Air Moldova: 2000 vs 2018. De găsit 10 diferențe!Șeful oficiului USAID în Moldova, Karen Hilliard: ”Promovăm ideea că vinificația și piața turistică sunt un tot întreg”Tainele pieței valutare moldovenești - 201715 ani ai businessului leasing în Moldova: spre extindere prin diversificareLeul moldovenesc vs Geopolitica. Ce spune cursul valutar despre autorități, business și procesele mondiale 10 ani de la începutul construcției terminalelor Trans – Oil în portul Giurgiulești200 mil USD din buzunarul consumatorilor pentru executarea directivelor europene?Pe cine apără noua redacție a legii privind comerțul intern?Piața VMS 2014 – 2016: Ministerul Finanțelor calculează pierderile, investitorii – veniturile Nimeni nu va fi scutit și fiecare va plătiO încercarea atentă de traversare a zonei moartePiața VMS: Ministerul Finanțelor este în goană după bani, investitorii – după profit. Și unii și alții trebuie să fie pregătiți pentru orice. Banii care pot fi spălați...Fenix cu capital arabIndicatorii macroeconomice de baza in MoldovaZilnic: Cursul de schimb valutar la toate bancile comerciale din MoldovaZilnic: Pretul PECO

Cu privire la "a doua venire" și controlul asupra sistemului bancar din Moldova

Cu privire la "a doua venire" și controlul asupra sistemului bancar din Moldova

Comentariul agenţiei InfoMarket

Trecând peste valul de comentarii și declarații entuziaste despre vânzarea a 41,09% de acţiuni de la una din cele mai mari bănci din Moldova, BC Moldova Agroindbank (MAIB) către un consorțiu internațional, putem analiza liniştiţi asupra “subiectului oferit”.


Pe parcursul pregătirii acestei tranzacții și după semnarea contractului, aproape că nimeni nu și-a amintit că aceasta este "a doua venire" a doi acționari vechi: Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Western NIS Enterprise Fund (WNISEF), gestionat în prezent de Horizon Capital, au achiziţionat în 2011 9,8% și, respectiv, 9,9% din acțiunile MAIB. Iar 2006 le-au vândut.


În această perioadă (în special în perioada 2003-2004), în presă și nu numai cea din Moldova, au apărut detalii "picante" despre conflictul care a izbucnit între acționarii băncii. Motivele au fost exprimate de ambele părți și fiecare a avut propriul său adevăr: conducerea băncii asigurată de Natalia Vrabie și unii dintre acționari au declarat despre un atac raider asupra băncii; iar acționarii străini au insistat pe achitarea dividendelor și s-au indignat de "parașuta de aur" a Natalia Vrabie, în valoare de 10 milioane de dolari, pe care trebuia să o primească în cazul plecării sale anticipate din postul de președinte al băncii.


Dar într-un anumit moment, scandalul s-a diminuat: părțile au înţeles că, spălatul rufelor în public afectează grav reputația băncii și, prin urmare, se devalorizează acțiunile cu toate consecințele care urmează. Apoi acționarii în conflict au elaborat un fel de acord, în urma căruia, în 2006, BERD și WNISEF și-au vândut acțiunile unui grup de investitori din Slovenia și Olanda. Apropo, în septembrie 2018, în ajunul tranzacției pentru vânzarea a 41,09% din acțiuni, printre acționarii MAIB mari (mai mult de 1% din acțiuni), nu existau companii sau persoane fizice străine.


Tranzacţia actuală, se pare, va lăsa ecou pentru statul moldav. În ciuda faptului că Banca Națională a Moldovei, împreună cu Guvernul și Parlamentul țării, au analizat și documentat în detaliu fiecare acțiune și fiecare pas, avocații internaționali ai foștilor acționari (care au apărut și în presă) nu se refuză de intenţina de a acţiona în instanțele internaționale pentru apărarea drepturilor acționarilor de la care a fost confiscat pachet de 41,09% din acțiunile MAIB.


Și dacă va răspunde cineva, atunci sigur nu investitorii: ei au cumpărat acțiuni de la Guvernul Moldovei şi sunt cumpărători de bună credinţă. Iar asta înseamnă că, dacă va fi cineva care va suferi în urma procedurilor justiţiei (care, bineînțeles, vor avea loc), atunci acesta este statul şi ăn special bugetul de stat. Dar să nu facem prognoze.


Trei investitori: Horizon Capital, BERD și compania lituaniană Invalda INLV, au creat special compania de investiții HEIM Partners Ltd (denumirea, se pare, conţine primele litere ale investitorilor H.E.I. și M – denumirea țării și a băncii). Aceasta a obținut o participație de 41,09% în MAIB. Iar în luna septembrie, Consiliul Concurenței a examinat cererea, potrivit căreia HEIM Parteners și-au exprimat intenția de a-și achiziționa dreptul de utilizare a pachetului de 7,28% din acțiuni - un număr de acționari actuali au convenit “să-şi cedeze votul" (nu acțiunile) noilor proprietari.


Astfel, grupul de acționari, cu permisiunea BNM, cel mai probabil va vota într-o participație de 48,37% în bancă. În cazul Moldovei-Agroindbank, aceasta înseamnă de facto control deplin: în bancă există mai mult de 3 mii de acționari, care nu au fost niciodată prezenți la adunarea generală în același timp.


În compania HEIM Parnters Ltd, participanţiile BERD și Invalda INLV constituie câte 37,5%, iar a Horizon Capital - 25%. Pe baza acestui calcul, BERD va deține aproximativ 15% din acțiunile MAIB. Totodată, a fost anunțat că rolul principal de acționar al acestei bănci va fi atribuit companiei Horizon Capital, unul dintre cei mai experimentați investitori din Moldova.


În general, merită să dispersăm scopurile şi obiectivele investitorilor în consorțiu. Invalda INLV este mai degrabă un fond de investiții classic, care investește pentru a genera venituri pentru investitorii și acționarii săi. Horizon Capital este un fond de risc al cărui scop este de a dezvolta activele dobândite în scopul revânzării către investitori strategici, şi totul cu profit. În ceea ce privește BERD, carta sa este un pic mai complicată.


Acordul de creare a BERD, semnat în 1990, a intrat în vigoare în 1991.
"Obiectivul băncii este de a contribui la progresul economic și la reconstrucție, la promovarea tranziției către o economie orientată spre piață deschisă, precum și la dezvoltarea unei inițiative private și antreprenoriale în țările din Europa Centrală și de Est, angajate în principiile democrației, pluralismului și economiei de piață, pe care le realizează la viață."


BERD este o societate pe acțiuni ale cărei acțiuni pot fi cumpărate și vândute în anumite condiții. Resursele băncii, pe lângă capitalul autorizat de 10 milioane ECU (aceeași sumă în euro), sunt de asemenea resurse împrumutate, fonduri primite pentru rambursarea împrumuturilor etc. Aceasta este principiul unei bănci comerciale clasice: banii acționarilor plus veniturile din activități de investiții. Există un articol separat în cartă despre distribuția veniturilor. În special, se spune:
"Banca în toate operațiunile sale este ghidată de principiile bancare sănătoase." În același timp, nu putem spune că, Consiliul de directori are cumva mâini legate în funcție de tipul și dimensiunea comisionului:


1. Pe lângă dobândă, Banca percepe o taxă pentru împrumuturile acordate sau pentru împrumuturile în care participă ca parte a operațiunilor sale obișnuite. Condițiile de plată a comisionului sunt stabilite de Consiliul de directori.

2. La prezentarea garanție de împrumut, ca parte a operațiunilor sale obişnuite sau la plasarea garantată a valorilor mobiliare, Banca percepe comisioanele plătibile la ratele și datele stabilite de Consiliul de direczori pentru a asigura o compensație adecvată pentru riscurile sale.

3. Consiliul de directori poate stabili orice alte taxe pe care Banca le percepe pentru operațiunile sale obișnuite, precum și comisioanele, onorariile și alte cheltuieli aferente operațiunilor sale speciale. "


Bancă vine într-o țară cu proiecte numai atunci când este
solicitată. Iar cererea trebuie să fie în formă scrisă.


În plus, având în vedere statutul internațional al băncii, toți membrii săi care au adoptat carta au acceptat, de asemenea, articole care se referă la imunitatea bunurilor și a arhivelor de confiscare (rechiziție, expropriere etc.) și "
toți administratorii, directorii, adjuncţii, persoane responsabile și angajații băncii, precum și experții care execută instrucțiunile băncii, au imunitate la procedurile judiciare privind acțiunile comise de aceștia în îndeplinirea atribuțiilor lor oficiale" cu excepția cazului în care banca îi privează de această imunitate. Carta conține, de asemenea, o serie de privilegii acordate angajaților băncii, echivalând-i cu funcționarii guvernamentali.


"Ca parte a activităților oficiale a Băncii, activele, proprietatea și veniturile acesteia sunt scutite de impozite directe."
Totodată, banca nu este scutită de plăţile comunale.


Cu alte cuvinte, dacă citiți cu atenție carta, se pare că Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare este o organizație comercială creată de mai multe țări (precum și de Banca Europeană de Investiții și Comunitatea Economică Europeană), care are influență politică și este protejată de imunitate diplomatică. Dar nu este nimic rău în asta: BERD finanțează multe proiecte importante în țările riscante cu o economie în curs de dezvoltare, prezența sa atrăgând alți investitori internaționali în aceste țări. Iar faptul că riscurile costă bani nu trebuie explicat nimănui.

 

În afară de acest consorțiu pentru acțiunile MAIB nu au existat alți investitori. Da, suma tranzacției este de trei ori mai mică decât valoarea activelor pe acțiune, dacă ar fi fost și alte persoane dispuse - prețul era mai mare. Și dacă în prima jumătate a anilor 2000 investitorii străini nu puteau obține dividende de la conducerea și ceilalți acționari ai MAIB, acum totul este în mâinile lor: HEIM Partners Ltd, poate conta și vota pentru dividende. Mai ales că, suma fondurilor proprii ale băncii, conform datelor din 31 august 2018, este de 3,2 miliarde lei (160 milioane euro). Adică, cumpărând 41,09% din acțiuni pentru suma de 451,53 milioane de lei, HEIM Partners Ltd a cumpărat de fapt active în sumă de 1,3 miliarde de lei - de 2,9 ori mai mult. Va fi interesant să vedem în primăvara anului 2019 dacă acționarii vor decide la adunarea generală anuală să plătească ceva sub formă de dividende.


După ce Banca Transilvania, care controlează BERD, a cumpărat un pachet de 39,2% în Victoriabank (VB), unde BERD deține în mod direct 27,56%, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare a obţinut controlul total asupra Victoriabank - 66, 76%. Și, potrivit legislaţiei moldoveneşti, a anunțat că este gata să cumpere acțiuni de la toți ceilalți acționari care doresc să le vândă. Acum, BERD, împreună cu partenerii săi, a obţinut controlul asupra MAIB.


Trebuie remarcat faptul că BERD deține, de asemenea, o participație de 8,84% la Mobiasbanca - Grupe Societe Generale, iar Western NIS Enterprise Fund are o participație de 13,03% la Fincombank. În plus, BERD are acțiuni fără drept de vot în Procredit AG, o companie germană care deține 100% de Procredit Bank din Moldova.


Activele totale ale MAIB și VB reprezintă 46,5% din totalul activelor sistemului bancar din Moldova. Dacă adăugăm la aceasta activele BERD în Mobiasbancă și WNISEF în Fincombank, trei investitori străini (inclusiv noul - Invalda INLV) dețin o cotă de 48,2% din activele băncilor moldovenești. Cota Procredit Bank în totalul activelor sistemului este de 4,2%.


Şi nu putem să nu ne amintim de Moldindconbank, cu o pondere de active în sistem de 19,01%, în care un pachet de 63,89% din acțiuni este pus în vânzare. Banca Națională și Guvernul intenționează, de asemenea, să vândă aceste acțiuni unui investitor strategic (puţin probabil unui acţionar local). Mai ales că, printre numeroasele declarații entuziaste după tranzacția cu acțiunile MAIB s-a afirmat clar: procedura a fost testată și poate fi aplicată acțiunilor Moldindconbank.


P.S.:
La etapa de creare a sistemului bancar din Moldova sub conducerea lui Leonid Talmaci, primul guvernator al BNM, totul a fost făcut pentru ca anume băncile moldovenești să se poată ridica înainte ca, capitalul bancar străin să ajungă în Moldova. Nimeni nu s-a opus venirii lui, doar că la nivel legislativ au fost create condiții uniforme pentru toți participanții la piață, care au favorizat mai mult băncile din Moldova. Anume din aceste considerente, potrivit legislaţiei, în Moldova nu pot fi deschise sucursale ale băncilor comerciale străine - fiecare bancă trebuie înregistrată ca unitate independentă; astfel, piața moldovenească nu a fost atât de atractivă pentru băncile străine.


Aceeaşi poziţie a fost adoptată de Președintele Vladimir Voronin, care, după cum se spune, nu a fost foarte mulțumit când Mobiasbanca a fost cumpărată de Societte Generale.


Acum, s-a realizat “coşmarul” lui Leonid Petrovici și Vladimir Nikolaievici - sistemul bancar din Moldova este controlat din afară. Pe de altă parte, cunoaştem prea bine la ce a dus "autocontrolul". Iar în condițiile în care țara este de 27 de ani în instabilitate politică şi purtată de dorința și acțiunile politicienilor de a ajunge în buzunarul instituțiilor financiare, controlul extern al sistemului a pus capăt acestei situații.


Nu am putut înțelege şi ajunge la un acord cum să trăim și să ne dezvoltăm, vom trăi la indicaţia celor din exterior. Trebuie doar să înţelegem că, Carta BERD, de exemplu, spune:
"Președintele, vicepreședintele, funcționarii și angajații băncii în îndeplinirea îndatoririlor servesc doar băncii și nimănui altcuiva". Avem ceea ce avem. // 10.10.2018 - InfoMarket.


 

 

Noutați dupa tema