Noutaţi

Capcană pentru piața produselor petroliereLászló DIÓSI: Foreign investments come to Moldova due to banking system stabilityDatele privind activitatea băncilor comerciale din Republica Moldova la data de 30 Aprilie, a.2021Când nu sunt bani de la FMI, emitem VMS! Nikolay BORISSOV: ”Cumpărarea Moldindconbank-ului reprezintă cea mai bună achiziție de pe piața moldovenească, deși e și cea mai riscantă” Jocuri în ping-pong petrolierAnul bancar 2020 – pandemic, profitabilStraniul an 2020: smerenie, revoltă, acceptarea noii realități”Jocurile foamete” ale pieței valutareCum să îmblânzim lichiditățileVeaceslav IONIȚĂ: Guvernul a omorât businessul, dar a cochetat cu populațiaÎn ce măsură poate fi combinată grija pentru sănătatea națiunii și veniturile bugetare de la viciiOamenii și businessul: Selecția naturală și nenaturalăAlexandru BURDEINÎI: Să fii etic în afaceri devine vitalValeriu Lazăr: Cea mai neinspirată decizie acum este să concediezi oameniiVa reveni Moldova la reglementarea de stat a prețurilor produselor petroliere?Marin CIOBANU: Noi creăm oportunități pentru dezvoltarea businessului în Moldova și nu doar în zonele economice libere2019: trei pași înainte, doi pași înapoi Plamen MILANOV: Datorită loteriei, într-un singur an, în Republica Moldova au apărut 13 milionariVictor ȘUMILO: În 2019, vânzările automobilelor hibride au depășit vânzările automobilelor pe bază de carburanți tradiționali "Padure fermecată". Principalele evenimente din 2018 Camioanele vor putea traversa mai rapid frontiera moldoveneascăCu privire la "a doua venire" și controlul asupra sistemului bancar din MoldovaPrivatizarea Air Moldova: 2000 vs 2018. De găsit 10 diferențe!Șeful oficiului USAID în Moldova, Karen Hilliard: ”Promovăm ideea că vinificația și piața turistică sunt un tot întreg”Tainele pieței valutare moldovenești - 201715 ani ai businessului leasing în Moldova: spre extindere prin diversificareLeul moldovenesc vs Geopolitica. Ce spune cursul valutar despre autorități, business și procesele mondiale 10 ani de la începutul construcției terminalelor Trans – Oil în portul Giurgiulești200 mil USD din buzunarul consumatorilor pentru executarea directivelor europene?Pe cine apără noua redacție a legii privind comerțul intern?Piața VMS 2014 – 2016: Ministerul Finanțelor calculează pierderile, investitorii – veniturile Nimeni nu va fi scutit și fiecare va plătiO încercarea atentă de traversare a zonei moartePiața VMS: Ministerul Finanțelor este în goană după bani, investitorii – după profit. Și unii și alții trebuie să fie pregătiți pentru orice. Banii care pot fi spălați...Fenix cu capital arabIndicatorii macroeconomice de baza in MoldovaZilnic: Cursul de schimb valutar la toate bancile comerciale din MoldovaZilnic: Pretul PECO

Coeficientul eficienței ”banchetului”

Coeficientul eficienței ”banchetului”

«ÎN TEMĂ» - proiect comun al agenției cu postul de televiziune MBC

S-a trecut forumul investițional ”Moldova Business Week”. Au răsunat declarații tari, asigurări de loialitate și continuare a cooperării. Oaspeții au plecat.

Ce a fost, de fapt, Moldova Business Week 2014?

La începutul anului curent, Organizația pentru promovarea exportului și investițiilor, MIEPO, a decis să contopească mai multe măsuri economice internaționale într-un singur forum – Moldova Business Week.

- Forumul exportatorilor

- Seminare regionale

- Vienna Economic Talks (B2B)

- Conferința investitorilor străini UE – RM

 Forumul exportatorilor nu este o noutate, precedentul fiind organizat în noiembrie 2012. Este un dialog destul de productiv dintre business și autorități. La fel ca și discuțiile din teritoriu.

Iar forumul economic vienez și Conferința investitorilor străini ”Uniunea Europeană – Moldova” au fost evenimente de anvergură regională și europeană, concentrate de această dată în țara noastră.

Dar din contul cui au avut loc banchetele?

Și chiar dacă informațiile despre cheltuieli sunt în proces de concretizare, în mare putem face deja concluzii (in mii MDL):

Bugetul de Stat

490

Fondul de rezerva al Guvernului in adresa VEF

430

Comisia Europeană prin EuroChamber

100

GIZ

80

Mobiasbanca Gruppe Societe Generale

50

Proiectul BRITE

20

Aici trebuie să evidențiem Vienna Economic Forum: structura acordului cu Guvernul este de așa natură, încât noi trebuie să plătim pentru faptul că forumul organizează conferința și dialogul cu țările participante. Totodată, pentru asigurarea acestui dialog, din Fondul de rezervă al Guvernului Moldovei au fost plătite 23 mii euro sau 430 mii lei în adresa Vienna Economic Forum. Adică, austriecii nu doar au creat Vienna Economic Forun pentru promovarea și protejarea investițiilor austriece, dar percep și bani pentru serviciile sale în persoana acestui forum.

Aceste cheltuieli tot trebuie să fie trecute în bugetul general al Moldova Business Week.

Astfel, ”banchetul” a costat, în total, 1 mil 200 mii lei.

Au fost anunțați 314 participanți, dintre care 60 străini. Chiar dacă trecem cu vederea faptul că mulți dintre participanții moldoveni înregistrați au petrecut la forum cel mult două ore, la măsurile care i-au interesat direct, fiecărui participant înregistrat i-a revenit cîte 4 mii lei. Iar dacă evidențiem fiecare oaspete străin, or, atragerea investițiilor străine a fost unul din obiectivele cheie, atunci pentru fiecare străin s-au cheltuit 20 mii lei.

Moldova

254

Belgium

2

Austria

21

Greece

2

Romania

8

Monte Carlo

1

Ukraine

4

Holland

1

Germany

4

Switzeland

1

Italy

4

Australia

1

Turkey

4

Spain

1

France

2

Bulgaria

1

Great Britain

2

Luxemburg

1

Un lucru important, aproape toți participanții la săptămâna de afaceri din Moldova într-un fel sau altul sunt cunoscuți cu țara, iar mulți dintre ei lucrează demult aici. Un cunoscut antreprenor a comparat forumul cu un fel de expoziție a realizărilor economiei naționale, unde toți se cunosc și subiectele discutate se limitează la ”ce mai e nou”.

Totuși, nu trebuie să subminăm importanța comunicării dintre funcționari și business, ea niciodată nu poate fi prea multă, important este ca oficialii să înțeleagă problema businessului și să adopte decizii corespunzătoare, iar businessul să înțeleagă că fără impozite nu există stat. 

Ceea ce ține de investitori străini sau internaționali, sunt puțini din cei care se pot lăuda cu prima vizită în Moldova.

Cum poate fi altfel?

Investițiile străine mari și anume pentru atragerea lor se luptă toate țările lumii, niciodată nu vor veni într-un stat care nu are un memorandum cu Fondul Monetar Internațional. Pentru ei, obligațiunile față de FMI este un indiciu de stabilitate și păstrarea investițiilor.

Moldova nu are un astfel de memorandum aproape de un an. Și deoarece, pentru stimularea  dezvoltării economice, FMI insistă des pe optimizarea programelor sociale, după principiul ”trăim în baza veniturilor”, într-un an electoral nicio guvernare nu s-ar aventura să semneze un astfel de memorandum.

Și iarăși, alegeri. Indiferent cum se va aranja puzzle-ul politic în toamna anului curent, vom putea vorbim despre noul Acordul cu FMI, în cele mai optimiste prognoze, abia la începutul anului viitor. Și numai dacă vom conveni și vom putea garanta stabilitate măcar pentru următorii trei ani, doar atunci vom putea cheltui bani pentru atragerea investițiilor și nu doar pentru cele noi, dar și pentru reluarea proiectelor suspendate.

Altfel, care ar fi sensul unui forum investițional, dacă vremea nu este deloc ”de vară” și în țară nu este stabilitate politico-economică?

Putem spune, desigur, că banii cheltuiți pentru săptămâna de afaceri (dacă scopul ei a fost atragerea investițiilor străine) s-au scurs ca în nisip. Dar, totuși, nu este tocmai așa.

Forumul exportatorilor și-a adus roadele. Businessul nostru (mai ales cel mic și mijlociu) este construit astfel încât nu prea urmărește deciziile Guvernului și Parlamentului, chiar și cele care țin nemijlocit de activitatea lui. Și în această foamete informațională, la care de multe ori se condamnă însuși afaceriștii, necesitatea unor întrevederi de calitate cu funcționarii de stat va fi solicitată încă mult timp.

Vizita lui Barosso tot nu este doar o noutate neînsemnată. Mai ales dacă analizăm eforturile lui de integrare europeană a Moldovei, care au fost depuse în ultimii ani și faptul că aceasta a fost una din ultimele sale vizite internaționale în calitate de Comisar european. Totodată, oficialul a încercat să tempereze prin fapte spiritele scepticilor, care susțin că nu trebuie să așteptăm nimic bun din partea Europei.

Iar feet backul din întrevederile investiționale pe departe nu poate fi raportat la 100%. Este adevărat că ”gașca” moldovenească de investitori străini a mai avut o ocazie în plus să vorbească despre mediul de afaceri din Moldova, să comunice cu funcționarii, sau altfel spus să-și arate potențialul și să mai vadă ce pot alții.

Fără o colaborare cu FMI, oricum nu trebuie să așteptăm noi investitori mari.

Dar, pe fundalul general puțini sunt cei care au atras atenția unui participant destul de serios – Andrei Rîbalcenco. Dânsul este directorul general al Asociației ucrainene a businessului investițional, iar în Moldova reprezenta interesele uneia dintre companiile sale investiționale Prim Alliance.

Apropos, în lista participanților a fost înscris cu un discurs în calitate de reprezentant al companiei franceze.

Acestea sunt investiții străine reale pentru țară, care vin din Ucraina, or ei nu se uită la existența unui acord dintre Moldova și FMI.

Pe parcursul a doi ani, Prim Alliance a investit în Moldova 24 mil dolari. Acum, printre altele, acestei companii îi aparține o fabrică de spirt, o fabrică de confecții, precum și fabrica de vinuri Carahasan – Vin. Interesant este că în momentul achiziției acestor întreprinderi, fabricile nu mai lucrau de peste cinci ani, iar investitorul ucrainean a venit, a investit, a reabilitat procesul de producere și este gata să exporte producția sub marca ”Fabricat în Moldova”. În același timp, au fost asigurați cu locuri de muncă peste două sute de concetățeni de-ai noștri.

Straniu este că ne-am deprins atît de mult să-i criticăm pe toți în jur, încât am încetat să înțelegem posibilitățile noi care se deschid în țară, iar investitorul ucrainean a înțeles acest lucru foarte bine, la fel cum înțelege și faptul că investițiile sale în Moldova sunt mai bine protejate decât în țara lui de baștină (inclusiv la nivel legislativ).

Andrei Rîbalcenco, directorul companiei Prim Alliance, director general al Asociației ucrainene a businessului investițional: ”Moldova este atractivă pentru investiții. Este orientată spre dezvoltarea paradigmei economice, relații de parteneriat, crearea condițiilor confortabile pentru investiții, iar baza legislativă corespunzătoare directivelor europene garantează suficient protecție pentru dreptul de proprietate și investiții”.

Dar să revenit la forum. A avut sens organizarea unei măsuri de o atare amploare în acest an și în termen atât de mic?

Putem spune în felul următor: totul are importanță dacă se face din timp și detaliat. Astfel de evenimente trebuie să fie planificate cel târziu cu un an până la organizare, trebuie să fie promovate peste hotare, inclusiv proiectele de succes, parcurile industriale, pentru a atrage oaspeții și a-i convinge să rămână în țară.

Poate pretinde la un astfel de rezultat Moldova Business Week 2014? Dacă privim evenimentul din punct de vedere pragmatic, raportând debitul cu creditul, din păcate, trebuie să recunoaștem că pentru fiecare leul cheltuit, Coeficientul eficienței este cam mic!.

InfoMarket «În temă» - proiect comun al agenției cu postul de televiziune MBC.

Emisiunea poate fi vizionată la postul tv MBC

- vineri, ora 19.30;

- luni, ora 07.15 (reluare)

Noutați dupa tema