
CCI desfășoară, cu suportul USAID, webinare gratuite privind comerțul internațional și situații de forță majoră
Din momentul declansării pandemiei, oamenii de afaceri s-au confruntat cu multe întrebări și majoritatea dintre ele s-au redus la un singur lucru: cum să-și păstreze afacerile și să diminueze riscurile din cazua crizei.
În relațiile comerciale, în primul rând cele internaționale, anul acesta au apărut noi INCOTERMS 2020, adică modificări în condițiile de livrare. Exportatorii și importatorii pe alocuri nu au au reușit să găsească răspuns la întrebările aferente acestui subiect și să obțină consultații competente din partea specialiștilor.
În alte relațiii contractuale, în special la începutul carantintei, aproape la toți a apărut întrebarea dacă pandemia reprezintă situație de forță majoră, cum poate fi obținut un certificat de acest gen, este acesta necesar, dacă partenerii vor să conlucreze mai departe, dar deocamdată nu pot să-și onoreze angajamentele...
De fapt, numărul întrebărilor este cu mult mai mare. Dar, într-un fel sau altul, fiecare vrea să obțină răspunsul anume pentru situația care îl preocupă mai mult sau cel puțin să audă o opinie competentă.
Evidențiind aceste două întrebări, Camera de Comerț și Industrie a Moldovei, în parteneriat cu Programului de reformă structurală USAID Moldova, a lansat, în a doua jumătate a lunii noiembrie 2020, două serii de seminarii web. Prima este în susținerea exportatorilor: ”Condițiile de livrare INCOTERMS 2020”, iar a doua – ”Aspecte privind avizarea situației de impediment justificator și obținerea avizului în relațiile comerciale (circumstanțe de forță majoră) și obținerea certificatelor respective în relațiile comerciale).
Condițiile de livrare INCOTERMS 2020
Regulile INCOTERMS 2020, emise sub egida Camerei Internaționale de Comerț din Paris, sunt recunoscute și acceptate la nivel internațional, și determină obligațiile, riscurile și costurile suportate de cumpărător și vânzător în tranzacțiile de comerț exterior.
După cum a menționat președintele Camerei de Comerț și Industrie, Sergiu Harea, datorită utilizării corecte a INCOTERMS 2020, companiile vor fi mai bine pregătite să intre pe piețele internaționale, dar și să minimizeze riscurile de afaceri.
Vorbind despre sprijinul USAID pentru acest proiect, Douglas Muir, directorul Programului de reformă structurală USAID din Moldova, a subliniat că astfel de seminare inovatoare prezintă un mare interes în mediul de afaceri și că această serie are ca scop colaborarea cu antreprenorii din regiuni. „Sperăm că aceste instruiri vor contribui la creșterea activității economice, mai ales acum aceasta este afectată de pandemia de coronavirus”, a spus Douglas Muir.
În perioada 11-24 noiembrie se organizează cinci seminarii pentru antreprenorii din Soroca și Orhei, Cahul și Ungheni, Chișinău și Hâncești, Bălți și Edineț (20 noiembrie), Găgăuzia și malul stâng al Nistrului (24 noiembrie).
În timpul deschiderii seriei de ateliere privind Condițiile de livrare INCOTERMS 2020, CCI și Programul de reformă structurală al USAID au semnat un memorandum de înțelegere care prevede cooperarea bilaterală pentru digitalizarea procesului de eliberare a certificatelor de origine, promovarea și digitalizarea procesului de obținere a unui certificat de aprobare a forței majore, consolidarea potențialului mediului de afaceri în utilizarea termenilor de livrare în comerțul internațional INCOTERMS 2020.
Webinare privind situații de forță majoră
Al doilea ciclu de webinare gratuire pentru antreprenori - ”Aspecte privind avizarea situației de impediment justificator și obținerea avizului în relațiile comerciale (circumstanțe de forță majoră) și obținerea certificatelor respective în relațiile comerciale” debutează în data de 17 noiembrie.
Seminariile web sunt desfășurate sub egida CCI, în cadrul Academiei Exportatorilor. Acestea sunt prezentate de către președintele și vicepreședintele Arbitrajului Comercial Internațional de pe lângă CCI a Moldovei, Dumitru Postovan și Dumitru Visternicean. Acestea sunt dedicate specialiștilor care activează în departamentele de logistică, export, import, vânzări, juridic, și/sau celor din companiile de asigurare.
Ciclul de webinare este organizat în contextul ultimelor modificări legislative în domeniu și anume modificările la Legea cu privire la Camera de Comerț și Industrie, intrate în vigoare în data de 11 septembrie 2020, prin care Camerei i se atribuie funcția de a emite avizele ce atestă circumstanțe survenite ca urmare a unor fenomene ale forțelor naturii, a actelor normative/administrative, a acțiunilor sau inacțiunilor ori altor fenomene/evenimente (în afara controlului debitorului) de natură a fi invocate ca impediment justificator de neexecutare a obligației acestuia.
Prin această lege s-a asigurat ajustarea cadrului legal cu prevederile Codului Civil, care a substituit conceptul de „forță majoră” cu cel de „impediment care justifică neexecutarea obligației”.
Potrivit lui Sergiu Harea, CCI a elaborat procedura nouă care este in corespundere cu recomandările Camerei de Comerț Internaționale de la Paris. ”Pe parcursul anului 2020, la adresa Camerei au parvenit circa 200 de solicitări, dintre care un procent substanțial o constituie agenții economici afectați de pandemie (circa 70%) și de calamitățile naturale din sectorul agrar”, a subliniat președintele CCI. ”Cu suportul Programului USAID ne propunem sa digitalizam acest proces, astfel incit depunerea cererilor și eliberarea avizelor pentru mediul de afaceri să fie realizate în format electronic, mai simplu și mai rapid”, a precizat Sergiu Harea.
Directorul Programului USAID Reforme Structurale în Moldova, Douglas Muir, a menționat, la rândul său, că ”impedimentul justificator (forța majoră) este una dintre prevederile care se regăsesc întotdeauna în contractele dintre operatorii economici. Anul acesta, din cauza pandemiei, importanța acesteia a crescut exponențial și a creat o serie de neînțelegeri in comunitatea de afaceri. De aceea este important ca situația de forță majoră să fie cît mai clar definită și înțeleasă de toate părțile contractuale. Suntem siguri că aceste clarificări vor fi făcute în cadrul seminarelor organizate de Camera de Comerț și Industrie. Ceea ce în consecință va duce la reducerea numărului cazurilor de litigii”, a menționat Douglas Muir.
Cinci webinare la această temă sunt organizate în perioada 13-25 noiembrie pentru oamenii de afaceri din Chișinău și Hâncești, Soroca și Orhei (17 noiembrie), Cahul și Ungheni (18 noiembrie), Găgăuzia și Râbnița (24 noiembrie), Băli și Edineț (25 noiembrie). //16.11.2020 — InfoMarket.