Noutaţi

Datele privind activitatea băncilor comerciale din Republica Moldova la data de 30 Iunie, a.2021Capcană pentru piața produselor petroliereLászló DIÓSI: Foreign investments come to Moldova due to banking system stabilityCând nu sunt bani de la FMI, emitem VMS! Nikolay BORISSOV: ”Cumpărarea Moldindconbank-ului reprezintă cea mai bună achiziție de pe piața moldovenească, deși e și cea mai riscantă” Jocuri în ping-pong petrolierAnul bancar 2020 – pandemic, profitabilStraniul an 2020: smerenie, revoltă, acceptarea noii realități”Jocurile foamete” ale pieței valutareCum să îmblânzim lichiditățileVeaceslav IONIȚĂ: Guvernul a omorât businessul, dar a cochetat cu populațiaÎn ce măsură poate fi combinată grija pentru sănătatea națiunii și veniturile bugetare de la viciiOamenii și businessul: Selecția naturală și nenaturalăAlexandru BURDEINÎI: Să fii etic în afaceri devine vitalValeriu Lazăr: Cea mai neinspirată decizie acum este să concediezi oameniiVa reveni Moldova la reglementarea de stat a prețurilor produselor petroliere?Marin CIOBANU: Noi creăm oportunități pentru dezvoltarea businessului în Moldova și nu doar în zonele economice libere2019: trei pași înainte, doi pași înapoi Plamen MILANOV: Datorită loteriei, într-un singur an, în Republica Moldova au apărut 13 milionariVictor ȘUMILO: În 2019, vânzările automobilelor hibride au depășit vânzările automobilelor pe bază de carburanți tradiționali "Padure fermecată". Principalele evenimente din 2018 Camioanele vor putea traversa mai rapid frontiera moldoveneascăCu privire la "a doua venire" și controlul asupra sistemului bancar din MoldovaPrivatizarea Air Moldova: 2000 vs 2018. De găsit 10 diferențe!Șeful oficiului USAID în Moldova, Karen Hilliard: ”Promovăm ideea că vinificația și piața turistică sunt un tot întreg”Tainele pieței valutare moldovenești - 201715 ani ai businessului leasing în Moldova: spre extindere prin diversificareLeul moldovenesc vs Geopolitica. Ce spune cursul valutar despre autorități, business și procesele mondiale 10 ani de la începutul construcției terminalelor Trans – Oil în portul Giurgiulești200 mil USD din buzunarul consumatorilor pentru executarea directivelor europene?Pe cine apără noua redacție a legii privind comerțul intern?Piața VMS 2014 – 2016: Ministerul Finanțelor calculează pierderile, investitorii – veniturile Nimeni nu va fi scutit și fiecare va plătiO încercarea atentă de traversare a zonei moartePiața VMS: Ministerul Finanțelor este în goană după bani, investitorii – după profit. Și unii și alții trebuie să fie pregătiți pentru orice. Banii care pot fi spălați...Fenix cu capital arabIndicatorii macroeconomice de baza in MoldovaZilnic: Cursul de schimb valutar la toate bancile comerciale din MoldovaZilnic: Pretul PECO

Banii care pot fi spălați...

Banii care pot fi spălați...

Nu poți trece cu vederea știrea despre faptul că Banca republicană transnistreană a pus în circulație monede noi. Faptul că monedele au forme diferite, de la rotunde, pătrate, pentagon, hexagon, nu este o exclusivitate. În lume sunt multe țări care au monede cu forme nestandarte. Dar materialul din care sunt confecționate rublele transnistrene, a uimit. Material compzit. Adică plastic. Și astea sunt mijloace reale de plată, adică în Transnistria pe baza acestui plastic poți cumpăra mărfuri reale și poți achita servicii. Și, apropo, nu este vorba despre copieci, ci de ruble cu nominal unu, trei, cinci, zece. Bani în circulație rapidă.

Transnistria a atras din nou atenția comunității mondiale...și nu doar prin numismați.

Probabil sunt destule plusuri pentru ca valuta să fie de plastic. Plasticul este mai trainic. Nu se rupe și nu se îndoaie. Se poate afla în circulație mult mai mult decât hârtia și nu îngreunează portmoneele. În același timp, băncile centrale din țările lumii cheltuiesc destul de mulți bani prin acumularea și lichidarea bancnotelor vechi și confecționarea celor noi. Banca republicană transnistreană a inventat un mod de a face economii pe acest proces. Importantă este și partea de igienă, banii trec prin mii de mâini, iar rublele de plastic pot fi spălate, în sensul direct al cuvântului.

Nu voi fi mirat dacă după acest experiment, multe state vor atrage atenția la această experiență. Și odată ce s-a anunțat că monedele sunt confecționate în Rusia, posibil că în Transnistria se pune în practică ideea banilor de plastic.

Nu este clar un singur lucru: prețul de cost al căror monede este mai mic, al celor de plastic sau al celor din metal? Pentru monedele tradiționale, metalul este selectat de fiecare țară diferit. Cineva le confecționează din aluminiu ieftin, iar cineva dintr-un aliaj mai complicat, nichel – cupru. În continuare sunt folosite și metale prețioase cum ar fi argintul sau aurul...

Apropo, Banca republicană transnistreană, din 1994 emite propria valută, în paralel cu alte bănci emitente bate monede jubiliare sau comemorative.

Prima monedă din argint a fost bătută în anul 2002. De atunci, banca transnistreană a emis 15 monede jubiliare și comemorative din argint și cinci monede din aur. Tirajul minim – 15 unități, maxim – 500 de unități.

Un tiraj atât de mic, dar și materialul din care sunt confecționate, fac aceste monede foarte atractive pentru numismați, mai ales prin faptul că reprezintă o valută exotică. Iar tirajul total al monedelor de argint și aur transnistrene, în toată perioada în care au fost emise, numără 5880 de unități. Greutatea totală a acestor monede este de 94,457 kg de argint, proba 925 și 10,603 kg de aur, proba 999.

Interesant este și faptul că la cursul actual al metalului, care se folosește pentru confecționarea monedelor de argint, or, numărul lor este de 5500 unități, constituie 58,5 mii dolari USD, iar valoarea metalelor folosit pentru confecționarea monedelor de aur, care numără 330 de bucăți, este de  432,5 mii USD. Adică, doar prețul metalelor folosit pentru monedele de aur și argint din Transnistria, este de aproape un milion de dolari.

Iată așa o aritmetică curioasă.

Și Banca Națională a Moldovei emite monede de argint de aproape douăzeci de ani. Prima, dedicată aniversării de cinci ani a independenței țării, a fost emisă în anul 1996.

Până în prezent, BNM a bătut 107 de monede – 97 de argint și 10 de aur. Interesant este că în 1996 – 2009, monedele de argint se confecționau din metal de proba 925, iar din 2010 – metalul a devenit mai bun – proba 999. Monedele moldovenești au fost emise în tiraje de la 300 la 3000 de unități. În total, au fost plasate în circulație 101 mii 700 de monede.

Pentru confecționarea tuturor monedelor de argint a fost nevoie de aproape 1756,94 kilograme de argint și 93,19 kilograme de aur curat. Doar metalul monedelor de argint emise costă astăzi 1 milion 087,4 mii dolari SUA, iar al celor din aur – 3 milioane 800,88 mii dolari. În total – 4 milioane 888,3 mii dolari.

Cea mai scumpă monedă a fost emisă în anul 2009 – o monedă de aur cu nominal de 200 de lei, 24,9 grame și se numește ”Moldova – 650 de ani”.

Este interesant că acestă monedă poate fi cumpărată doar cu ”încărcătură”, un termen rămas încă din Uniunea Sovietică, adică cu încă trei monede de argint, emise în același an. Un astfel de set se vinde de BNM la preț de 16 mii 550 lei, dar îl pot cumpăra doar băncile comerciale, care mai departe le vând tuturor doritorilor cu un adaos de cel mult 3%, adică la preț maxim de 17 mii de lei. Interesant, la un tiraj de o mie de exemplare, mai este posibilă procurarea lor acum pe piața primară, după cinci ani? Nu prea cred.

Dar să revenim la monedele de plastic din Transnistria. În perioada URSS, mai ales în ultimii zece ani, s-a aplicat practica ascuns a așa-zisei ”sterilizări” a masei monetare prin emiterea monedelor jubiliare și comemorative. La orice moment potrivit erau puse în circuit tiraje imense de astfel de monede, cel mai des cu nominal de o rublă. Ele nu erau nici de aur și nici de argint și chiar aproape liber erau folosite în circulație. Însă, majoritatea oamenilor la care au ajuns astfel de monede, au preferat să le păstreze. Și statul a știut foarte bine că acești bani vor rămâne în colecții și vor fi scoși din circulație. În anii 80 ai secolului trecut, astfel de monede puteau fi procurate în ambalaj de suvenir, la preț dublu, chiar în chioșcurile Soiuzpeceati. Atunci, în vârful epidemiei colecționare în URSS, statul răspundea cererii pieței și în paralel soluționa problema monetară.

Putem spune cu o convingere de 100% că o mare parte din rublele transnistrene de plastic, primii bani de plastic din lume, care sunt o formă de plată reală, va fi scoasă din regiune. Poate nu în cantități foarte mari...Nu se exclude faptul că Banca republicană transnistreană va ambala aceste monede în serii de colecție pentru numismați, care vor plăti cu valută pentru ele.

Astăzi, asta poate fi un suvenir original pentru străini. Deși, admit că monedele de plastic pot deveni bani real pe viitor, alături de cardurile bancare de plastic.

Însă, metalele prețioase au fost, sunt și vor fi...solicitate întotdeauna și în toate timpurile.

InfoMarket «În temă» - proiect comun al agenției cu postul de televiziune MBC.

Emisiunea poate fi vizionată la postul tv MBC

- vineri, ora 19.30;

- luni, ora 07.15 (reluare)