Noutaţi

Datele privind activitatea băncilor comerciale din Republica Moldova la data de 30 Iunie, a.2021Capcană pentru piața produselor petroliereLászló DIÓSI: Foreign investments come to Moldova due to banking system stabilityCând nu sunt bani de la FMI, emitem VMS! Nikolay BORISSOV: ”Cumpărarea Moldindconbank-ului reprezintă cea mai bună achiziție de pe piața moldovenească, deși e și cea mai riscantă” Jocuri în ping-pong petrolierAnul bancar 2020 – pandemic, profitabilStraniul an 2020: smerenie, revoltă, acceptarea noii realități”Jocurile foamete” ale pieței valutareCum să îmblânzim lichiditățileVeaceslav IONIȚĂ: Guvernul a omorât businessul, dar a cochetat cu populațiaÎn ce măsură poate fi combinată grija pentru sănătatea națiunii și veniturile bugetare de la viciiOamenii și businessul: Selecția naturală și nenaturalăAlexandru BURDEINÎI: Să fii etic în afaceri devine vitalValeriu Lazăr: Cea mai neinspirată decizie acum este să concediezi oameniiVa reveni Moldova la reglementarea de stat a prețurilor produselor petroliere?Marin CIOBANU: Noi creăm oportunități pentru dezvoltarea businessului în Moldova și nu doar în zonele economice libere2019: trei pași înainte, doi pași înapoi Plamen MILANOV: Datorită loteriei, într-un singur an, în Republica Moldova au apărut 13 milionariVictor ȘUMILO: În 2019, vânzările automobilelor hibride au depășit vânzările automobilelor pe bază de carburanți tradiționali "Padure fermecată". Principalele evenimente din 2018 Camioanele vor putea traversa mai rapid frontiera moldoveneascăCu privire la "a doua venire" și controlul asupra sistemului bancar din MoldovaPrivatizarea Air Moldova: 2000 vs 2018. De găsit 10 diferențe!Șeful oficiului USAID în Moldova, Karen Hilliard: ”Promovăm ideea că vinificația și piața turistică sunt un tot întreg”Tainele pieței valutare moldovenești - 201715 ani ai businessului leasing în Moldova: spre extindere prin diversificareLeul moldovenesc vs Geopolitica. Ce spune cursul valutar despre autorități, business și procesele mondiale 10 ani de la începutul construcției terminalelor Trans – Oil în portul Giurgiulești200 mil USD din buzunarul consumatorilor pentru executarea directivelor europene?Pe cine apără noua redacție a legii privind comerțul intern?Piața VMS 2014 – 2016: Ministerul Finanțelor calculează pierderile, investitorii – veniturile Nimeni nu va fi scutit și fiecare va plătiO încercarea atentă de traversare a zonei moartePiața VMS: Ministerul Finanțelor este în goană după bani, investitorii – după profit. Și unii și alții trebuie să fie pregătiți pentru orice. Banii care pot fi spălați...Fenix cu capital arabIndicatorii macroeconomice de baza in MoldovaZilnic: Cursul de schimb valutar la toate bancile comerciale din MoldovaZilnic: Pretul PECO

Banca Națională – în joc

Banca Națională – în joc

«ÎN TEMĂ» - proiect comun al agenției cu postul de televiziune MBC

În luna mai curent, cursul leului moldovenesc în raportul cu dolarul SUA a înregistrat nivelul maxim din ultimii 10 ani.

De fapt, istoria valutei noastre a cunoscut și vremuri mai ”ieftine”. Pragul de 14,784 lei per dolar a fost atins pe 14 aprilie 2003. De atunci, leul s-a consolidat și a rămas, în general, într-un cadru stabil.

În toamna anului trecut s-a dat startul unei noi numărători inverse. Zilnic, practic, leul s-a ieftinit. Banca Națională a declarat și continua să susțină că situația este sub control, explicând devalorizarea leului prin factori regionali și sezonieri.

Totuși, vrem să atragem atenția la alte circumstanțe, care ar putea fi motivul real al devalorizării valutei naționale.

Noiembrie 2011. Rata de refinanțare a BNM, sau  rata de bază, constituie 10% anual. În decurs de patru luni, Consiliul de administrație al BNM a redus treptat rata, iar în februarie 2012 aceasta a ajuns la nivelul minim istoric pentru Moldova – 4,5% anual.

De nivelul ratei de bază depinde și rata pe piața obligațiilor de trezorerie guvernamentale, precum și a ratei la depozite și credite în sistemul bancar.

Dar asta a fost doar pregătirea.

Mai, 2012. Deja de opt luni, BNM nu a avut nicio influență pe piața valutară internă – nu a vândut și nu a cumpărat valută. Opt luni fără intervenții valutare din partea BNM, este o perioadă în care piața singură determină cursul leului moldovenesc – în baza cererii și a ofertei. În rezultat, cursul valutar a dat dovadă de stabilitate, abia ajungând la pragul de 12 lei per dolar.

Fluctuația cursului valutar în perioada ianuarie – mai 2012  (MDL vs USD)

În mai 2012, după 8 luni de întrerupere, Banca Națională a decis că piața are nevoie de intervenții și cumpără activ valuta străină, explicând acest lucru prin achiziționarea valutei de la persoanele fizice și suplinirea rezervelor valutare.

Dar, în ce ritm au avut loc achiziționările!

În perioada mai – decembrie, Banca Centrală a cumpărat de pe piață 322 milioane de dolari.

Achiziționarea valutei operate de Banca Centrală de pe piață, în perioada ianuarie – decembrie 2012 (mil USD)

Cumpărând valută, Banca Națională a expus pe piață o masă de lei, care a provocat procese inflaționiste.

Creșterea numerarului în circulație – M0 – în anul 2012 (mil lei)

Drept rezultat, în anul 2012 devalorizarea leului în raport cu dolarul SUA, de care valuta națională este legată, a fost de aproape 3%. Cursul leului a căzut de la 11,7154 lei la începutul anului, până la 12,0634 lei la finele anului. Totodată, cursul mediu anual a fost mai mare decât indicele de la finele anului – 12,1121.

În 2012, BNM și-a suplinit rezervele cu aproape 27,97% (cu 549,7 mil dolari) – de la 1965,3 mil USD la începutul anului, până la 2515,0 lei – la finele anului.

Totodată, cursul de schimb încă nu a reacționat la achiziționarea valutei de Banca Centrală și nici la creșterea masei monetare. Și în 2013, BNM a continuat să cumpere valută de pe piață.

Cumpărarea valutei de pe piață, efectuată de Banca Națională în ianuarie – decembrie 2013 (mil USD)

 

Acest lucru a majorat, în ritm alert, masa monetară în circulație.

Creșterea numerarului în circulație – M0 – în anul 2013 (mil lei)

Și cursul a reacționat, într-un sfârșit, corespunzător.

Dinamica cursului valutar în anul 2013 (MDL vs USD)

Atrageți atenția: BNM a făcut intervenții importante în iulie, august și septembrie, iar cursul a reacționat în lunile următoare – în august, septembrie și octombrie, ajungând pe 11 octombrie la cota maximă pentru acest an – 13,1581 lei per dolar.

Mai mult, Banca Națională va invita insistent toți subiecții de pe piață să se ocupe de speculații valutare.

În luna octombrie, în una din deciziile sale privind politica monetară, Banca Națională declară că ”devalorizarea temperată a valutei naționale din acest an are loc în conformitate cu politica monetară a BNM, ce are drept scop menținerea directă a inflației și își aduce aportul în reducerea presiunii deflaționiste prin stimularea cererii interne”.

Astfel, Banca declară deschis că toate acțiunile ei, inclusiv și de achiziționare a valutei, iar în consecință, devalorizarea leului, nu sunt necesități ale pieței, ci dimpotrivă, sunt o politică bine gândită a BNM.

Într-un final, mecanismul este lansat și alți participanți de pe piață s-au aliniat Băncii Naționale. Important este că valurile pornite de BNM nu mai pot fi oprite nici chiar de ea.

În noiembrie 2013, BNM a încetat să mai procure valută. În lunile noiembrie și decembrie, Banca Centrală nu s-a manifestat pe piața valutară, dar leul a continuat să se devalorizeze.

Lucrurile au decurs până la situația în care, Banca Național a fost nevoită ”să arunce” de urgență valută pe piață, pentru a abține cursului leului de la o devalorizare continuă. Astfel, pe piața valutară au fost alocate 73 mil USD.

În același timp, Guvernatorul BNM, Dorin Drăguțanu, a amenințat, prin diferite resurse media, băncile comerciale, declarând că va pedepsi toți operatorii de pe piață, care se ocupă de speculații. 

Iată cum arată graficul intervențiilor valutare ale BNM în perioada anilor 2012 – aprilie 2014 (mil USD) 

Iar aici este dinamica cursului pentru această perioadă (MDL vs USD)

 

Volantul a fost pornit. Și în pofida faptului că BNM s-a retras din acest proces, cererea pentru valută a crescut, iar piața simțea insuficiența ofertei de valută.

A fost oare totul atât de tragic? Astăzi, nimeni nu poate face prognoze reale – cum va fi cursul de schimb în toamna curentă. Dar există un factor considerabil, care oferă un indiciu important. 

Dinamica rezervelor valutare în anii 2006 – mai 2014 (mil USD)

În 2009, rezervele valutare au  înregistrat din nou un trend în scădere . De ce?

Iată ce a spus în noiembrie 2009, ministrul Finanțelor pe atunci, Veaceslav Negruță: ”Avem experiența tristă a anului 2008, când Banca Națională a cheltuit 600 mil dolari din rezervele valutare ale statului, doar pentru a demonstra un curs stabil al leului moldovenesc”.

În pofida faptului că în 2008, BNM a vândut 600 mil USD, la finele anului Banca a rămas cu un plus al rezervelor valutare. Iar în 2009, BNM a înregistrat un minus de 200 mil USD din rezerve.

În aprilie 2009 au avut loc alegeri parlamentare, după care au urmat alegerile anticipate din iulie. În acea perioadă de instabilitate politică, Banca Centrală a fost impusă să susțină cursul valutar, aruncând valută pe piață.

Alegeri parlamentare avem și în anul curent. Și BNM, se pare, a făcut rezerve suficiente de valută. Întrebare este până la ce nivel vrea Banca să susțină cursul leului moldovenesc...

 

InfoMarket «În temă» - proiect comun al agenției cu postul de televiziune MBC.

Emisiunea poate fi vizionată la postul tv MBC

- vineri, ora 19.30;

- luni, ora 07.15 (reluare)


Noutați dupa tema