Noutaţi

Datele privind activitatea băncilor comerciale din Republica Moldova la data de 30 Iunie, a.2021Capcană pentru piața produselor petroliereLászló DIÓSI: Foreign investments come to Moldova due to banking system stabilityCând nu sunt bani de la FMI, emitem VMS! Nikolay BORISSOV: ”Cumpărarea Moldindconbank-ului reprezintă cea mai bună achiziție de pe piața moldovenească, deși e și cea mai riscantă” Jocuri în ping-pong petrolierAnul bancar 2020 – pandemic, profitabilStraniul an 2020: smerenie, revoltă, acceptarea noii realități”Jocurile foamete” ale pieței valutareCum să îmblânzim lichiditățileVeaceslav IONIȚĂ: Guvernul a omorât businessul, dar a cochetat cu populațiaÎn ce măsură poate fi combinată grija pentru sănătatea națiunii și veniturile bugetare de la viciiOamenii și businessul: Selecția naturală și nenaturalăAlexandru BURDEINÎI: Să fii etic în afaceri devine vitalValeriu Lazăr: Cea mai neinspirată decizie acum este să concediezi oameniiVa reveni Moldova la reglementarea de stat a prețurilor produselor petroliere?Marin CIOBANU: Noi creăm oportunități pentru dezvoltarea businessului în Moldova și nu doar în zonele economice libere2019: trei pași înainte, doi pași înapoi Plamen MILANOV: Datorită loteriei, într-un singur an, în Republica Moldova au apărut 13 milionariVictor ȘUMILO: În 2019, vânzările automobilelor hibride au depășit vânzările automobilelor pe bază de carburanți tradiționali "Padure fermecată". Principalele evenimente din 2018 Camioanele vor putea traversa mai rapid frontiera moldoveneascăCu privire la "a doua venire" și controlul asupra sistemului bancar din MoldovaPrivatizarea Air Moldova: 2000 vs 2018. De găsit 10 diferențe!Șeful oficiului USAID în Moldova, Karen Hilliard: ”Promovăm ideea că vinificația și piața turistică sunt un tot întreg”Tainele pieței valutare moldovenești - 201715 ani ai businessului leasing în Moldova: spre extindere prin diversificareLeul moldovenesc vs Geopolitica. Ce spune cursul valutar despre autorități, business și procesele mondiale 10 ani de la începutul construcției terminalelor Trans – Oil în portul Giurgiulești200 mil USD din buzunarul consumatorilor pentru executarea directivelor europene?Pe cine apără noua redacție a legii privind comerțul intern?Piața VMS 2014 – 2016: Ministerul Finanțelor calculează pierderile, investitorii – veniturile Nimeni nu va fi scutit și fiecare va plătiO încercarea atentă de traversare a zonei moartePiața VMS: Ministerul Finanțelor este în goană după bani, investitorii – după profit. Și unii și alții trebuie să fie pregătiți pentru orice. Banii care pot fi spălați...Fenix cu capital arabIndicatorii macroeconomice de baza in MoldovaZilnic: Cursul de schimb valutar la toate bancile comerciale din MoldovaZilnic: Pretul PECO

2019: trei pași înainte, doi pași înapoi

2019: trei pași înainte, doi pași înapoi

Comentariul agenției InfoMarket

 
Se pare că anume așa poate fi caracterizat în Moldova anul 2019, ajuns la final. Acest lucru a fost resimțit și de business, și de cetățenii țării. În timp ce arena politică era în desfășurare trilogia ”Cum de dat jos oligarhii”, viața din țară a devenit tot mai scumpă, iar planificarea afacerilor – mai dificilă. Toată țara a fost de trei ori în suspans, așteptând schimbări pozitive. Acestea și s-au produs, doar că efectele reale vor fi vizibile un pic mai târziu. Desigur, dacă nu vor ajunge într-un nou tocător electoral sau de populism politic. 
 
Principalele constatări ale anului 2019, în versiunea agenției InfoMarket:
 
Trei premieri, doi speakeri și un președinte. Cum e și firesc pentru un an electoral, 2019 a fost în Moldova plin de instabilitate, emoții și a trecut cu o viteză mare. În iarnă au avut loc alegeri parlamentare ordinare. În noul legislativ au ajuns patru formațiuni politice: PSRM, blocul ACUM, Partidul Democrat și Partidul Șor. Cum și era de așteptat, niciuna dintre ele nu a reușit să obțină majoritatea. Dar, ”în numele salvării Moldovei de oligarhul Plahotniuc” și în scopul creării condițiilor favorabile pentru dezvoltarea țării și a cetățenilor ei, blocul ACUM și PSRM au creat o coaliție temporară. Vara, executivul în persoana guvernului condus de Pavel Filip a fost schimbat de cabinetul de miniștri al Maiei Sandu, dar deja în toamnă, alianța fragilă a crăpat – guvernul a fost demis. Noul executiv, condus de Ion Chicu, și-a început activitatea la mijlocul lunii noiembrie. Un președinte, doi speakeri și trei premieri au guvernat țara în 2019. Spre sfârșitul anului, de fapt, toate trei ramuri ale puterii au fost concentrate în mâinile Partidului Socialiștilor. O ”priemieră” aparte a avut loc în Chișinău – la alegerile locale, capitala a fost ”preluată”, în premieră, de către un reprezen tant al unui partid de stânga. La nivel de țară, tendințele politice, în general, reflectau situația de la nivelul central: în multe localități, puterea s-a schimbat radical. În Găgăuzia, Irina Vlah a fost realează pentru al doilea mandat de bașcan. 
 
A fost deblocată finanțarea din partea partenerilor externi și donatori permanenți.  Dar negocierile neunivoce și apropierea de Federația Rusă pot tempera alocarea finanțării pe viitor și realizarea agendei europene a Moldovei. Vara politică fierbinte a dat un rezultat bun: guvernului Sandu i-a fost oferit un credit mare de încredere. Și chiar dacă partenerii externi spuneau deschis că noul guvern va trebui să demonstreze de ce e în stare și să câștige încredere, la începutul lunii octombrie, Fondul Monetar Internațional a alocat Moldovei noua tranșă de suport bugetar în mărime de $46,1 mln în cadrul programului de trei ani de țară, după care a urmat și deblocarea finanțării din partea Uniunii Europene. Dar deja în decembrie, Parlamentul European a dat clar de înțeles, în rezoluția sa, că UE nu înțelege foarte bine politica externă pe care o promovează noua conducere (de exemplu, prima vizită oficială a noului premier Chicu a fost în Rusia). Acordarea mai departe a banilor depinde pe deplin de realizarea reformelor și angajamentelor asumate de Moldova în cadrul Acordului de Asociere.
 
Noi investitori pe piața bancară. Pentru al doilea an consecutiv, sectorul bancar al Moldovei se bucură de interes sporit din partea investitorilor străini. În 2019, OTP Bank Nyrt din Ungaria a cumpărat, în total, 98,26% din acțiunile Mobiasbanca – Groupe Société Générale. Banca a schimbat denumirea în Mobiasbanca - OTP Group. În același timp, compania bulgară Doverie-Invest a cumpărat în jur de 77,63% din acțiunile Moldindconbank. Venirea noilor investitori în sectorul financiar-bancar al Moldovei este o urmare a atractivității domeniului și stabilizării acestuia după ”furtul miliardului”. Și chiar dacă dosarul privind frauda bancară practic nu s-a urnit din loc, iar banii nu au fost recuperați, măsurile întreprinse pentru creșterea transparenței acționarilor băncii și reglementările mai stricte au adus rezultate. Unele bănci au trecut în 2019 prin rebranding, restyling, au lansat noi servicii corporative și aplicații mobile. A crescut lupta concurențială pentru clienți, iar concurența nu este doar interbancară, dar și pe piața serviciilor financiare în general. 
 
OCN: ”Chichi-chichi-tu” sau ”A-ta-ta”.  Timp de nouă luni, organizațiile de creditare nebancare au oferit finanțări de 7,5 mlrd lei (+36% timp de un an și +62% timp de doi ani). Pe parcursul a trei trimestre din 2019, clienți ai OCN au devenit peste 570 de mii de clienți, iar profitul net al sectorului a ajuns la 801,4 mln lei sau cu 52% mai mult față de situația de la începutul lunii octombrie 2018. Banca Mondială a atras atenția autorităților că o creștere bruscă, fie și în condițiile dimensiunilor insuficient de mari ale acestui sector, necesită atenția structurilor de supraveghere, inclusiv din punct de vedere al reducerii riscurilor fiscale. Este în creștere și numărul plângerilor din partea consumatorilor de escrocherii în acest sector, deși ele se explică, de fapt, prin cunoștințele financiare insuficiente ale cetățenilor și lipsa limitărilor din partea regulatorului. Dar CNPF a elaborat un proiect de lege, orientat spre reglementarea activității OCN. Regulatorul propune limitarea costului creditelor pe termen scurt, oferite până la 2 ani, ca toate plățile, inclusiv cele ascunse, sancțiuni financiare pentru întârzierea plății, plățile pentru administrare, etc să nu depășească 100% din suma creditului inițial. Pe viitor este posibila cooperarea OCN cu Biroul istoriilor de credit pentru a se proteja de creditarea multiplă a persoanelor neoneste și a pune capăt abuzurilor, care duc în eroare consumatorii, etc. 
 
Moratoriu pentru privatizare și programul ”Cetățenie în schimbul investițiilor”. Prima și singura rundă de privatizare din 2019 a fost anulată aproape imediat după anunțul de desfășurare, în plină criză politică, în iunie. O lună mai târziu , parlamentul a introdus moratoriul pentru procedurile de privatizare și concesionare a bunurilor publice, încheierea parteneriatelor publice-private. Concomitent, în parlament au fost inițiate anchete privind legalitatea procesului de privatizare a unor obiective strategice, cum ar fi: Aeroportul internațional Chișinău, Tutun CTC, Air Moldova, ÎS Gările și stațiile auto, etc. Concluziile comisiilor erau previzibile, dar pe lângă constatări generale, disponibilizări formale la Agenția proprietății publice și transmiterea rapoartelor procuraturii, rezultate nu sunt multe. Urmele unor investitori s-au pierdut deja, iar șansele de a recupera obiectivele fără pierderi de imagine și pentru bugetul țării sunt minime. De asemenea, a fost înghețat programul ”Cetățenia în schimbul investițiilor”. În august, autoritățile au introdus un moratoriu de 4 luni pentru acordarea cetățeniri Moldovei în schimbul investițiilor, care în decembrie a fost prelungit cu 2 luni.  Inițial, guvernul Sandu, iar acum și guvernul Chicu trebuie să analizeze acest program din punct de vedere al eficienței pentru țară și cetățeni. Înainte de introducerea moratoriului, opt solicitanți au primit cetățenia, au trecut printr-un control de securitate riguros și au adus peste jumătate de milion de euro la bugetul Republicii Moldova. Pe lista de așteptare se află cereri pentru alți 74 de solicitanți de cetățenie în schimbul investițiilor în valoare de 3,7 milioane euro.
 
În schimb au anulat moratoriul introdus pentru controale fiscale pentru perioada de până la începutul anului 2018.  Conform angajamentelor față de FMI, din 6 septembrie a fost anulată interdicția privind corectitudinea calculării, declarării și achitării impozitelor, taxelor și altor plăți la bugetul de stat, bugetele unităților administrativ-teritoriale, bugetul asigurărilor sociale de stat și asigurărilor medicale pentru perioada de până la 1 ianuarie 2018. Doi ani mai târziu, de la 1 ianuarie 2022, modificările aduse Codului fiscal vor intra în vigoare pentru a combate frauda fiscală în urma controlului fiscal efectuat prin metode și surse indirecte. În special, din Codul fisca au fost excluse prevederile care permit diminuarea venitului impozabil cu 500 de mii de lei la evaluarea veniturilor prin metode indirecte. De remarcat este că, începând cu anul 2019, SFS a început să monitorizeze toate conturile bancare ale persoanelor fizice. O astfel de monitorizare vă permite analiza informațiilor despre tranzacțiile din conturile bancare ale persoanelor fizice, pentru a identifica în timp util și eficient riscurile finanțării terorismului, spălarea banilor și evaziunea fiscală. În viitor, acest lucru va permite SFS-ului să facă schimb de date cu alte state cu privire la tranzacțiile în conturi străine ale persoanelor fizice-cetățeni ai Moldovei, iar sursele de date utilizate de SFS pentru analiza și aplicarea metodelor de impozitare indirectă vor fi extinse.
 
Demonopolizarea unor piețe. Sub toporul guvernului Sandu au ajuns și unele piețe ”privilegiate”. A fost anunțată lichidarea monopolului la exportul de deșeuri metalice (demonopolizată compania Metalferos), demonopolizat exportul nucilor, lichidarea monopolului pe piața dializei. De asemenea, au fost identificate deciziile pentru demonopolizarea pieței cerealelor și exportului de cereale, propuneri au fost operate în legea despre ”de-offshorizare”, care prevede că toate companiile care intră în relații contractuale cu statul sunt obligate să-și anunțe beneficiarul final. Pe mult timp au fost consfințite aceste rezultate după schimbarea guvernului? Timpul va răta.
 
De la 1 martie a intrat în vigoare Codul civil actualizat.  Mult-așteptata lege prevede un complex de măsuri de protecție a inviolabilității vieții private, introduse noi măsuri de protejare a consumatorilor, precizat statutul juridic al administratorilor, procedurilor de înregistrare și lichidare a companiiilor. Au fost operate modificări în dreptul de moștenire – principiile de divizare a moștenirii în legală și de testament, regulile de moștenire, definirea statutului juridic al moștenitorului, tutelă asupra bunului moștenit, etc. Acest document important a dus la modificări la o serie de alte legi. Dar armonizarea documentelor este încă în curs, deoarece noul Cod civil a creat în unele locuri contradicții în legislație. Și în 2020, este de așteptat să fie elaborate noi versiuni ale codurilor fiscal și vamal.
 
Livrări de gaz în regim revers în Moldova prin conducta transbalcanică. Distracția tradițională de Revelion ”Va opri sau nu Rusia gazul” a avut un nou context în acest an. Conflictul gazelor dintre Ucraina și Rusia a pus sub amenințare securitatea energetică a Moldovei, care importă gazul rusesc tranzitat prin țara vecină. Și deși Moscova și Kievul au semnat protocolul privind acordul de tranzitare a gazului rusesc în UE și despre reglementarea cerințelor reciproce, autoritățile Moldovei, cu suportul BERD, au elaborat o variantă alternativă de impozt a gazului prin conducta transbalcanică. Aceasta este o rută suplimentară, deși mai scumpă, pentru importul de gaze în Moldova prin Ucraina. Dar va fi folosită numai în cazurile de forță majoră. 
 
Moldova s-a clasat pe locul 48 în clasamentul anual al Băncii Mondiale Doing Business-2020. Și deși locul este cu o treaptă mai jos (de fapt, alte țări își îmbunătățesc pozițiile), indicele este destul de ridicat și, în principiu, reflectă meritele guvernului Filip, deoarece datele din clasament sunt luate pentru anul 2018. Astfel, indicele de desfășurare a afacerilor în Moldova s-a îmbunătățit și este un atu pentru următoarele guverne și o bază de tragere a investitorilor. Printre 190 de țări ale lumii, Moldova s-a distins prin indicatori destul de mari prin criterii precum înregistrarea afacerilor, impozitarea, comerțul internațional, protecția acționarilor minoritari, obținerea de împrumuturi, soluționarea insolvenței. În 2019, compania germană Dräxlmaier a deschis o nouă fabrică în ZEL Cahul, investind 30 de milioane de euro. Kaufland din germania a investit peste 85 de milioane de euro în dezvoltarea rețelei sale de comerț în Moldova. Compania turcă Summa a deschis un hotel de patru stele - Courtyard by Marriott cu investiții de 10 mln de euro. Trans-Oil Group înceoe construcția unei noi fabrici de extragere a uleiului pe teritoriului portului Giurgiulești și va aloca pentru acest proiect $22 mln…  Este doar o parte a proiectelor care confirmă că atractivitatea investițională a Moldovei și condițiile pentru desfășurarea afacerilor permit ca aici să existe creație și dezvoltare. // 31.12.2019 - InfoMarket.
 
Agenția InfoMarket vă felicită cu ocazia Revelionului!
În Noul An să aveți parte numai de vești bune și știri interesante!