În ratingul "transparenței" al instituțiilor statului moldovenești pentru anul 2018, MoldATSA și "Centrul de Comunicare Specială" au împărțit primul loc cu un indicator de 44% din 100% posibil.

În ratingul "transparenței" al instituțiilor statului moldovenești pentru anul 2018, MoldATSA și "Centrul de Comunicare Specială" au împărțit primul loc cu un indicator de 44% din 100% posibil.

Evaluarea elaborată de Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) Viitorul împreună cu INEKO Slovakia, a fost prezentată la o conferință de presă pe 20 martie. Un total de 68 de întreprinderi din diferite sectoare ale economiei, ale căror active depășesc 1 milion de lei, sunt prezentate în rating. În cazul întreprinderilor cu capital de stat sau municipiu au fost selectate întreprinderi cu capital de stat sau unitati administrativ-teritoriale în proporţie de peste 51%, cu câteva excepții pentru societățile din zone care au un impact semnificativ asupra societății. Întreprinderile au fost evaluate pe următoarele 6 criterii de transparență: indicatori economici, acces la informații, achiziții publice și proprietăți, etică și conflicte de interese, resurse umane, granturi și caritate. Scorul maxim de transparență este de 100%. Astfel, în 2018 cele mai transparente întreprinderi sunt: MoldATSA și "Centrul pentru Comunicări Speciale" (44% fiecare), Agenția de Informare de Stat "Moldpres" și Complexul "Casa presei" (43% fiecare), Poșta Moldovei (40% "Termoelectric" și "Centrul Național pentru Frecvențe Radio" (38% fiecare). Cele mai mari întreprinderi din domeniul energiei au acumulat: Moldelectrica - 36%, Apa-Canal Chișinău - 16%, Energocom - 8%, Moldovagaz - 5%. Trebuie menționat faptul că niciuna dintre întreprinderile reprezentate în rating nu este transparentă în ceea ce privește subvențiile și caritatea. De asemenea, majoritatea companiilor închid informații în domeniul conflictelor de interese și al achizițiilor publice. Aproximativ 90% dintre întreprinderile revizuite în rating nu publică un plan de achiziții publice. Cel mai bine stau lucrurile la capitalul descoperirea informațiilor despre indicatorii economici. Rezultatele studiului și evaluarea pot fi găsite la www.companies.viitorul.org. // 20.03.2019 — InfoMarket.

Noutați dupa tema