Programul de sprijin pentru afaceri ”Facilitatea de Creditare a Tinerilor” este planificat să fie prelungit până în 2023.

Programul de sprijin pentru afaceri ”Facilitatea de Creditare a Tinerilor” este planificat să fie prelungit până în 2023.

Conform proiectului hotărârii de guvern, perioada propusă anterior pentru implementarea programului (până în 2020) se propune a fi prelungită cu 3 ani. În consecință, bugetul programului va crește cu încă 60 mln. lei - până la 120 mln. lei. În plus, companiile care au fost înregistrate nu mai mult de 2 ani în urmă vor fi admise la program (în prezent, tinerii antreprenori care tocmai au înregistrat o afacere pot participa la program). În plus, companiile care își desfășoară activitatea în sectorul alimentației publice vor putea primi finanțare în cadrul programului. Susținerea acestei direcții va spori impactul social și economic al programului, va stimula aplicarea celor mai bune practici și experiență, va promova crearea de locuri de muncă, va atrage investiții în economie, etc. Modificările propuse vor fi aprobate la o ședință de guvern. Reamintim că programul ”Facilitatea de Creditare a Tinerilor” este destinat tinerilor cu vârste cuprinse între 18-35 de ani care doresc să-și înceapă propria afacere sau care conduc deja o întreprindere recent înregistrată în țară. Programul este implementat de ODIMM. În 2018-2020, în cadrul programului, 670 de tineri au participat la 25 de hackatoane pentru a genera idei de afaceri. Ulterior, 645 de persoane au primit pregătire antreprenorială și sprijin în dezvoltarea unui proiect de investiții. Apoi, 152 de proiecte au fost selectate pentru finanțare (suma maximă a grantului este de 180 de mii de lei), au primit subvenții pentru 24,59 mln. lei. Aproximativ o treime din proiecte au fost implementate de tineri din mediul rural, se remarcă faptul că 41% din proiecte au fost implementate în sectorul serviciilor, 37% - în industria prelucrătoare, 22% - în sectorul agricol și zootehnie. Implementarea de noi proiecte a contribuit la crearea a 375 de noi locuri de muncă (dintre care 208 - pentru femei) și a făcut posibilă atragerea a aproximativ 45 mln. lei către economie. În toamna anului 2020, în cadrul următoarei competiții de proiecte pentru finanțare, au fost aprobate proiecte ale altor 130 de companii create de tineri antreprenori. // 19.01.2021 - InfoMarket.

Noutați dupa tema