Noutaţi

Când nu sunt bani de la FMI, emitem VMS! Datele privind activitatea băncilor comerciale din Republica Moldova la data de 31 Martie, a.2021Nikolay BORISSOV: ”Cumpărarea Moldindconbank-ului reprezintă cea mai bună achiziție de pe piața moldovenească, deși e și cea mai riscantă” Jocuri în ping-pong petrolierAnul bancar 2020 – pandemic, profitabilStraniul an 2020: smerenie, revoltă, acceptarea noii realități”Jocurile foamete” ale pieței valutareCum să îmblânzim lichiditățileVeaceslav IONIȚĂ: Guvernul a omorât businessul, dar a cochetat cu populațiaÎn ce măsură poate fi combinată grija pentru sănătatea națiunii și veniturile bugetare de la viciiOamenii și businessul: Selecția naturală și nenaturalăAlexandru BURDEINÎI: Să fii etic în afaceri devine vitalValeriu Lazăr: Cea mai neinspirată decizie acum este să concediezi oameniiVa reveni Moldova la reglementarea de stat a prețurilor produselor petroliere?Marin CIOBANU: Noi creăm oportunități pentru dezvoltarea businessului în Moldova și nu doar în zonele economice libere2019: trei pași înainte, doi pași înapoi Plamen MILANOV: Datorită loteriei, într-un singur an, în Republica Moldova au apărut 13 milionariVictor ȘUMILO: În 2019, vânzările automobilelor hibride au depășit vânzările automobilelor pe bază de carburanți tradiționali "Padure fermecată". Principalele evenimente din 2018 Camioanele vor putea traversa mai rapid frontiera moldoveneascăCu privire la "a doua venire" și controlul asupra sistemului bancar din MoldovaPrivatizarea Air Moldova: 2000 vs 2018. De găsit 10 diferențe!Șeful oficiului USAID în Moldova, Karen Hilliard: ”Promovăm ideea că vinificația și piața turistică sunt un tot întreg”Tainele pieței valutare moldovenești - 201715 ani ai businessului leasing în Moldova: spre extindere prin diversificareLeul moldovenesc vs Geopolitica. Ce spune cursul valutar despre autorități, business și procesele mondiale 10 ani de la începutul construcției terminalelor Trans – Oil în portul Giurgiulești200 mil USD din buzunarul consumatorilor pentru executarea directivelor europene?Pe cine apără noua redacție a legii privind comerțul intern?Piața VMS 2014 – 2016: Ministerul Finanțelor calculează pierderile, investitorii – veniturile Nimeni nu va fi scutit și fiecare va plătiO încercarea atentă de traversare a zonei moartePiața VMS: Ministerul Finanțelor este în goană după bani, investitorii – după profit. Și unii și alții trebuie să fie pregătiți pentru orice. Banii care pot fi spălați...Fenix cu capital arabIndicatorii macroeconomice de baza in MoldovaZilnic: Cursul de schimb valutar la toate bancile comerciale din MoldovaZilnic: Pretul PECO

Târgului Național al Covorului „Covorul dorului”, ediția a VII-a

Târgului Național al Covorului „Covorul dorului”, ediția a VII-a

Avem deosebita plăcere să Vă invităm, vineri, 18 decembrie 2020, ora 15, la vernisajul expozițiilor dedicate Târgului Național al Covorului Covorul dorului”, ediția a VII-a:

  • Expoziția de covoare Scoarța de Camenca – Rai de pomi și flori” și
  • Expoziția de măști tradiționale de iarnă
 
Expoziția „Scoarța de Camenca – Rai de pomi și flori” aduce în obiectiv tezaurul de covoare din localitățile raionului Camenca, Republica Moldova, păstrat în patrimoniul Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală și în patrimoniul Muzeului Național de Istorie a Moldovei. În Expoziție sunt incluse mai multe țesături: scoarțe, kilimuri, păretare. Multe piese reprezintă tradiția țesutului din satele Podoima, Podoimița, Hrușca, Hrustovaia, Valea-Adâncă, de unde provin cele mai spectaculoase covoare, datând din a II-a jumătate a secolului al XIX-lea – începutul secolului XX.
Patrimoniul de covoare de Camenca este valoros prin faptul că a completat tezaurul plasticii decorative al Republicii Moldova cu o tradiție locală, expresivă din punct de vedere artistic. În prezent, oamenii locului păstrează acest tip de covoare caracteristice prin flori și pomi supradimensionați, deosebiți ca mesaj și culoare și de o naturalețe a realizării artistice aproape de frumusețea plaiului în culorile verii și toamnei bogate.
Expoziția va fi vernisată pe data de 18 decembrie a.c. și poate fi admirată de public până în data de 9 mai 2021.
 
Expoziția de măști tradiționale de iarnă realizată în parteneriat cu Centrul Național de Conservare și de Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial  prezintă cele mai îndrăgite măști populare ce participă an de an în alaiurile de mascați, fiind îmbrăcate de ceata de colindători care merge cu Mălanca, cu Ursul, cu Capra etc. și, prin gesturi ritualice, asigură unitatea întregii comunități în spiritul carnavalesc al sărbătorii.
În expoziție sunt etalate lucrările meșterilor populari de diferite genuri și din diferite localități: Alexandru Melnic (s. Cobani, r. Glodeni), Eugenia Moldovanu (mun. Bălţi), Popovschi Vasile (s. Cenac, r. Cimişlia), Grigore Stamati (s. Ciuteşti, r. Nisporeni), Natalia Cangea (s. Zolonceni, r. Criuleni), Marcel Ostrovschi (s. Hlinaia, r. Edineţ) și Victor Pelin (s. Bălţata, r. Criuleni) încununează alaiul măștilor cu obiecte de ritual îndrăgite de copii.
Expoziția va putea fi vizitată până în data de 31 ianuarie 2021.
 
         Evenimentul se va desfășura cu respectarea Instrucțiunilor privind măsurile de prevenire și control a infecției COVID-19.
Vă așteptăm cu drag!
or. Chișinău, str. M. Kogălniceanu nr. 82, + 373 022 23 88 68, www.muzeu.md.