Noutaţi

Când nu sunt bani de la FMI, emitem VMS! Datele privind activitatea băncilor comerciale din Republica Moldova la data de 31 Martie, a.2021Nikolay BORISSOV: ”Cumpărarea Moldindconbank-ului reprezintă cea mai bună achiziție de pe piața moldovenească, deși e și cea mai riscantă” Jocuri în ping-pong petrolierAnul bancar 2020 – pandemic, profitabilStraniul an 2020: smerenie, revoltă, acceptarea noii realități”Jocurile foamete” ale pieței valutareCum să îmblânzim lichiditățileVeaceslav IONIȚĂ: Guvernul a omorât businessul, dar a cochetat cu populațiaÎn ce măsură poate fi combinată grija pentru sănătatea națiunii și veniturile bugetare de la viciiOamenii și businessul: Selecția naturală și nenaturalăAlexandru BURDEINÎI: Să fii etic în afaceri devine vitalValeriu Lazăr: Cea mai neinspirată decizie acum este să concediezi oameniiVa reveni Moldova la reglementarea de stat a prețurilor produselor petroliere?Marin CIOBANU: Noi creăm oportunități pentru dezvoltarea businessului în Moldova și nu doar în zonele economice libere2019: trei pași înainte, doi pași înapoi Plamen MILANOV: Datorită loteriei, într-un singur an, în Republica Moldova au apărut 13 milionariVictor ȘUMILO: În 2019, vânzările automobilelor hibride au depășit vânzările automobilelor pe bază de carburanți tradiționali "Padure fermecată". Principalele evenimente din 2018 Camioanele vor putea traversa mai rapid frontiera moldoveneascăCu privire la "a doua venire" și controlul asupra sistemului bancar din MoldovaPrivatizarea Air Moldova: 2000 vs 2018. De găsit 10 diferențe!Șeful oficiului USAID în Moldova, Karen Hilliard: ”Promovăm ideea că vinificația și piața turistică sunt un tot întreg”Tainele pieței valutare moldovenești - 201715 ani ai businessului leasing în Moldova: spre extindere prin diversificareLeul moldovenesc vs Geopolitica. Ce spune cursul valutar despre autorități, business și procesele mondiale 10 ani de la începutul construcției terminalelor Trans – Oil în portul Giurgiulești200 mil USD din buzunarul consumatorilor pentru executarea directivelor europene?Pe cine apără noua redacție a legii privind comerțul intern?Piața VMS 2014 – 2016: Ministerul Finanțelor calculează pierderile, investitorii – veniturile Nimeni nu va fi scutit și fiecare va plătiO încercarea atentă de traversare a zonei moartePiața VMS: Ministerul Finanțelor este în goană după bani, investitorii – după profit. Și unii și alții trebuie să fie pregătiți pentru orice. Banii care pot fi spălați...Fenix cu capital arabIndicatorii macroeconomice de baza in MoldovaZilnic: Cursul de schimb valutar la toate bancile comerciale din MoldovaZilnic: Pretul PECO

#Supercoders revine! Înscrie școala ta în proiect și câștigă 5 laptopuri

#Supercoders revine! Înscrie școala ta în proiect și câștigă 5 laptopuri

Cel mai grandios proiect de coding din Moldova, Orange #SuperCoders, vine în localitatea ta.
Prin programare poți să construiești lumi noi, să dai frâu liber imaginației și să descoperi oportunitățile nemărginite de învățare pe care ți le oferă tehnologia. Programul #Supercoders, lansat de Orange Moldova, a ajuns la cea de-a V-a ediție.
Acesta este gândit pentru copiii cu vârste cuprinse între 9 și 13 ani, care au crescut cu acces zi de zi la tehnologie și au deprins intuitiv cum să o folosească. Mai mult decât simpli consumatori, prin învățarea limbajelor mai simple de programare aceștia se pot transforma în creatori de noi universuri, în lideri care au viziunea proiectului pe care și-l doresc. Aceasta este puterea #SuperCoders.
La ediția din acest an sunt așteptați 600 de elevi din 30 de școli din zonele rurale ale țării, cu excepția celor din suburbiile municipiului Chișinău și din regiunea transnistreană. Înscrierea în proiect poate fi făcută prin completarea acestui formular, câștigători fiind desemnați după principiul primul venit - primul servit.
Trăiește aventura digitală împreună cu elevii
Elevii  vor învăța conceptele de bază de programare Scratch, tehnica drag&drop şi vor dezvolta propriile proiecte, cum ar fi jocuri sau animații. Atelierele de coding vor fi ghidate de 30 de profesori.
Prin acest proiect grandios Orange își propune să contribuie la educația digitală a tinerei generații și să dezvolte abilități pentru o educație de calitate. La #SuperCoders, copiii învață cum să folosească timpul petrecut la calculator în mod util, iar programarea se transformă într-o adevărată aventură digitală. Ei pot crea jocuri, animații scurte prin care asamblează segmente logice și „dau viață” personajelor.
Cum participi la #SuperCoders
Pentru a te înscrie în proiect completează Formularul de participare până pe 30 noiembrie 2020. Școlile care se vor inscrie în proiect vor delega câte un profesor care în data de 5 decembrie va beneficia de o instruire susținută de către voluntarii Orange. 
Ulterior, pe 12 decembrie, profesorii vor organiza 30 de ateliere concomitent în școlile lor. Aceste activități sunt extrem de instructive, deoarece dezvoltă gândirea logică, creativitatea, precum și deprinderea de a lucra în echipă.
Tombola cu 3 seturi a câte 5 laptopuri
Cele 30 de școli participante la această ediție vor fi înscrise în tombolă. Aceasta se va desfășura online pe 17 decembrie și va putea fi urmărită live pe www.privesc.eu , pagina de Facebook a Orange Moldova și a Centrului de Informații Universitare.
Proiectul este implementat de Centrul de Informații Universitare, cu suportul financiar integral al Orange Moldova.
Mai multe informaţii despre regulamentul programului,condițiile de participare la tombolăși alte detalii organizatorice accesezi pe www.eac.md/ro
Despre #SuperCoders
#SuperCoders este un proiect internaţional, dezvoltat de Grupul Orange, începând cu anul 2014. Proiectul reprezintă un eveniment internaţional desfăşurat în 17 state în care este prezent Grupul Orange: Belgia, Franța, Niger, Botswana, India, Polonia, Camerun, Italia, România, Coasta de Fildeș, Mali, Senegal, Egipt, Maroc, Tunisia, Spania şi Moldova.
#SuperCoders a fost lansat în Republica Moldova în 2016, iar succesul acestuia a permis transformarea proiectului în unul de talie naţional. Cele patru ediții au întrunit o echipă de peste 4000 de supercoderi, 128 de profesori și peste 100 de voluntari Orange. Această iniţiativă vine să complementeze proiectul Orange Digital School cu o componentă nouă şi anume educaţie digitală pentru cei mici.