Noutaţi

Jocuri în ping-pong petrolierDatele privind activitatea băncilor comerciale din Republica Moldova la data de 31 Ianuarie, a.2021Anul bancar 2020 – pandemic, profitabilStraniul an 2020: smerenie, revoltă, acceptarea noii realități”Jocurile foamete” ale pieței valutareCum să îmblânzim lichiditățileVeaceslav IONIȚĂ: Guvernul a omorât businessul, dar a cochetat cu populațiaÎn ce măsură poate fi combinată grija pentru sănătatea națiunii și veniturile bugetare de la viciiOamenii și businessul: Selecția naturală și nenaturalăAlexandru BURDEINÎI: Să fii etic în afaceri devine vitalValeriu Lazăr: Cea mai neinspirată decizie acum este să concediezi oameniiVa reveni Moldova la reglementarea de stat a prețurilor produselor petroliere?Marin CIOBANU: Noi creăm oportunități pentru dezvoltarea businessului în Moldova și nu doar în zonele economice libere2019: trei pași înainte, doi pași înapoi Plamen MILANOV: Datorită loteriei, într-un singur an, în Republica Moldova au apărut 13 milionariVictor ȘUMILO: În 2019, vânzările automobilelor hibride au depășit vânzările automobilelor pe bază de carburanți tradiționali "Padure fermecată". Principalele evenimente din 2018 Camioanele vor putea traversa mai rapid frontiera moldoveneascăCu privire la "a doua venire" și controlul asupra sistemului bancar din MoldovaPrivatizarea Air Moldova: 2000 vs 2018. De găsit 10 diferențe!Șeful oficiului USAID în Moldova, Karen Hilliard: ”Promovăm ideea că vinificația și piața turistică sunt un tot întreg”Tainele pieței valutare moldovenești - 201715 ani ai businessului leasing în Moldova: spre extindere prin diversificareLeul moldovenesc vs Geopolitica. Ce spune cursul valutar despre autorități, business și procesele mondiale 10 ani de la începutul construcției terminalelor Trans – Oil în portul Giurgiulești200 mil USD din buzunarul consumatorilor pentru executarea directivelor europene?Pe cine apără noua redacție a legii privind comerțul intern?Piața VMS 2014 – 2016: Ministerul Finanțelor calculează pierderile, investitorii – veniturile Nimeni nu va fi scutit și fiecare va plătiO încercarea atentă de traversare a zonei moartePiața VMS: Ministerul Finanțelor este în goană după bani, investitorii – după profit. Și unii și alții trebuie să fie pregătiți pentru orice. Banii care pot fi spălați...Fenix cu capital arabIndicatorii macroeconomice de baza in MoldovaZilnic: Cursul de schimb valutar la toate bancile comerciale din MoldovaZilnic: Pretul PECO

Cercetători români vor să inventeze un dispozitiv care detectează uleiul falsificat

Cercetători români vor să inventeze un dispozitiv care detectează uleiul falsificat

Proiectul unic în Europa este coordonat de un profesor de la Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi. Ideea a plecat de la o specializare în Spania, unde cercetătorul s-a familiarizat cu funcţionarea senzorilor pentru determinarea calităţii uleiurilor de măsline. Împreună cu şase colegi şi studenţi, el vrea să construiască un dispozitiv unic pe continentul european.
„În cadrul Proiectului, ne propunem, pe de o parte, să realizăm un studiu care va include modalităţi de falsificare a uleiului de măsline, iar pe de alta, să confecţionăm un sistem/aparat de detectare a falsificării uleiurilor de măsline, bazat pe analiza biosenzorilor. Dispozitivul, unic în Europa, va fi validat la nivel de laborator şi testat pe un număr suficient de mare de mostre comerciale”, a explicat Constantin Apetrei, coordonatorul proiectului.

Aparatul la care lucrează cercetătorii va fi portabil.
„Încercăm să realizăm noi biosenzori specifici pe bază de nanobiomateriale, pentru detecţia markerilor de puritate a uleiurilor de măsline, folosind detecţia electrochimică şi optică. Biosenzorii cu caracteristicile analitice optime vor fi integraţi într-un sistem multisenzor portabil. Pentru analiza datelor provenite de la biosenzori se vor folosi o serie de variabile selectate prin intermediul unor metode de pre-procesare. Vor fi dezvoltate instrumente inteligente bazate pe metode de recunoaştere a modelului, analize multivariate, metode de clasificare, reţele neuronale artificiale, machine learning, metode de regresie”, a mai spus Apetrei.
Cercetătorul susţine că dispozitivul va fi brevetat şi va fi un instrument foarte util pentru cei care controlează calitatea alimentelor. Acesta ar putea fi folosit ca un test rapid în supermarketuri sau în instituţiile care se ocupă de protecţia consumatorilor.

Mediafax.ro

Noutați dupa tema