Noutaţi

Când nu sunt bani de la FMI, emitem VMS! Datele privind activitatea băncilor comerciale din Republica Moldova la data de 31 Martie, a.2021Nikolay BORISSOV: ”Cumpărarea Moldindconbank-ului reprezintă cea mai bună achiziție de pe piața moldovenească, deși e și cea mai riscantă” Jocuri în ping-pong petrolierAnul bancar 2020 – pandemic, profitabilStraniul an 2020: smerenie, revoltă, acceptarea noii realități”Jocurile foamete” ale pieței valutareCum să îmblânzim lichiditățileVeaceslav IONIȚĂ: Guvernul a omorât businessul, dar a cochetat cu populațiaÎn ce măsură poate fi combinată grija pentru sănătatea națiunii și veniturile bugetare de la viciiOamenii și businessul: Selecția naturală și nenaturalăAlexandru BURDEINÎI: Să fii etic în afaceri devine vitalValeriu Lazăr: Cea mai neinspirată decizie acum este să concediezi oameniiVa reveni Moldova la reglementarea de stat a prețurilor produselor petroliere?Marin CIOBANU: Noi creăm oportunități pentru dezvoltarea businessului în Moldova și nu doar în zonele economice libere2019: trei pași înainte, doi pași înapoi Plamen MILANOV: Datorită loteriei, într-un singur an, în Republica Moldova au apărut 13 milionariVictor ȘUMILO: În 2019, vânzările automobilelor hibride au depășit vânzările automobilelor pe bază de carburanți tradiționali "Padure fermecată". Principalele evenimente din 2018 Camioanele vor putea traversa mai rapid frontiera moldoveneascăCu privire la "a doua venire" și controlul asupra sistemului bancar din MoldovaPrivatizarea Air Moldova: 2000 vs 2018. De găsit 10 diferențe!Șeful oficiului USAID în Moldova, Karen Hilliard: ”Promovăm ideea că vinificația și piața turistică sunt un tot întreg”Tainele pieței valutare moldovenești - 201715 ani ai businessului leasing în Moldova: spre extindere prin diversificareLeul moldovenesc vs Geopolitica. Ce spune cursul valutar despre autorități, business și procesele mondiale 10 ani de la începutul construcției terminalelor Trans – Oil în portul Giurgiulești200 mil USD din buzunarul consumatorilor pentru executarea directivelor europene?Pe cine apără noua redacție a legii privind comerțul intern?Piața VMS 2014 – 2016: Ministerul Finanțelor calculează pierderile, investitorii – veniturile Nimeni nu va fi scutit și fiecare va plătiO încercarea atentă de traversare a zonei moartePiața VMS: Ministerul Finanțelor este în goană după bani, investitorii – după profit. Și unii și alții trebuie să fie pregătiți pentru orice. Banii care pot fi spălați...Fenix cu capital arabIndicatorii macroeconomice de baza in MoldovaZilnic: Cursul de schimb valutar la toate bancile comerciale din MoldovaZilnic: Pretul PECO

Reducerile de dobânzi şi creditarea explozivă propulsează economia Turciei cu viteze mai mari decât cele ale majorităţii rivalelor

Reducerile de dobânzi şi creditarea explozivă propulsează economia Turciei cu viteze mai mari decât cele ale majorităţii rivalelor

Economia turcă a avansat cu 1,8% în 2020 l Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a îndemnat băncile să-şi crească creditarea pentru a ajuta companiile şi consumatorii să treacă peste şocul coronavirusului.
Economia Turciei a performat peste cele ale majorităţii rivalelor sale în ultimul trimestru al anului trecut, în condiţiile în care reducerile de dobânzi şi o majorare puternică a cheltuielilor şi creditării au contracarat impactul restricţiilor anti-coronavirus chiar în condiţiile în care lira s-a prăbuşit, scrie Bloomberg.
PIB-ul ţării a avansat cu 5,9% faţă de perioada similară a anului trecut, peste performanţele tuturor ţărilor G-20 cu excepţia Chinei. Media estimărilor a 20 de analişti chestionaţi de Bloomberg indica o creştere de 6,9%. Datele ajustate sezonier şi la numărul zilelor de lucru au indicat o creştere de 1,7% în ultimul trimestru faţă de T3. Economia turcă a avansat cu 1,8% în 2020. Creşterea a slăbit lira cu 20% în 2020 şi a menţinut rata inflaţiei la două cifre pe întregul an trecut. Datele indică provocarea aflată în faţa guvernatorului băncii centrale, Naci Agbal, care încearcă să tempereze creşterea şi să restabi¬lească stabilitatea preţurilor fără a declanşa o încetinire pronunţată a activităţii şi o creştere a şomajului.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a îndemnat băncile să-şi crească creditarea pentru a ajuta companiile şi consumatorii să treacă peste şocul coronavirusului.
Boomul creditării a fosy dublat de un ciclu de reduceri de dobânzi. De asemenea, companiilor turce li s-a interzis să-şi disponibilizeze angajaţii. Interdicţia a fost prelungită în decembrie cu încă trei luni.
Fondul Monetar Internaţional şi-a majorat estimarea de creştere pentru economia Turrciei la 6% în 2020 pe fondul campaniei de vaccinare, avertizând în acelaşi timp că reacţia faţă de pandemie a intensificat riscurile financiare pre-existente deşi a dus la o revenire puternnică a activităţii economice.
Pe lângă aceste riscuri, lira turcească se numără printre monedele care au puternic de suferit de pe urma creşterii puternice a randamentelor titlurilor americane de trezorerie înregistrată recent.
În lumea aflată în curs de dezvoltare, obligaţiunile denominate în dolari şi locale au avut parte de cea mai slabă lună din martie anul trecut, în timp ce acţiunile au suferit cel mai amplu declin săptămânal din aproape un an.
„În lipsa unor eforturi mai ample de încetinire a creşterii puternice a randamentelor, pieţele emergente ar putea rămâne sub presiuneî, arată Ilya Gofshteyn, strateg la Standard Chartered.

Zf.ro

Noutați dupa tema