Materialele sectiunii

Curtea Constituțională a considerat neconstituțională opțiunea autodizolvării parlamentului propusă de președintele Maia Sandu și de partidul PAS.

Curtea Constituțională a considerat neconstituțională opțiunea autodizolvării parlamentului propusă de președintele Maia Sandu și de partidul PAS.

Acest lucru a fost declarat într-un briefing din 18 Ianuarie de către președintele Curții Constituționale Domnica Manole, menționând că cererea corespunzătoare primită de Curtea Constituțională a fost declarată inadmisibilă. În special, în aceasta, judecătorii Curții Constituționale au fost rugați să interpreteze articolele din Constituția Republicii Moldova și să dea un răspuns dacă este posibilă opțiunea auto-lansării parlamentului, dacă două treimi din numărul total al membrilor parlamentului votează pentru o astfel de decizie. Domnica Manole a reamintit că există doar două motive pentru dizolvarea timpurie a parlamentului, care sunt clar stipulate în Constituție. Vorbim despre imposibilitatea formării unui nou guvern sau blocarea procedurilor de adoptare a legilor în parlament în termen de 3 luni. Prin urmare, versiunea propusă de autodizolvare a parlamentului prin voturile a două treimi din deputați este imposibilă. Domnica Manole a mai spus că Constituția prevede autorizarea parlamentului pentru inacțiunea sa. Astfel, 3 luni. inacțiunea parlamentului, neadoptarea legilor în această perioadă, ca o condiție pentru o eventuală dizolvare a parlamentului, ar trebui să depindă de parlament și nu de alți actori politici, iar președintele țării are autoritatea de a dizolva parlamentul numai în condițiile unor proceduri clare prevăzute de Constituție. Președintele Curții Constituționale a spus că textul Constituției Moldovei este suficient de clar și nu trebuie reinterpretat. Ea a menționat că în țările în care parlamentul este auto-pornit, o astfel de procedură este prevăzută în Constituția lor, în timp ce în Moldova nu există o astfel de prevedere. // 18.01.2021 - InfoMarket.

Noutați dupa tema