Materialele sectiunii

ANRE a aprobat anexa semnată de ”Moldovagaz” și ”Gazprom” pentru prelungirea termenului contractului de cumpărare a gazelor până la 30 septembrie 2021.

ANRE a aprobat anexa semnată de ”Moldovagaz” și ”Gazprom” pentru prelungirea termenului contractului de cumpărare a gazelor până la 30 septembrie 2021.

Acest lucru a fost anunțat de autoritatea de reglementare a energiei, menționând că, în special, la 15 ianuarie, Consiliul administrativ al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, în cadrul unei ședințe online, a aprobat anexa nr. 15 din 31 decembrie 2020 la contractul nr. 1GM-07-11 din 29 decembrie 2006 privind achiziționarea de gaze naturale, semnat între companiile ”Moldovagaz” și ”Gazprom”. Potrivit ANRE, conform Legii cu privire la gazele naturale, furnizorii de gaze naturale, în cadrul îndeplinirii obligațiilor de stat, achiziționează gaze naturale la cel mai mic preț, asigurând în același timp fiabilitatea aprovizionării cu gaze naturale către consumatorii finali. Acești furnizori sunt obligați să încheie și să reînnoiască contracte pentru furnizarea de gaze naturale într-un interval de timp rezonabil și să le trimită spre aprobare agenției cu cel puțin 15 zile înainte de expirarea contractelor anterioare. ANRE a solicitat ”Moldovagaz” să respecte cu strictețe dispozițiile relevante și să nu depășească termenele stabilite de lege. Potrivit ANRE, termenul contractului dintre ”Moldovagaz” și ”Gazprom” a fost prelungit până la 30 septembrie 2021, după care termenii contractelor semnate de ”Moldovagaz” ar trebui să corespundă „anului gazier”, care, în conformitate cu prevederile Codului rețelelor de gaze, include perioada dintre prima zi gazieră din octombrie a acestui an și prima zi gazieră din octombrie a anului viitor. ANRE subliniază că, în același timp, până la sfârșitul lunii septembrie, compania ”Moldovagaz” trebuie să finalizeze procesul de reorganizare internă asociat cu separarea și certificarea operatorului sistemului de transport al gazelor naturale ”Moldovatransgaz”, care va determina organizarea unei noi scheme contractuale cu furnizorul de gaz – ”Gazprom”. Compania ”Moldovagaz” a anunțat la 31 decembrie 2020 că contractele existente cu ”Gazprom” pentru tranzitul și furnizarea de gaze naturale către Moldova au fost prelungite cu un an. Documentele relevante au fost aprobate la ședința Consiliului de supraveghere al întreprinderii și semnate la timp. // 15.01.2021 - InfoMarket.

Noutați dupa tema