Din 16 martie au intrat în vigoare peste 1 mie de amendamente la Codul contravențional, inclusiv de stabilire a amenzilor reieșind din 50 de lei pentru 1 u.c.

Din 16 martie au intrat în vigoare peste 1 mie de amendamente la Codul contravențional, inclusiv de stabilire a amenzilor reieșind din 50 de lei pentru 1 u.c.

Amendamentele mai prevăd precizarea unor articoledin cod, completarea cu noi prevederi, dar și ajustarea amenzilor pentru mai multe contravenții. De asemenea, documentul mai prevede majorarea de la 20 la 50 de lei a mărimii unității convenționale aplicate la calcularea amenzilor pentru contravenții. Amintim că din noiembrie anul trecut, noua mărime a unității convenționale se aplică deja pentru infracțiunile prevăzute de Codul penal, Codul de procedură penală și Codul de procedură civilă. Modificările la Codul contravențional prevăd înăsprirea amenzilor pentru mai mult de 1000 de contravenții. Astfel, mărimea maximă a amenzii care poate fi aplicată persoanelor fizice crește de la 16 martie de la 150 la 500 de u.c. pentru persoane cu funcții de răspundere și pentru persoane juridice – de la 500 la 1500 u.c. Codul obligă contravenientul să chite amenda în decurs de 30 de zile din data aplicării. În același timp se păstrează prevederea că amenda poate fi achitată în jumătate, în decurs de 72 de ore. În cazul neachitării de către persoane fizice sau juridice a amenzii în decurs de 30 de zile din data aplicării, se aplică prevederile Codului de executare. În cazul imposibilității achitării amenzilii pe motiv de absență sau insuficiență de bunuri sau din cauza eschivării, instanța poate decide schimbarea sumei neachitate a amenzii, în funcție de circumstanțe, prin muncă neremunerată, arest, interdicție de exercitare a unei anumite activități. În premieră, va fi creat registrul datornicilor, în care vor fi luată la evidență achitarea amenzilor. Este de menționat că în majoritatea cazurilor, pedepsele în u.c. au fost diminate. În același timp, au fost înăsprite mai multe sancțiuni din domeniul circulației rutiere. Astfel, șofatul în stare de ebrietate se sancționează acum cu amendă de la 350 la 500 u.c., cu retragerea permisului pe 2-3 ani (amenda veche – 150 u.c.), consumul de alcool, droguri, substanțe psihotrope de către șoferul implicat în accident rutier va atrage o amendă de la 400 la 500 u.c., cu retragerea permisului pe 2-3 ani (amenda veche –150 u.c.), etc. Majorarea amenzilor a provocat o reacție intensă în societate: din cauza majorării unității convenționale, sumele au devenit incomparabile cu situația social-economică din țară și veniturile populației. În mai multe localități, șoferii au ieșit la proteste. // 16.03.2017 — InfoMarket.

Noutați dupa tema