Noutaţi

Datele privind activitatea băncilor comerciale din Republica Moldova la data de 31 Octombrie, a.2020Cum să îmblânzim lichiditățileVeaceslav IONIȚĂ: Guvernul a omorât businessul, dar a cochetat cu populațiaÎn ce măsură poate fi combinată grija pentru sănătatea națiunii și veniturile bugetare de la viciiOamenii și businessul: Selecția naturală și nenaturalăAlexandru BURDEINÎI: Să fii etic în afaceri devine vitalValeriu Lazăr: Cea mai neinspirată decizie acum este să concediezi oameniiVa reveni Moldova la reglementarea de stat a prețurilor produselor petroliere?Marin CIOBANU: Noi creăm oportunități pentru dezvoltarea businessului în Moldova și nu doar în zonele economice libere2019: trei pași înainte, doi pași înapoi Plamen MILANOV: Datorită loteriei, într-un singur an, în Republica Moldova au apărut 13 milionariVictor ȘUMILO: În 2019, vânzările automobilelor hibride au depășit vânzările automobilelor pe bază de carburanți tradiționali "Padure fermecată". Principalele evenimente din 2018 Camioanele vor putea traversa mai rapid frontiera moldoveneascăCu privire la "a doua venire" și controlul asupra sistemului bancar din MoldovaPrivatizarea Air Moldova: 2000 vs 2018. De găsit 10 diferențe!Șeful oficiului USAID în Moldova, Karen Hilliard: ”Promovăm ideea că vinificația și piața turistică sunt un tot întreg”Tainele pieței valutare moldovenești - 201715 ani ai businessului leasing în Moldova: spre extindere prin diversificareLeul moldovenesc vs Geopolitica. Ce spune cursul valutar despre autorități, business și procesele mondiale 10 ani de la începutul construcției terminalelor Trans – Oil în portul Giurgiulești200 mil USD din buzunarul consumatorilor pentru executarea directivelor europene?Pe cine apără noua redacție a legii privind comerțul intern?Piața VMS 2014 – 2016: Ministerul Finanțelor calculează pierderile, investitorii – veniturile Nimeni nu va fi scutit și fiecare va plătiO încercarea atentă de traversare a zonei moartePiața VMS: Ministerul Finanțelor este în goană după bani, investitorii – după profit. Și unii și alții trebuie să fie pregătiți pentru orice. Banii care pot fi spălați...Fenix cu capital arabIndicatorii macroeconomice de baza in MoldovaZilnic: Cursul de schimb valutar la toate bancile comerciale din MoldovaZilnic: Pretul PECO

Tendintele cursului valutar. Noiembrie 2011.

Tendintele cursului valutar. Noiembrie 2011.


Ultima luna a toameni s-a manifestat printr-o usoara tendinta de devalorizare a leului moldovenesc. Cursul oficial de schimb MDL-USD a scazut de la 11,5657 lei (1 noiembrie), pana la 11,8781 lei (30 noiembrie). Pe parcursul lunii, cota maxima a leului la cursul de schimb  a fost de 11,9095 (26 noiembrie), iar cea minima  – 11,5626 (2 noiembrie). 
 
Cursul de schimb in numerar a avut un comporatament corespunzator: pe parcursul intregii luni cursul de vanzare USD a depasit cursul stabilit de Banca Nationala, iar cel de la cumparare s-a intersectat cu cel oficial. Tendinta demonstreaza ca toata luna cursul de schimb in numerar a reactionat lent la cotatiile BNM. Maximul de 12 lei pentru un dolar nu a fost depasit, desi pe data de 25 noiembrie unele case valutare au afisat cursul maxim de 12,02 pentru un dolar. 
 
Dinamica din luna noiembrie a oglindit situatia de acum un an. In luna noiembrie 2010 cursul de schimb MDL-USD a dat startul de pe pozitia 11,8099. In aceeasi perioada leul s-a intarit pana la 11,5575 in primele doua saptamani, iar in ultima jumatate a lunii a depasit 12 lei pentru un dolar american, ajungand pana la 12,1225. Astfel, in anul curent leul se prezinta mult mai balansat. 
 
Pe fundalul protestelor sociale si a tergiversarii identificarii unor solutii de depasire a crizei economice de catre tarile comunitare, valuta europeana a cedat la finele lunii dolarului american cu 4,6%. Cursul de schimb EUR-USD s-a diminuat intr-o luna de la 1,4 pana la 1,337. Deoarece in Moldova cursul MDL-EUR se calculeaza prin cross-cursul dolarului, tendinta mondiala Forex si-a pus amprentele pe acest indicator de pe piata valutara moldoveneasca: de la 16,2075 pana la 15,8858 lei pentru un euro.