Noutaţi

Datele privind activitatea băncilor comerciale din Republica Moldova la data de 31 Decembrie, a.2020Straniul an 2020: smerenie, revoltă, acceptarea noii realități”Jocurile foamete” ale pieței valutareCum să îmblânzim lichiditățileVeaceslav IONIȚĂ: Guvernul a omorât businessul, dar a cochetat cu populațiaÎn ce măsură poate fi combinată grija pentru sănătatea națiunii și veniturile bugetare de la viciiOamenii și businessul: Selecția naturală și nenaturalăAlexandru BURDEINÎI: Să fii etic în afaceri devine vitalValeriu Lazăr: Cea mai neinspirată decizie acum este să concediezi oameniiVa reveni Moldova la reglementarea de stat a prețurilor produselor petroliere?Marin CIOBANU: Noi creăm oportunități pentru dezvoltarea businessului în Moldova și nu doar în zonele economice libere2019: trei pași înainte, doi pași înapoi Plamen MILANOV: Datorită loteriei, într-un singur an, în Republica Moldova au apărut 13 milionariVictor ȘUMILO: În 2019, vânzările automobilelor hibride au depășit vânzările automobilelor pe bază de carburanți tradiționali "Padure fermecată". Principalele evenimente din 2018 Camioanele vor putea traversa mai rapid frontiera moldoveneascăCu privire la "a doua venire" și controlul asupra sistemului bancar din MoldovaPrivatizarea Air Moldova: 2000 vs 2018. De găsit 10 diferențe!Șeful oficiului USAID în Moldova, Karen Hilliard: ”Promovăm ideea că vinificația și piața turistică sunt un tot întreg”Tainele pieței valutare moldovenești - 201715 ani ai businessului leasing în Moldova: spre extindere prin diversificareLeul moldovenesc vs Geopolitica. Ce spune cursul valutar despre autorități, business și procesele mondiale 10 ani de la începutul construcției terminalelor Trans – Oil în portul Giurgiulești200 mil USD din buzunarul consumatorilor pentru executarea directivelor europene?Pe cine apără noua redacție a legii privind comerțul intern?Piața VMS 2014 – 2016: Ministerul Finanțelor calculează pierderile, investitorii – veniturile Nimeni nu va fi scutit și fiecare va plătiO încercarea atentă de traversare a zonei moartePiața VMS: Ministerul Finanțelor este în goană după bani, investitorii – după profit. Și unii și alții trebuie să fie pregătiți pentru orice. Banii care pot fi spălați...Fenix cu capital arabIndicatorii macroeconomice de baza in MoldovaZilnic: Cursul de schimb valutar la toate bancile comerciale din MoldovaZilnic: Pretul PECO

Kilowați pentru Moldova și nu doar...

Kilowați pentru Moldova și nu doar...

Comentariul agenției InfoMarket

Zilele trecute presa a scris că Ucraina intenționează să cumpere energie electrică de peste hotare și nu doar din Rusia, dar și din Moldova.

Declarația a fost făcută de vicepremierul, ministrul Dezvoltării Regionale, Construcțiilor și Gospodăriei Locativ – Comunale a Ucrainei, Ghenadi Zubco. Interesant este faptul că pînă în prezent Ucraina a fost exportator de energie electrică, dar din cauza situației dificile din Donbas, țara se confruntă cu un deficit de cărbune, care se folosește, inclusiv, pentru producerea energiei electrice. În consecință, vecinii noștri practică de ceva timp deconectările periodice, inclusiv și la Kiev. În același timp, nimeni nu a explicat ce s-a întâmplat, totuși, la Centrala Nucleară din Zaporojie...Este clar un lucru, stoparea reactorului a dus la un deficit și mai mare de energie electrică în țară.

Încercând să rezolve problema, Guvernul Ucrainei a aprobat permisiunea pentru importul de energie electrică, inclusiv și din Moldova.

Curios este faptul că Ucraina a exportat, până acum, energie electrică inclusiv și în țara noastră. Pentru noi a fost comod să alegem între doi furnizori – Ucraina și CERS Moldovenească, situată în stânga Nistrului. Pe fundalul unei lupte acerbe, se forma și un preț accesibil pentru noi.

Este adevărat că la noi s-a ridicat în repetate rânduri întrebarea despre procurarea energiei electrice din România, unde, potrivit guvernanților noștri, ea este mai ieftină. Tot adevărat este și faptul că pentru importul energiei din Occident trebuie să fie construite la hotar trei convectoare back – to – back la sudul, centrul și nordul Moldovei, proiect care valorează în total 377 mil lei. Banca Europeană pentru Reconstrucții și Dezvoltare a anunțat un concurs pentru elaborarea studiului de fezabilitate pentru proiect, iar ofertele sunt acceptate până pe data de 22 decembrie.

Dar, proiectul, care pare a fi aproape, ține totuși de viitor. Astăzi, Moldova (fără Transnistria) produce nu mai mult de o pătrime din energia electrică necesară țării, iar restul este procurată din Ucraina și de la CERS Moldovenească. Ultima, apropos, aparține companiei rusești Inter RAO EAS.

În octombrie curent, vicepremierul de atunci, ministrul Economiei, Andrian Candu, a menționat reducerea importului din Ucraina: ”anterior, Moldova primea 60-65% din energia electrică din Ucraina, iar 30-35% - de la CERS Moldovenească. Însă, luând în considerare problemele apărute cu extragerea cărbunelui, prăbușirea minelor, încălcarea logisticii livrărilor de cărbune în legătură cu războiul din Donbas, Ucraina a redus, din septembrie, volumul de livrări a energiei electrice în Moldova. În legătură cu acest lucru, proporțional a crescut volumul de livrări de la CERS Moldovenească și acum cei doi furnizori livrează energiei electrică pe malul drept al Nistrului în coraport de 50% la 50%.

Și acest lucru nu influențează nici într-un fel consumatorii finali, deoarece prețul de la ambii furnizori sunt identice de pe 1 aprilie curent – 6,8 cenți pentru 1kW/h.

Această situație era valabilă pentru începutul lunii octombrie. Actualmente, livrările din Ucraina au fost, practic, sistate. Dimpotrivă, Ucraina a început încet să importe energie din Moldova, mai bine zis de la CERS Moldovenească.

Mulți încurcă, dar CERS nu este o hidrocentrală, ci una termică. Abrevierea se descifrează ca Centrala Electrică Regională de Stat. Ea a fost dată în exploatare în 1964, are 12 blocuri energetice și lucrează pe gaz, păcură și cărbune. Capacitatea de producere a centralei este de 2 mii 520 MW, ceea ce depășește de două ori necesitatea maximă a Moldovei.

De aceea, din 1990, la CERS Moldovenească au lucrat doar două blocuri energetice, iar din 2009  - deja patru. Stația a reușit să crească livrările de energie electrică în Moldova, ceea ce i-a asigurat din 2013 80 la sută din venituri. Alte 10 la sută erau asigurate de consumatorii transnistreni, iar alte 10 la sută erau exportate în România. Este adevărat că exportul în România a fost stopat anul trecut, din cauza nerentabilității.

Este interesant faptul că la finele anului 2013, CERS Moldovenească, potrivit datelor publicate de întreprindere, a redus producerea de energie electrică cu 30 la sută în comparație cu 2012 – până la trei militarde 044 mil kW/h. 

 

Indice

2012

2013

9 luni 2014

Producerea energiei electrice

4,374 mlrd kW/h

3,044 mlrd kW/h

2,799 mlrd kW/h

Coeficientul utilizării capacității de producere, %

19,76%

13,75%

17%

Cota cărbunelui în producere

0,78%

23,67%

0,14

Cota păcurii în producere

0,24%

0,22%

0,04

Cota gazului în producere

98,98%

76,12%

99,82

 

Adică, în 2012 indicele de producere a energiei electrice la CERS Moldovenească a fost destul de înalt, iar în 2013 aceasta s-a redus cu o treime. În anul curent, judecând după indicele pentru nouă luni, există o tendință de creștere a volumului de producere, care ar depăși și rezultatul anului 2012. Totodată, în 2014 întreprinderea a stopat practica anilor precedenți de producere a energiei electrice în baza cărbunelui și a revenit în totalitate la gazul natural.

 

Indice

9 luni 2014

9 luni  2013

Schimbarea

Capacitatea stabilită

2520 MW/h

2520 MW/h

-

Producerea energiei electrice

2,799 mlrd kW/h

2,013 mlrd kW/h

+39%

Coeficientul utilizării capacității de producere

17%

12%

+ 5 п.п.

Energia termică preluată de la colectoare

89 тыс. Гкал

74 тыс. Гкал

+21%

Balanța carburanților:

gaz

cărbune

păcură

 

99,8%

0,14%

0,04%

 

64,7%

35,0%

0,3%

 

-

 

 

Trebuie să menționăm că CERS Moldovenească este una dintre cele mai mari întreprinderi electrice din Europa de Est, iar capacitatea ei nu a fost folosită niciodată la 100%, mai ales după căderea URSS. Totodată, compania rusă Inter RAO EAS, care a devenit proprietara întreprinderii, a făcut în ultimii zece ani investiții pentru modernizarea ei de aproape 200 mil USD. Aceste date au fost făcute publice de directorul general al CERS Moldovenească, Alexei Șirma în februarie curent.

Și investițiile continuă. Chiar zilele trecute, la InfoMarket a venit un anunț despre faptul că firma rusească INTREK a finalizat reutilarea tehnica a instalațiilor de distribuție a energiei electrice de 330 kV de la centrala. Printre altele, au fost montate șase seturi de întrerupătoare speciale și au fost efectuate lucrările pentru asigurarea funcționarii acestora.

Reprezentantul CERS Moldovenească, Vladislav Spurghis: În rezultatul realizării proiectului, a crescut considerabil siguranța activității instalațiilor de distribuție a energiei electrice 330 kW de la CERS Moldovenească și a fost majorat intervalul dintre reparații. Astfel, a crescut și securitatea de asigurare cu energie electrică a consumatorilor deserviți de companie.

Și asta în condițiile în care unele instituții media au scris la finele lunii octombrie că la stație a avut loc o avarie car a afectat toate cele patru blocuri energetice funcționale, ceea ce a dus la scăderea bruscă a presiunii în rețea. Alte două blocuri care au fost conectate au salvat situația, toate problemele au fost lichidate, iar informația despre incident a fost consumată.

Este clar că nimeni nu are de gând să lase de paragină lucrurile la companie, dimpotrivă, devenind parte a concernului rus și primind gaz rusesc, CERS Moldovenească este gata de mult timp să devină un subiect serios pe piața energetică din Europa de Est.

Deci, lucrurile merg bine. Astăzi, CERS Moldovenească acoperă cea mai mare parte a necesității  de energie din Moldova, precum și o parte din cererea regiunii Odessa. Și asta doar în condiția în care funcționează doar patru blocuri din cele 12 proiectate. Este clar că întreprinderea nu poate pune în funcțiune toate cele 12 blocuri energetice, două dintre ele trebuie să rămână în rezervă, dar realitatea este simplă: CERS Moldovenească poate asigura toată cererea de energie electrică din Moldova și mai poate vinde în paralel energie pentru Ucraina Centrală și de Sud.

Pe de o parte, Ucraina putea demult să evite deconectările interne prin majorarea livrărilor de la CERS Moldovenească, pe de altă parte această întreprindere aparține unei companii rusești, iar între timp compania transnistreană trebuie să coordoneze creșterea volumului de energie produsă cu Gazprom.

CERS Moldovenească rămâne practic monopolistă în regiunea noastră și există o tentație puternică de majorare a prețurilor. Și aici vine și devalorizarea puternică a leului moldovenesc, care de la începutul anului a trecut de 17 la sută.

În acest an, Moldova cumpără energie electrică la preț de 6,8 cenți pentru un kW/h, iar de la începutul anului prețul era echivalent a 98 de bani, astăzi s-a ajuns la 1,05 lei. Prețul pentru consumatorii finali din Chișinău este de 1,58 lei, calculat cu cheltuielile de transport și distribuire.

Premize obiective pentru majorarea prețului CERS Moldovenească nu are, în contextul în care conjunctura pieței petroliere mondiale face presiuni spre reducerea prețului la gazele naturale. Pe de altă parte, creșterea cererii pentru energia electrică din partea Moldovei și Ucrainei poate face presiuni asupra prețului spre majorarea lui.

Doar un pericol și mai mare îl reprezintă devalorizarea bruscă a valutei naționale. Întrebarea este cât de pregătiți sunt distribuitorii – RED – Nord, RED – Nord – Vest, precum și rețelele din Centru și Sud ale companiei Gas Union Fenosa să mențină prețurile, care sunt aprobate de Agenția Națională pentru Reglementări în Energetică.

Nu știm asta, dar cererile pentru majorarea prețului pentru consumatorii finali din partea rețelelor de distribuție cu siguranță sunt depuse la agenție.