Noutaţi

Datele privind activitatea băncilor comerciale din Republica Moldova la data de 31 Decembrie, a.2020Straniul an 2020: smerenie, revoltă, acceptarea noii realități”Jocurile foamete” ale pieței valutareCum să îmblânzim lichiditățileVeaceslav IONIȚĂ: Guvernul a omorât businessul, dar a cochetat cu populațiaÎn ce măsură poate fi combinată grija pentru sănătatea națiunii și veniturile bugetare de la viciiOamenii și businessul: Selecția naturală și nenaturalăAlexandru BURDEINÎI: Să fii etic în afaceri devine vitalValeriu Lazăr: Cea mai neinspirată decizie acum este să concediezi oameniiVa reveni Moldova la reglementarea de stat a prețurilor produselor petroliere?Marin CIOBANU: Noi creăm oportunități pentru dezvoltarea businessului în Moldova și nu doar în zonele economice libere2019: trei pași înainte, doi pași înapoi Plamen MILANOV: Datorită loteriei, într-un singur an, în Republica Moldova au apărut 13 milionariVictor ȘUMILO: În 2019, vânzările automobilelor hibride au depășit vânzările automobilelor pe bază de carburanți tradiționali "Padure fermecată". Principalele evenimente din 2018 Camioanele vor putea traversa mai rapid frontiera moldoveneascăCu privire la "a doua venire" și controlul asupra sistemului bancar din MoldovaPrivatizarea Air Moldova: 2000 vs 2018. De găsit 10 diferențe!Șeful oficiului USAID în Moldova, Karen Hilliard: ”Promovăm ideea că vinificația și piața turistică sunt un tot întreg”Tainele pieței valutare moldovenești - 201715 ani ai businessului leasing în Moldova: spre extindere prin diversificareLeul moldovenesc vs Geopolitica. Ce spune cursul valutar despre autorități, business și procesele mondiale 10 ani de la începutul construcției terminalelor Trans – Oil în portul Giurgiulești200 mil USD din buzunarul consumatorilor pentru executarea directivelor europene?Pe cine apără noua redacție a legii privind comerțul intern?Piața VMS 2014 – 2016: Ministerul Finanțelor calculează pierderile, investitorii – veniturile Nimeni nu va fi scutit și fiecare va plătiO încercarea atentă de traversare a zonei moartePiața VMS: Ministerul Finanțelor este în goană după bani, investitorii – după profit. Și unii și alții trebuie să fie pregătiți pentru orice. Banii care pot fi spălați...Fenix cu capital arabIndicatorii macroeconomice de baza in MoldovaZilnic: Cursul de schimb valutar la toate bancile comerciale din MoldovaZilnic: Pretul PECO

Investitorul principal, persoana fizică!

Investitorul principal, persoana fizică!

Comentariul agenției InfoMarket

Problema cum să-și păstreze și să înmulțească banii nu este doar a investitorilor mari, ba dimpotrivă. Tot mai des această întrebare și-o pun oamenii, care nu se consideră investitori, dar în același timp fac economii, pentru o cumpărătură importantă, pentru vacanță sau pentru nuntă. Și îi păstrează sau îi investesc în ceva.

Majoritatea oamenilor consideră că păstrarea banilor acasă nu este doar riscant, dar și ușuratic. În fiecare an, banii își pierd din valoare, iar mai întâi de toate valoarea lor este înghițită de inflație.

Există multe posibilități de păstrare și de înmulțire a capitalului, cu riscuri și cu rentabilitate mare, sau fără niciun risc, dar cu o rentabilitate mai mică. Nu toate posibilitățile care sunt aplicate activ în țările cu o economie dezvoltată, există și lucrează în Moldova. Dar, pentru a înțelege care trebuie să fie rentabilitatea minimă a economiilor, trebuie să fie atrasă atenția la nivelul inflației. Pentru a nu ne aprofunda foarte mult în statistică, vom lua o perioadă de trei ani, care în mediul investițional se numește mediu. Perioada noiembrie 2011 – octombrie 2014.

Inflația

Calculul anual al inflației în octombrie 2012 a fost de 3,9 la sută, în octombrie 2013  - 4,7%. Indicii pentru luna octombrie a anului curent încă nu sunt, dar în septembrie (pentru ultimele 12 luni) inflația a fost de 4,8 la sută anual.

Nivelul inflației în calcul anual (pentru 12 luni)

Noiembrie 2011 – Octombrie 2012

3,9%

Noiembrie 2012 – Octombrie 2013

4,7%

Octombrie 2013 – Septembrie 2014

4,8%

Astfel, în ultimii trei ani rentabilitatea anuală a depozitelor, cu scop de păstrare a capacității lor de cumpărare nu trebuie să fie mai mică decât nivelul maxim al inflației înregistrate, iar pentru înmulțire, trebuie să o depășească. Adică, rentabilitatea investițiilor în valută națională trebuie să constituie de la 5 la sută anual.

Care din instrumente au asigurat această rentabilitate în ultimii trei ani.

Depozitele

Depozitele în băncile comerciale sunt cea mai simplă și cea mai accesibilă metodă de păstrare și înmulțire a banilor. Condițiile de deschidere a depozitelor pentru persoanele juridice sunt întotdeauna mai proaste decât atragerea banilor de la persoanele fizice, de aceea vom lua rata medie pentru depozitele la persoanele fizice.  

Dinamica ratelor medii pentru depozitele persoanelor fizice, pe luni (noiembrie 2011 – septembrie 2014)

În 2011, rata medie maximală la depozite a fost de 10,15% anual, în luna septembrie. Cu o mică dinamică spre reducere, la finele anului 2012 s-a încercat readucerea ratei medii la granița de 10 la sută, dar deja la începutul anului 2013 ratele au mers spre scădere și nu au depășit opt la sută anual.

Totodată, acest nivel pe deplin asigură nu doar păstrarea mijloacelor de inflație, dar le și înmulțește. Întrebarea este doar în faptul că băncile care au probleme de capital, cresc ratele și cu cât mai mari sunt acestea cu atât mai mari sunt riscurile. În istoria sistemului bancar moldovenesc au fost destul de multe cazuri când deponenții și-au pierdut economiile. Iar fondul de garantare a depozitelor prevedea rambursarea doar a unei sume de șase mii de lei pentru un depozit. Este adevărat că Parlamentul a adoptat Legea cu privire la majorarea sumei minime de garantare până la 15 mii de lei, dar proiectul a fost votat doar în prima lectură.

Valorile mobiliare de stat

Un instrument sigur de investire a banilor, care este puțin popular printre persoanele juridice și nu este folosit aproape deloc de persoanele fizice. Pe piața VMS joacă băncile comerciale, care plasează în hârtiile de valoare resursele libere, având un procent garantat. 

Dinamica ratelor medii a VMS (octombrie 2011 – octombrie 2014)

Doar într-o singură perioadă, în mai – iulie 2013, rata medie a VMS a fost mai mică decât nivelul inflației. Acest lucru a fost motivat de cererea mare din partea băncilor comerciale, care au preferat să investească banii liberi într-un instrument garantat cu rentabilitate garantată. Iar cu cât mai mare este cererea cu atât mai mică este rentabilitatea. Pe de altă parte, ministerul Finanțelor urmărește situația și aproape anual crește volumul emisiilor VMS, asigurând venituri în buget de la vânzarea hârtiilor de valoare. Și în acest an, pe lângă suma de 430 mil lei, care a fost planificată să fie obținută din vânzarea valorilor mobiliare pentru acoperirea deficitului bugetar, se atestă o cerere sporită și ministerul Finanțelor a propus să fie modificată cifra de aproape două ori – până la 800 mil lei. Piața a obținut mai mulți bani, bugetul la fel, BNM – sterilizarea masei monetare și reducerea presiunii asupra pieței valutare, iar pentru jucătorii care înțeleg aceste lucruri, au crescut ratele. 

În general, valorile mobiliare sunt un instrument atractiv pentru investiții, care asigură băncilor în calitatea lor de jucători principali, un venit garantat. În afară de asta, în acest an Ministerul Finanțelor a lansat bonuri de trezorerie cu termen de răscumpărare de trei ani. Rata financiară a început din aprilie cu 8 la sută anual, plasarea din septembrie a avut loc deja cu 8,75 la sută anual, ceea ce a crescut nivelul inflației.

Acțiunile

În țările dezvoltate economic, investitorii privați participă activ în jocurile de pe piețele bursiere, cumpărând și vânzând acțiuni. Însă, specificul pieței bursiere din Moldova este astfel încât acționarii preferă să-și concentreze pachetele și nu urmăresc dinamica prețurilor la acțiuni ca pe un instrument de câștig. Pe piața noastră nu există astfel de valori în circulație liberă, care a interesa investițiile de risc, adică cumpărarea lor pentru vânzare la un preț mai avantajos.

Apropo, în lume mai sunt dezvoltate investițiile în fondurile de investiții, în companiile fiduciare, în fondurile de pensii, iar la noi reputația acestor organizații este agravată, dar și legislația încă nu este pregătită pentru o activitate bună a acestor structuri. De aceea, acest segment abia urmează să fie dezvoltat în Moldova. Sperăm că nu într-un viitor foarte îndepărtat.

Bunuri imobiliare

Foarte mulți consideră că cea mai bună investiție sunt bunurile imobiliare. Asta în condițiile în care problema locuințelor este actuală în societate, apartamentele și casele se vând, se cumpără sau se dau în chirie.

Potrivit operatorilor pieței imobiliare, valoarea unui apartament cu o odaie, deoarece sunt cele mai ieftine dar și cele mai solicitate, este de aproape 600 de euro pentru un metru pătrat, atât pe piața primară, cât și pe cea secundară. În același timp, costul apartamentelor s-a redus, în ultimii trei ani, cumulat, dar a rămas aproape neschimbat în privința apartamentelor cu o odaie. Valoarea minimă a unu astfel de apartament este de aproape 20 mii de euro. Calculat cu factorul de stagnare a pieței, dar și a numărului în creștere a blocurilor ridicate, prognoza specialiștilor pentru viitorul apropiat, la fel ca și acum trei ani, vorbește despre o stagnare, adică se poate spune că locuințele nici nu se scumpesc, nici nu se ieftinesc. Între timp, materialele de construcție se scumpesc cu 10 -30 la sută pe an, lucru care are legătură cu devalorizarea valutei naționale.

De asemenea, apartamentele cu o odaie se dau în chirie în mediu cu o sută de euro pe lună, ceea ce presupune că răscumpărarea lui, dacă investiția este de minim 20 de ani, se va face în aproape 17 ani. Dar nu vorbim despre răscumpărare, ci despre păstrarea și înmulțirea banilor și în acest caz, imobilele, cu siguranță, sunt un instrument bun pentru păstrarea lor, protejată de fluctuația cursului valutar.

Deși există afaceri bazate pe procurarea apartamentelor în stare proastă, repararea lor la condiții de eurostandard și vânzarea lor ulterioară. Dar o astfel de afacere necesită participare permanentă.

Adică investițiile în imobile puțin probabil pot fi văzute ca investiții pe termen mediu. În imobile investesc cei care nu intenționează să obțină câștig, chiar și riscuri mici. Ei preferă să-ș garanteze   păstrarea banilor, iar prin încheierea contractelor de chirie, proprietarii minimalizează cheltuielile curente pentru întreținere.

Metalele prețioase

Mulți consideră că una din cele mai sigure investiții sunt metalele prețioase – aurul și argintul. Este adevărat că î perioadele de tranziție, când se atestă o hiperinflație sau se duc războaie, investițiile în metalele prețioase garantează păstrarea capitalului. Dar când economia mondială este în criză, aurul, argintul sau platina scad în preț, adică scad din supraevaluarea lor la nivelul real.

Și dacă investițiile în aur au fost făcute acum trei ani, atunci la finele acestui an investitorul înregistrează pierderi, atât de mult s-au devalorizat metalele prețioase.

Dinamica prețurilor la aur MDL pentru 1 gram, potrivit cotațiilor BNM (noiembrie 2011 – noiembrie 2014)

 

Cel mai mare preț pentru un gram de aur a fost înregistrat la începutul lunii octombrie 2012, după care a urmat o cădere bruscă, care a atins cota minimă în iulie 2013. În ultimii ani, aurul nu a dat dovadă de stabilitate: de la cel mai înalt punct de preț, până astăzi, el s-a ieftinit cu 21 la sută.

Dinamica prețurilor la argint MDL pentru un gram, potrivit cotațiilor BNM (noiembrie 2011 – noiembrie 2014)

Dar totuși nu atât de mult cum s-a ieftinit argintul. Vârful prețului acestuia a fost atins în martie 2012, iar cel mai mic preț – pe 30 iunie 2013. Devalorizarea lui de la prețul de vârf până în prezent  este de 55 la sută.

Aceste calcule au fost prezentate în valută națională. Și deoarece din noiembrie 2011 până în noiembrie 2014 leul s-a devalorizat cu 27 la sută (de la 11,6784 la 14,8327), atunci de facto pierderile de la investițiile în aur, în echivalent valutar, în ultimii trei ani au atestat 48 la sută, iar în argint – cu 82 la sută.

Astfel, metalele prețioase la fel ca și imobilele, pot fi calificate drept o investiție bună, dar numai în perspectivă de durată și doar cu scop de păstrare a capitalului, fără a pune accent pe majorarea lui. Cei care acum trei ani au cumpărat imobile sau au investit în metale prețioase, astăzi nu-și pot recupera banii, deoarece cumpărăturile au fost făcute la prețul de vârf. Legile pieței spun că astfel de cumpărături trebuie să fie făcute atunci când prețul este la nivelul de jos, iar vânzarea – la prețul de vârf. În perioada de declin sunt convenabile investițiile în imobile și metale prețioase, întrebarea este dacă actualmente s-a atins acel fund, după care prețurile nu vor mai cădea? Și dacă ”da”, atunci acum este cea mai potrivită perioadă pentru investirea banilor cu scop de păstrare anume în aceste active.

Pentru a fi corecți, trebuie să precizăm că 2011-2014 au fost anii declinului prețurilor pentru metalele prețioase. Până atunci, aurul a fost în creștere continue – din decembrie 2008 pînă în iunie 2011 aurul s-a scumpit cu 70 la sută și investitorii pe parcursul a 12 ani au fost într-o oază liniștită...

Operele de artă

În lume încă se practică investițiile în operele de artă. Dar, pe de o parte acestea sunt mai degrabă investiții pe termen lung, pe de altă parte în Moldova acest business nu este dezvoltat. Dezvoltarea lui depinde foarte mult inclusiv și faptul cât de recunoscuți sunt pictorii moldoveni la nivel mondial și cât de dispuși sunt antreprenorii noștri să investească în lucrările lor.

Mulți preferă să facă investiții în valută – euro și dolari. Dar trebuie să înțelegem că în SUA și UE există inflație, adică capacitatea de cumpărare a valutei. În SUA inflația a constituit, în ultimii ani 1,5-2 la sută, în zona euro inflația est mică – de la 0,5 la sută până la 1,5 la sută așteptată în 2016. În același timp, rata medie la depozitele în valută din Moldova balansează în ultimii ani între 3,64 și 4,79 la sută anual. Adică, dacă facem un calcul rapid, în cazul în care mărimea depozitului în lei este de aproximativ 8 la sută minus inflația de cinci la sută ne dă un profit net de trei la sută anual. Iar în cazul mărimii depozitului în valută de 4,5 la sută minus inflația de 1,5% ne dă același profit net de 3% anual.

Este adevărat că devalorizarea valutei naționale în trei ani a fost de 27 la sută, ceea ce poate fi considerat în mare drept 9% anual. Adică, acest venit l-au obținut cei care acum trei ani au investit în valută. Iar dacă acești bani erau puși la depozit, atunci venitul ar fi fost în mediu de 10% anual, ceea ce depășește de două ori inflația medie anuală.

De aici reiese că devalorizarea valutei naționale crește atractivitatea depozitelor în valută, dar aici este o altă temă de discuție.

Vorbind despre investițiile medii, putem vorbi despre dorința multora de a participa cu o cotă într-o afacere sau alta, să investească în prieteni, amici, sau oameni în care au încredere. Dar este o intenție cu risc și cu multă implicare. Pe de o parte nu degeaba se spune: vrei să pierzi un prieten, împrumută-i bani. Pe de altă parte principala regulă a businessului sună în felul următor: protejează-ți investițiile. Când participi cu cotă parte protejarea investițiilor ocupă mult timp și se transformă în muncă.

Dar chiar și persoanele fizice, care au făcut niște investiții, fără să suspecteze devin investitori și  în această calitate trebuie să urmărească ca banii alocați să nu se piardă. Trebuie să monitorizeze situația financiară a băncii unde s-a făcut depozitul. Trebuie să urmărească tendințele de pe piața imobilelor și ale metalelor prețioase. Trebuie să urmărească dinamica cursului valutar...

Totalurile sunt următoarele: investițiile pe termen mediu ale investitorilor privați, cei care vor să-și păstreze și să-și înmulțească banii, acumulând pentru anumite scopuri, sunt depozitele bancare. Alegerea, sincer vorbind, este mai mult decât limitată.


InfoMarket «În temă» - proiect comun al agenției cu postul de televiziune MBC.

Emisiunea poate fi vizionată la postul TV MBC

- vineri, ora 19.30;

- luni, ora 07.15 (reluare)