Noutaţi

Datele privind activitatea băncilor comerciale din Republica Moldova la data de 30 Iunie, a.2021Capcană pentru piața produselor petroliereLászló DIÓSI: Foreign investments come to Moldova due to banking system stabilityCând nu sunt bani de la FMI, emitem VMS! Nikolay BORISSOV: ”Cumpărarea Moldindconbank-ului reprezintă cea mai bună achiziție de pe piața moldovenească, deși e și cea mai riscantă” Jocuri în ping-pong petrolierAnul bancar 2020 – pandemic, profitabilStraniul an 2020: smerenie, revoltă, acceptarea noii realități”Jocurile foamete” ale pieței valutareCum să îmblânzim lichiditățileVeaceslav IONIȚĂ: Guvernul a omorât businessul, dar a cochetat cu populațiaÎn ce măsură poate fi combinată grija pentru sănătatea națiunii și veniturile bugetare de la viciiOamenii și businessul: Selecția naturală și nenaturalăAlexandru BURDEINÎI: Să fii etic în afaceri devine vitalValeriu Lazăr: Cea mai neinspirată decizie acum este să concediezi oameniiVa reveni Moldova la reglementarea de stat a prețurilor produselor petroliere?Marin CIOBANU: Noi creăm oportunități pentru dezvoltarea businessului în Moldova și nu doar în zonele economice libere2019: trei pași înainte, doi pași înapoi Plamen MILANOV: Datorită loteriei, într-un singur an, în Republica Moldova au apărut 13 milionariVictor ȘUMILO: În 2019, vânzările automobilelor hibride au depășit vânzările automobilelor pe bază de carburanți tradiționali "Padure fermecată". Principalele evenimente din 2018 Camioanele vor putea traversa mai rapid frontiera moldoveneascăCu privire la "a doua venire" și controlul asupra sistemului bancar din MoldovaPrivatizarea Air Moldova: 2000 vs 2018. De găsit 10 diferențe!Șeful oficiului USAID în Moldova, Karen Hilliard: ”Promovăm ideea că vinificația și piața turistică sunt un tot întreg”Tainele pieței valutare moldovenești - 201715 ani ai businessului leasing în Moldova: spre extindere prin diversificareLeul moldovenesc vs Geopolitica. Ce spune cursul valutar despre autorități, business și procesele mondiale 10 ani de la începutul construcției terminalelor Trans – Oil în portul Giurgiulești200 mil USD din buzunarul consumatorilor pentru executarea directivelor europene?Pe cine apără noua redacție a legii privind comerțul intern?Piața VMS 2014 – 2016: Ministerul Finanțelor calculează pierderile, investitorii – veniturile Nimeni nu va fi scutit și fiecare va plătiO încercarea atentă de traversare a zonei moartePiața VMS: Ministerul Finanțelor este în goană după bani, investitorii – după profit. Și unii și alții trebuie să fie pregătiți pentru orice. Banii care pot fi spălați...Fenix cu capital arabIndicatorii macroeconomice de baza in MoldovaZilnic: Cursul de schimb valutar la toate bancile comerciale din MoldovaZilnic: Pretul PECO

Fondurile sunt create, fondurile garantează...

Fondurile sunt create, fondurile garantează...

Comentariul agenției InfoMarket

În Moldova va fi creat Fondul de garanții în asigurări. Un proiect de lege în acest sens a fost transmis spre examinare în Parlament. Despre faptul că avem nevoie de un asemenea Fond s-a vorbit întotdeauna, când mai în șoaptă, când mai tare. Ultima dată despre această problemă s-a amintit atunci când a fost creat Fondul de garantare a depozitelor în sfera bancară. Cică, piața de asigurări rămâne restantă față de cea bancară, dar în același timp nu este mai puțin sensibilă pentru consumatori.

Legea cu privire la garantarea depozitelor persoanelor fizice a fost adoptată la finele anului 2003. Iar în iulie 2004, a fost creată o persoană juridică separată – Fondul de garantare a depozitelor. În prezent, băncile achită contribuție de solidaritate 25 de mil lei în bugetul pentru asigurarea stabilității financiare și încă 25 mil lei – în Fondul pentru garantarea depozitelor. Acest lucru permite garantarea depozitului fiecărui deponent în mărime de până la șase mii de lei, în cazul unor probleme cu banca. Și Fondul a plătit deja acești bani. În 2011, persoanelor fizice deponente ale Universalbank au fost achitate 48,2 mil lei, iar în anii 2012 -2013 – pe depozitele de la Investprivatbank – 2 mil lei.

În 2004, când a fost creat Fondul, volumul depozitelor persoanelor fizice în sistemul bancar din Moldova era de 3,8 mil lei. În anul 2013, acest indice a crescut de peste opt ori – până la 31,35 mil lei. În același timp, suma depozitelor garantate în această perioadă a crescut de la 740,5 mil lei în 2004, până la 2 mlrd 604,1 mil lei – în 2013, sau de 3,5 ori. Analiștii sunt convinși că existența unui asemenea fond va crește încrederea oamenilor în sistemul bancar, în primul rând, a persoanelor fizice. Iar pentru ca deponenții să-și împartă mai puțin depozitele pe părți, deschizându-le doar în cadrul sumei garantate, adică în mărime de șase mii de lei, în iunie Parlamentul a făcut modificări la lege, prin care a ridicat limita garantată până la 15 mii lei. Este adevărat că sumele turnate în Fond s-au dublat – până la 50 de milioane de lei. Dar, legea nu a fost adoptată în lectura a doua, la fel ca și multe alte proiecte.

Dar, să revenim la proiectul Legii privind crearea Fondului de garantare în asigurări. Documentul presupune că toate companiile vor achita în Fond pentru început 0,5 la sută din primele acumulate, iar mai târziu această sumă va crește până la 2 la sută.

Acest lucru ar însemna că dacă un astfel de Fond exista de la începutul acestui an, atunci la finele primului semestru, mărimea lui ar fi fost de 2,9 mil lei, iar la rată maximă – 11,5 mil lei.

Și dacă băncile din Moldova au dat deja faliment, care în liniște, iar unele cu toate consecințele de rigoare – probleme de faliment, acțiuni de protest, etc atunci în asigurări astfel de exemple încă nu au avut loc. Chiar dacă numărul asiguratorilor lichidați în Moldova este de trei ori mai mare, decât a băncilor.

Potrivit președintelui CNPF, Artur Gherman, în Moldova cu excepția unui asigurator care nu a făcut față procesului de însănătoșire financiară, nu au mai fost cazuri de falimentare a companiilor de asigurări.

Artur Gherman: În competența CNPF, pe lângă altele, intră și prevenirea unor situații de acest gen. Cu asta ne ocupăm printr-un proces neîntrerupt de monitorizare a operatorilor de pe piața asigurărilor din Moldova, pentru a ne asigura de saturația activelor, care acoperă rezervele de asigurare.

Într-adevăr, dacă facem o comparație a falimentării băncilor și a companiilor de asigurări, atunci în primul caz deponenții automat își pierd banii, care în limita legală sunt returnați de Fondul de garantare a depozitelor. În cazul asigurărilor, odată cu falimentarea companiei, numărul celor care pot pretinde la despăgubiri nu este obligatoriu egal cu numărul clienților firmei. Compania achită despăgubiri doar în cazul unui caz de asigurare (în mediu acestea numără 20-30 la sută din asigurări). În același timp, în asigurări toate contractele sunt limitate în termen – maxim un an și prelungirea anuală. Astfel, reiese că riscurile sociale în asigurări sunt mult mai mici decât în sectorul bancar. Dar, totuși, ele există.

Și dacă în sectorul bancar se garantează recuperarea unei părți a depozitului doar pentru persoanele fizice, atunci în asigurări ar fi mai corect să se vorbească și despre persoanele juridice, pentru că anume lor le revine cea mai mare parte din primele de asigurări colectate.

Astfel, Fondul de garantare a companiilor de asigurări din Moldova este necesar.

Artur Gherman: Fondul de garantare în asigurări este foarte important pentru țara noastră în cazul în care unul din asiguratori intră în incapacitate de plată. De aceea, trebuie să fie creat un Fond la nivel național, care va proteja interesele și drepturile deținătorilor polițelor de asigurare.

O parte din asiguratori sunt pentru crearea Fondului și declară că acesta trebuia să fie fondat demult. Dar, în condițiile actuale de declin și criză, este periculoasă crearea lui dacă nu vor fi prevăzute criterii clare de achitare din acest fond. În condițiile actuale, unii dintre asiguratori îi acuză pe alții de dumping și dacă este așa, atunci unii asiguratori lipsiți de scrupule, ar putea fi tentați să adune bani, să falimenteze compania, iar pierderile să le acopere din bugetul comun. De aceea, este foarte important ca la nivel legislativ să fie prevenire astfel de practici.

Nu demult am povestit despre faptul că în primul semestru piața de asigurări din Moldova și-a înrăutățit considerabil indicatorii, mai ales dacă luăm în calcul pierderile unor operatori formatori ai pieței. Analiștii menționează că în mare parte acest lucru are legătură cu modelul de control, care este aplicat acum de regulator.

Astăzi, CNPF lucrează în calitate de organ de supraveghere după modelul analizei economice. Asta înseamnă că regulatorul acumulează datele statistice, le analizează, depistează posibile probleme și la necesitate indică operatorului vizat asupra încălcării admise, cere înlăturarea ei și în cel mai rău caz impune sistemul de însănătoșire financiară.

Dar, acest sistem are minusurile sale și se deosebește de practica internațională modernă. Apropos, în februarie curent, Banca Mondială și FMI au asigurat un program de evaluare a sectorului financiar – FSAP – în rezultatul căruia au fost propuse 26 de modificări la legislația actuală a Moldovei pentru a o aduce în conformitate cu standardele internaționale.

Și Comisia Națională și-a asumat angajamentul să treacă la un model mai eficient de supraveghere, orientată pe risc.

Un astfel de sistem de supraveghere reprezintă un ciclu ce se repetă, care poate arăta în felul următor:

- Pregătirea de către regulator a posibililor riscurile

- depistarea participanților pieței care se încadrează în acest profil (în baza rapoartelor)

- depistarea subiecților care necesită o atenție sporită din partea regulatorului

- în consecință, verificarea lor și actualizarea profilului riscurilor

- compararea rezultatelor primare și a celor finale

- pregătirea planului de măsuri și a metodelor de interacțiunea dintre regulator și operatorul de pe piață

- revenirea la analiza riscurilor de la distanță

Specialiștii susțin că modelul de orientare pe risc permite depistarea precoce a unor posibile probleme ale asiguratorilor și astfel se poate implica eficient și poate stopa înrăutățirea situației financiare a operatorului.

După publicarea datelor pieței de asigurări pentru primul semestru curent, când pentru toți a devenit clar că lucrurile nu stau prea bine, iar un șir de companii se confruntă cu probleme, a adresa CNPF au fost aduse multiple acuzații că ar fi admis acest lucru și nu a întreprins măsuri pentru prevenirea lor.

Dar acest lucru, probabil, este și rezultatul modelului aplicat în prezent de organul de supraveghere, mdelul de analiză economică, adică post-factum. Acum, când într-un an – doi va fi implementat model orientat spre risc, iar CNPF promite să o implementeze, regulatorul va reacționa mai operativ la posibilele pericole. Desigur, dacă va dori să facă acest lucru. Iar odată cu apariția Fondului de garantare în asigurări, încrederea față de acest segment din partea clienților va crește, fapt care va fi un beneficiu și pentru întreaga economie.

InfoMarket «În temă» - proiect comun al agenției cu postul de televiziune MBC.

Emisiunea poate fi vizionată la postul TV MBC

- vineri, ora 19.30;

- luni, ora 07.15 (reluare)