Ministerul Finanțelor a simplificat procedurile de interacțiune a autorităților locale cu trezoreriile, precum și condițiile de participare a acestora la sistemul de achiziții electronice MTender.

Ministerul Finanțelor a simplificat procedurile de interacțiune a autorităților locale cu trezoreriile, precum și condițiile de participare a acestora la sistemul de achiziții electronice MTender.

În cadrul unei conferințe de presă, ministrul Finanțelor Octavian Armaşu a vorbit despre ultimele modificări, care vor permite autorităților locale să aplice eficient tehnologiile moderne, să economisească resurse şi să asigure transparență în achizițiile publice şi interacționarea cu autoritățile publice centrale. Astfel, din 30 ianuarie toate primăriile care se deservesc la trezoreriile regionale vor putea ridica numerarul în filialele apropiate ale băncii comerciale la care se deservesc. Pentru asta, administraţia locală trebuie să depună o declaraţie online la trezoreria regională, care va face legătura cu banca şi va transfera banii. „Acum aceste proceduri se pot face la distanţă, iar reprezentanţii autorităţilor locale nu vor mai pierde timp şi mijloace pe călătorii la trezoreriile regionale. Acum înregistrarea cererii pentru cash se poate face din oficiu, în regim online”, a spus Armaşu. Mai mult, ministrul a anunţat că, au fost create toate condiţiile necesare pentru participarea autorităţilor locale în sistemul electronic de achiziţii publice. Potrivit lui, recent s-a finalizat testarea procesului de semnătură electronică şi înregistrarea contractelor în sistemul MTender, fiind înlăturate toate neajunsurile. „Contractele în sistemul MTender se formulează în baza datelor prezentate de ambele părţi – solicitantul şi ofertantul şi se semnează digital. După, contractul vine în trezorerie şi se înregistrează în baza de date centrală a achiziţiilor publice. Toate procedurile au loc online şi sunt publice”, a anunţat Octavian Armaşu, subliniind că în cel mai scurt timp ministerul Finanţelor va începe ciclul de traninguri de instruire, graficul pentru fiecare raion urmând să fie publicat pe site-ul instituţiei. El a îndemnat autorităţile locale să se înregistreze pe platforma achiziţiilor publice MTender, pentru a lansa următoarea etapă a reformelor achiziţiilor publice – semnarea online a contractelor.// 31.01.2018 - InfoMarket.

Noutați dupa tema