Noutaţi

Cum să îmblânzim lichiditățileVeaceslav IONIȚĂ: Guvernul a omorât businessul, dar a cochetat cu populațiaDatele privind activitatea băncilor comerciale din Republica Moldova la data de 30 Iunie, a.2020În ce măsură poate fi combinată grija pentru sănătatea națiunii și veniturile bugetare de la viciiOamenii și businessul: Selecția naturală și nenaturalăAlexandru BURDEINÎI: Să fii etic în afaceri devine vitalValeriu Lazăr: Cea mai neinspirată decizie acum este să concediezi oameniiVa reveni Moldova la reglementarea de stat a prețurilor produselor petroliere?Marin CIOBANU: Noi creăm oportunități pentru dezvoltarea businessului în Moldova și nu doar în zonele economice libere2019: trei pași înainte, doi pași înapoi Plamen MILANOV: Datorită loteriei, într-un singur an, în Republica Moldova au apărut 13 milionariVictor ȘUMILO: În 2019, vânzările automobilelor hibride au depășit vânzările automobilelor pe bază de carburanți tradiționali "Padure fermecată". Principalele evenimente din 2018 Camioanele vor putea traversa mai rapid frontiera moldoveneascăCu privire la "a doua venire" și controlul asupra sistemului bancar din MoldovaPrivatizarea Air Moldova: 2000 vs 2018. De găsit 10 diferențe!Șeful oficiului USAID în Moldova, Karen Hilliard: ”Promovăm ideea că vinificația și piața turistică sunt un tot întreg”Tainele pieței valutare moldovenești - 201715 ani ai businessului leasing în Moldova: spre extindere prin diversificareLeul moldovenesc vs Geopolitica. Ce spune cursul valutar despre autorități, business și procesele mondiale 10 ani de la începutul construcției terminalelor Trans – Oil în portul Giurgiulești200 mil USD din buzunarul consumatorilor pentru executarea directivelor europene?Pe cine apără noua redacție a legii privind comerțul intern?Piața VMS 2014 – 2016: Ministerul Finanțelor calculează pierderile, investitorii – veniturile Nimeni nu va fi scutit și fiecare va plătiO încercarea atentă de traversare a zonei moartePiața VMS: Ministerul Finanțelor este în goană după bani, investitorii – după profit. Și unii și alții trebuie să fie pregătiți pentru orice. Banii care pot fi spălați...Fenix cu capital arabIndicatorii macroeconomice de baza in MoldovaZilnic: Cursul de schimb valutar la toate bancile comerciale din MoldovaZilnic: Pretul PECO

„Registrul vitivinicol”  a intrat în gestiunea Oficiului Național al Viei și Vinului

„Registrul vitivinicol” a intrat în gestiunea Oficiului Național al Viei și Vinului

Vinul Moldovei va avea mai multe șanse să-şi crească nivelul de competivitate, iar vinificatorii locali – să se extindă pe piețele externe, datorită trasabilității și transparenței întregului proces tehnologic. Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului a semnat actul de încheiere a lucrărilor și transferul final al Sistemului Informațional Automatizat „Registrul vitivinicol” (RVV) - rvv.gov.md, iar funcțiile de ţinere a Registului au fost transmise Oficiului Național al Viei și Vinului (ONVV). Evenimentul ce a marcat încheierea perioadei de garanţie şi de oferire a sprijinului financiar din partea Cehiei în scopul creării și gestionării SIA RVV a avut loc la vinăria „Poiana”, în prezența oficialilor de la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM), Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV), Ambasada Republicii Cehe la Chișinău, Institutul Central de Testare în Agricultură din Cehia și USAID.

Vasile Luca, secretar de stat, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului: „"Registrul vitivinicol" constituie un pas important pentru armonizarea sută la sută cu prevederile Acquis-ului comunitar. Pentru a practica o activitate de creștere a materiei prime, a strugurilor pentru producerea vinului, agenții economici trebuie să fie înregistrați în RVV. Pentru implementarea prevederilor normative, MADRM împreună cu ONVV a inițiat acest proiect amplu, cu suportul partenerilor externi de dezvoltare. Prima etapă a implementării RVV s-a încheiat: avem un sistem informațional complet funcțional, ce conţine multe detalii importante pentru sectorul vitivinicol.”

Gheorghe Arpentin, director, Oficiul Naţional al Viei şi Vinului: „Transferul final al "Registrului vitivinicol" în gestiunea Oficiului Național al Viei și Vinului este o realizare extrem de importantă care face parte din planul de activități al instituției. Obiectivul RVV este asigurarea trasabilității produselor vitivinicole comercializate şi minimalizarea exercitării controlului din partea statului asupra sectorului vitivinicol. Registrul Vitivinicol este unica sursă oficială de informaţii cu privire la unitățile vinicole, parcelele viticole cu suprafaţa mai mare de 0,15 ha şi evidența produselor vitivinicole.”

Sistemul Informațional Automatizat „Registrul vitivinicol” este o soluție IT coerentă de trasabilitate a întregului proces de producție-comerț, care conține informații detaliate despre toți producătorii de struguri și vin și, totodată, face posibilă identificarea produselor cu Indicație Geografică Protejată (IGP) și Denumire de Origine Protejată (DOP).
Software-ul constituie un pas important pentru ralierea țării noastre la cerințele impuse de legislația comunitară în ceea ce privește organizarea pieței vitivinicole și totodată, respectă particularitățile locale specifice sectorului. „Registrul vitivinicol” va avea un impact pozitiv asupra filierei vitivinicole, contribuind și la îmbunătățirea capacităților administrative și profesionale ale instituțiilor responsabile de domeniul agriculturii și dezvoltării rurale. Mai mult, această bază de date cu informații compleхe este necesară pentru elaborarea de politici de dezvoltare durabilă și pentru administrarea eficientă a sectorului vitivinicol.
Elaborarea „Registrului vitivinicol” din Republica Moldova a fost susținută de Agenția Cehă pentru Dezvoltare, acesta fiind implementat de Institutul Central pentru Supraveghere și Testare în Agricultură din Republica Cehă, care are o experiență de peste două decenii în dezvoltarea unor astfel de soluții informaționale în parteneriat cu USAID.
Jan Husák, Consilier, Ambasada Republicii Cehe la Chișinău: „Ambasada Republicii Cehe în Republica Moldova consideră că implementarea "Registrului vitivinicol" a fost un adevărat succes, fapt confirmat și de misiunea de evaluare a Ministerului Afacerilor Externe din Cehia. Sperăm că acest proiect va contribui la dezvoltarea sectorului și la creșterea calității produselor, precum și la extinderea accesului vinificatorilor pe piețele externe. Ambasada Republicii Cehe în Republica Moldova îi felicită pe toți actorii implicați în acest proiect și îşi exprimă speranța că parteneriatul va continua şi în cadrul implementării altor proiecte din alte domenii.”

Ludmila Šípková, manager de proiect, UKZUZ, Institutul central pentru supraveghere și testare în Agricultura, Cehia: „Implementarea "Registrului vitivinicol" din Republica Moldova a constituit o călătorie lungă care a început în anul 2013, atunci când ideea proiectului a fost depusă la Agenția Cehă pentru Dezvoltare. Astăzi, Registrul este funcțional în ciuda tuturor provocărilor cu care ne-am confruntat în acești ani. În această perioadă, experții din Cehia au împărtășit cu experţii locali toate cunoștințele acumulate pe pacursul ultimilor 20 de ani. Acest soft corespunde tuturor cerințelor legislației comunitare și, totodată, ține cont și de specificul local al sectorului. Registrul Vitivinicol, care include coduri-sursă necesare și echipamente hardware, devine acum proprietatea beneficiarului, ceea ce aduce cu sine și obligaţia de a aloca resurse umane și financiare necesare pentru buna sa funcționare.”

Înscrierea viticultorilor și vinificatorilor în RVV este obligatorie, excepție făcând agricultorii care utilizează strugurii doar pentru consum propriu. Cei care nu se vor înscrie în „Registrul vitivinicol” riscă sancțiuni administrative, intedicţie la obţinerea oricărui tip de subvenții din partea statului și chiar interdicţie la comercializarea strugurilor destinați fabricării vinurilor.
Astfel, rvv.gov.md va furniza informații despre statisticile din domeniul vitivinicol și detalii relevante despre unitățile vitivinicole și plantațiile viticole înregistrate (în funcție de destinație, soi, suprafață, localitate etc.). Caracterul public al informațiilor va permite agenților economici să cunoască situația reală privind suprafețele de viță-de-vie, fapt ce îi va ajuta să îşi planifice eficient potențialul de producere.

În prezent, în „Registrul vitivinicol” (RVV) sunt înregistrate 41 mii hectare de viță-de-vie, parcele viticole de producţie-marfă (mai mari de 0,15 ha) cu soiuri de struguri pentru vin și de masă, destinate producerii coardelor altoi (plantații altoi) şi producerii coardelor portaltoi (plantații portaltoi) și 230 unități vitivinicole.
„Registrul vitivinicol” a fost elaborat în perioada 2014 – 2019, iar valoarea proiectului se ridică la 1 milion de dolari SUA.

Despre ONVV
ONVV este expertul Nr.1 în sectorul vitivinicol, care contribuie la reglementarea și dezvoltarea domeniului, servind drept platformă pentru acțiunea comună a tuturor celor implicați în creșterea competitivității produselor vinicole, valorificarea autenticității și orientarea spre consumator. Printre obiectivele sale de bază se numără diversificarea piețelor de desfacere și promovarea vinurilor moldovenești prin programul național și brandul național vinicol „Vinul Moldovei. O legendă vie”.

Noutați dupa tema