Noutaţi

Datele privind activitatea băncilor comerciale din Republica Moldova la data de 31 Decembrie, a.2020Straniul an 2020: smerenie, revoltă, acceptarea noii realități”Jocurile foamete” ale pieței valutareCum să îmblânzim lichiditățileVeaceslav IONIȚĂ: Guvernul a omorât businessul, dar a cochetat cu populațiaÎn ce măsură poate fi combinată grija pentru sănătatea națiunii și veniturile bugetare de la viciiOamenii și businessul: Selecția naturală și nenaturalăAlexandru BURDEINÎI: Să fii etic în afaceri devine vitalValeriu Lazăr: Cea mai neinspirată decizie acum este să concediezi oameniiVa reveni Moldova la reglementarea de stat a prețurilor produselor petroliere?Marin CIOBANU: Noi creăm oportunități pentru dezvoltarea businessului în Moldova și nu doar în zonele economice libere2019: trei pași înainte, doi pași înapoi Plamen MILANOV: Datorită loteriei, într-un singur an, în Republica Moldova au apărut 13 milionariVictor ȘUMILO: În 2019, vânzările automobilelor hibride au depășit vânzările automobilelor pe bază de carburanți tradiționali "Padure fermecată". Principalele evenimente din 2018 Camioanele vor putea traversa mai rapid frontiera moldoveneascăCu privire la "a doua venire" și controlul asupra sistemului bancar din MoldovaPrivatizarea Air Moldova: 2000 vs 2018. De găsit 10 diferențe!Șeful oficiului USAID în Moldova, Karen Hilliard: ”Promovăm ideea că vinificația și piața turistică sunt un tot întreg”Tainele pieței valutare moldovenești - 201715 ani ai businessului leasing în Moldova: spre extindere prin diversificareLeul moldovenesc vs Geopolitica. Ce spune cursul valutar despre autorități, business și procesele mondiale 10 ani de la începutul construcției terminalelor Trans – Oil în portul Giurgiulești200 mil USD din buzunarul consumatorilor pentru executarea directivelor europene?Pe cine apără noua redacție a legii privind comerțul intern?Piața VMS 2014 – 2016: Ministerul Finanțelor calculează pierderile, investitorii – veniturile Nimeni nu va fi scutit și fiecare va plătiO încercarea atentă de traversare a zonei moartePiața VMS: Ministerul Finanțelor este în goană după bani, investitorii – după profit. Și unii și alții trebuie să fie pregătiți pentru orice. Banii care pot fi spălați...Fenix cu capital arabIndicatorii macroeconomice de baza in MoldovaZilnic: Cursul de schimb valutar la toate bancile comerciale din MoldovaZilnic: Pretul PECO

Radacinile din valiza lui Gigi Caciuleanu

Radacinile din valiza lui Gigi Caciuleanu

Cea de a doua editie a Intalnirilor JTI din Moldova, care a a avut ca invitati artistii “Gigi Caciuleanu Romania Dance Company”, a prilejuit publicului din Chisinau, dar si coregrafului Gigi Caciuleanu o Intalnire de neuitat.

Doua seri la rand, pe 2 si 3 noiembrie, D’ale noastre, spectacol prezentat pentru prima data in Moldova, in coregrafia lui Gigi Caciuleanu, pornind de la textele marelui I.L. Caragiale, a fost jucat pe scena Teatrului National “Mihai Eminescu” din Chisinau.

De ce D’ale noastre la Chisinau? “Cand am plecat din Romania spre Franta, am luat cu mine patru tomuri de ale lui Caragiale, pe care inca le mai am. Caragiale face parte din radacinile noastre comune”, a declarat artistul.

Gigi Caciuleanu este acel coregraf roman al carui nume este amintit de oricare artist din lumea dansului atunci cand raspunde la intrebarea „Ce stiti despre dansul contemporan din Romania?”. Putini stiu insa ca Gigi Caciuleanu isi are radacinile in satul Mascauti, la 60 km de Chisinau, printre inaintasii lui fiind Ion Sarbu, poet moldovean care a scris fabule in limba romana. Si iata ca, asa cum declara artistul, „aici nu am gasit doar „d’ale noastre”, ci si de „ale mele”", copacul din povestile copilariei sale, biserica si conacul familiei Sarbu.

Gigi Caciuleanu a intrat emotionat in biserica din Mascauti, ctitorita de strastrabunicul sau Alexandru Sarbu. Artistul a dorit si sa se reculeaga la mormintele boierilor Sarbu. Urmatorul loc in care a poposit a fost conacul familiei Sarbu, unde acum functioneaza dispensarul satului Mascauti. In curtea conacului, Gigi s-a oprit langa un copac, drag si cunoscut din povestile bunicilor sai.

“E prima oara cand vin aici. Sunt emotionat. Cunosc acest copac din povestile bunicilor, dintotdeauna am auzit despre el. Acest pom danseaza, il misca vantul si istoria. Bunica mea imi povestea despre tihna, pe care o simtim si acum, nu doar exterioara, ci si interioara, care se asterne peste aceste locuri”, povesteste artistul.

Atunci cand a fost intrebat unde sunt radacinile sale, Gigi Caciuleanu a raspuns: in valiza. Coregraful se simte insa acasa de fiecare data cand se afla pe scena. Pentru ca “ramurile unui copac sunt importante, ceea ce se inalta spre cer, iar radacinile le pot lua cu mine unde ma duc. Vor urma alte si alte spectacole. In fiecare dintre ele va dansa putin acest pom, aceasta veranda, aceasta biserica”.

Intalnirea cu locurile, dar si cu oamenii din Mascauti va fi de acum incolo luata in valiza lui Caciuleanu, oriunde se va duce. Oamenii din Mascauti l-au intampinat cu paine si sare, au pus intrebari, au vrut sa-i asculte povestile copilariei, sa stie despre amintiri, bucurii, dureri, despartiri si intalniri, au vrut la randul lor sa pastreze cat mai mult din ceea ce este Gigi Caciuleanu pe meleagurile lor.

Urmatorul spectacol pe care il propune Gigi Caciuleanu pentru Chisinau este OuiBaDa, “ca sa se stie si aici ca noi am spus inainte de Obama, ‘Yes, we can’”

In scurta calatorie facuta la Mascauti, Gigi Caciuleanu a fost insotit de cei care ii transpun pe scena gandurile si ideile, vorbind astfel despre maestrul lor dar si despre insisi, asa cum spune si coregraful: “Sunt niste oameni minunati. E un noroc ca s-a format o companie de dans ca un cristal de diamant. Nu sunt doar niste dansatori care executa ceva, fiecare dintre ei are un proiect, vieti personale interesante, pe care le pun in slujba spectacolelor pe care le propun eu. Sunt persoane stufoase, foarte diferite una de cealalta si care nu vin neaparat din lumea dansului. Dar cine nu danseaza? Si pomii si iarba danseaza, dansul e un numitor comun. In fiecare dintre ei, creste un copac, si chiar daca spectacolul e acelasi, de fiecare data dezvaluie fatete diferite si neasteptate. Le descopar continuu partile care sunt de ale noastre si de ale lor, de ale fiecaruia”.

Gigi Caciuleanu este unul dintre cei mai importanti coregrafi romani, de anvergura si recunoastere internationala. Absolvent al Scolii Nationale Superioare de Coregrafie din Bucuresti, si-a slefuit talentul la marea scoala de balet a Teatrului Bolsoi din Moscova. A fost solistul baletului Operei Romane, a colaborat cu Pina Bausch si Maya Plisetskaya. A avut propria companie in Franta si a fost, pana de curand, directorul Companiei Nationale de Balet El Banch din Chile.

Intalnirile JTI sunt evenimente organizate de Fundatia „Art Production”. In acest an, spectacolele de la Chisinau au fost organizate in parteneriat cu Institutul Cultural Roman „Mihai Eminescu” si Teatrul National „Mihai Eminescu”.

Parteneri media ai celei de a doua editii a Intalnirilor JTI din Moldova: Kiss FM, Adevarul Moldova, ProTV Chisinau, Acasa in Moldova, Moldova 1, Radio Moldova, Publika TV, Noroc TV, Aquarelle FM, Euro TV, Unimedia,TV7, Radio Plai, TVC21, Radio Noroc, Ziarul Timpul, Prime TV, Canal3, 2Plus, Prime FM, Evenimentul Zilei.