Noutaţi

Jocuri în ping-pong petrolierDatele privind activitatea băncilor comerciale din Republica Moldova la data de 31 Ianuarie, a.2021Anul bancar 2020 – pandemic, profitabilStraniul an 2020: smerenie, revoltă, acceptarea noii realități”Jocurile foamete” ale pieței valutareCum să îmblânzim lichiditățileVeaceslav IONIȚĂ: Guvernul a omorât businessul, dar a cochetat cu populațiaÎn ce măsură poate fi combinată grija pentru sănătatea națiunii și veniturile bugetare de la viciiOamenii și businessul: Selecția naturală și nenaturalăAlexandru BURDEINÎI: Să fii etic în afaceri devine vitalValeriu Lazăr: Cea mai neinspirată decizie acum este să concediezi oameniiVa reveni Moldova la reglementarea de stat a prețurilor produselor petroliere?Marin CIOBANU: Noi creăm oportunități pentru dezvoltarea businessului în Moldova și nu doar în zonele economice libere2019: trei pași înainte, doi pași înapoi Plamen MILANOV: Datorită loteriei, într-un singur an, în Republica Moldova au apărut 13 milionariVictor ȘUMILO: În 2019, vânzările automobilelor hibride au depășit vânzările automobilelor pe bază de carburanți tradiționali "Padure fermecată". Principalele evenimente din 2018 Camioanele vor putea traversa mai rapid frontiera moldoveneascăCu privire la "a doua venire" și controlul asupra sistemului bancar din MoldovaPrivatizarea Air Moldova: 2000 vs 2018. De găsit 10 diferențe!Șeful oficiului USAID în Moldova, Karen Hilliard: ”Promovăm ideea că vinificația și piața turistică sunt un tot întreg”Tainele pieței valutare moldovenești - 201715 ani ai businessului leasing în Moldova: spre extindere prin diversificareLeul moldovenesc vs Geopolitica. Ce spune cursul valutar despre autorități, business și procesele mondiale 10 ani de la începutul construcției terminalelor Trans – Oil în portul Giurgiulești200 mil USD din buzunarul consumatorilor pentru executarea directivelor europene?Pe cine apără noua redacție a legii privind comerțul intern?Piața VMS 2014 – 2016: Ministerul Finanțelor calculează pierderile, investitorii – veniturile Nimeni nu va fi scutit și fiecare va plătiO încercarea atentă de traversare a zonei moartePiața VMS: Ministerul Finanțelor este în goană după bani, investitorii – după profit. Și unii și alții trebuie să fie pregătiți pentru orice. Banii care pot fi spălați...Fenix cu capital arabIndicatorii macroeconomice de baza in MoldovaZilnic: Cursul de schimb valutar la toate bancile comerciale din MoldovaZilnic: Pretul PECO

Primul Forum al Exportatorilor din Moldova

Primul Forum al Exportatorilor din Moldova

Primul de felul său, Forumul Exportatorilor din Moldova s-a petrecut la 22-23 octombrie 2013. Evenimentul a adunat top exportatori din Moldova, experți autohtoni și internaționali care au împărțit părerile asupra posibilității de a mări volumele de export pe piața internațională. Scopul evenimentului a fost de a promova exportul și de a aduce la cunoștință noi oportunități, programe, si servicii pe piața financiară, precum și de a demonstra posibilitatea de a spori accesul pe piețele străine prin intermediul Portului Internațional Liber Giurgiulești.

Forumul a fost structurat în cinci sesiuni: Cadrul de Reglementare pentru Export, Acces la Pieţele Străine: Oportunităţi de Export, Logistica privind Exportul, Promovarea şi Asistenţa în Domeniul Exportului, Finanţarea şi Asigurarea Exporturilor. Experții care s-au prezentat în cadrul acestor sesiuni au fost reprezentanţi ai Ministerului Economiei al Republicii Moldova, Serviciului Vamal, consilierii comerciali ai ambasadelor străine acreditate în Republica Moldova (Federaţia Rusă, Republica Populară Chineză, Republica Turcia, SUA), Camera Economică Europeană de Comerţ şi Industrie, Directoratul Norvegian pe Vamă și Accize, reprezentanţii programelor internaţionale, băncilor comerciale şi companiilor de asigurări.

În sesiunea ”Logistica privind Exportul”, Thomas Moser, reprezentând societatea Danube Logistics - investitorul general și operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești – a prezentat oportunitățile de livrări internaționale Door-to-Door. În acest sens a fost susținut de reprezentantul China Shipping Container Line (oficiul din România) Catalin Petre, cu prezentarea sa despre prezența China Shipping Container Line în Moldova. La fel a fost susținut și de reprezentatul JF Hillebrand Bulgaria, Dl. Boris Christov, care a prezentat oportunitatea de ”Livrarea în siguranță a vinurilor, băuturilor alcoolice, sucurilor din Moldova pe piețele internaționale”.

În sesiunea Promovarea şi Asistenţa în Domeniul Exportului, Dl. Kent Larson, director de ţară al Agenţiei Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) a prezentat programele destinate creşterii economice BRITE, CEED II şi ACED.

Dl. Ridha Tekaia, preşedinte Mobiasbancă – Groupe Société Générale, preşedinte al Asociaţiei Investitorilor Străini în Moldova, a condus sesiunea „Finanţarea şi Asigurarea Exporturilor”. “Acest eveniment a creat un mediu propice pentru comunicarea exportatorilor cu instituţiile implicate în comerţul internaţional. Este important ca procesul de export să devină cât mai simplu, pentru a încuraja dezvoltarea acestui sector şi Mobiasbancă cooperează în permanenţă cu Guvernul RM pentru a simplifica aceste proceduri. Noi suntem gata să oferim soluţii eficiente şi oportunităţi de finanţare a exportului, devenind un partener competent şi de încredere pentru companiile exportatoare. Le înţelegem necesităţile şi le ajutăm să-şi dezvolte afacerea cu riscuri mai mici şi profituri mai mari. Mai mult decât atât, Mobiasbancă este prima bancă din Moldova care a obţinut certificatul ISO 9001:2008 în domeniul calităţii, produsele şi serviciile dedicate comerţului internaţional fiind incluse în perimetrul de certificare” a declarat Ridha Tekaia.

Evenimentul a fost organizat de către Ministerul Economiei, Organizația de Atragere a Investițiilor și Promovare a Exportului din Moldova (MIEPO), în comun cu Danube Logistics, investitorul general și operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești (PILG) în calitate de partener general, cu susținerea Mobiasbanca - Groupe Société Générale, și Programul USAID Comerţ, Investiţii şi Reglementarea Activităţii de Întreprinzător (BRITE).

”Primul de felul său forum al exportatorilor a fost de succes. Scopul forumului a fost de a prezenta exportatorilor din Moldova noi oportunități pe piață și de a atrage atenția asupra numeroaselor programe și servicii de asistență în desfășurarea activității de export în întreaga lume. Expertiza prezentatorilor locali și internaționali a fost peste așteptările noastre. De aceea sunt convins că acest forum va deveni un eveniment anual de valoare pentru exportatorii moldoveni” a declarat cu această ocazie Thomas Moser.

Noutați dupa tema