Noutaţi

În ce măsură poate fi combinată grija pentru sănătatea națiunii și veniturile bugetare de la viciiDatele privind activitatea băncilor comerciale din Republica Moldova la data de 30 Aprilie, a.2020Oamenii și businessul: Selecția naturală și nenaturalăAlexandru BURDEINÎI: Să fii etic în afaceri devine vitalValeriu Lazăr: Cea mai neinspirată decizie acum este să concediezi oameniiVa reveni Moldova la reglementarea de stat a prețurilor produselor petroliere?Marin CIOBANU: Noi creăm oportunități pentru dezvoltarea businessului în Moldova și nu doar în zonele economice libere2019: trei pași înainte, doi pași înapoi Plamen MILANOV: Datorită loteriei, într-un singur an, în Republica Moldova au apărut 13 milionariVictor ȘUMILO: În 2019, vânzările automobilelor hibride au depășit vânzările automobilelor pe bază de carburanți tradiționali "Padure fermecată". Principalele evenimente din 2018 Camioanele vor putea traversa mai rapid frontiera moldoveneascăCu privire la "a doua venire" și controlul asupra sistemului bancar din MoldovaPrivatizarea Air Moldova: 2000 vs 2018. De găsit 10 diferențe!Șeful oficiului USAID în Moldova, Karen Hilliard: ”Promovăm ideea că vinificația și piața turistică sunt un tot întreg”Tainele pieței valutare moldovenești - 201715 ani ai businessului leasing în Moldova: spre extindere prin diversificareLeul moldovenesc vs Geopolitica. Ce spune cursul valutar despre autorități, business și procesele mondiale 10 ani de la începutul construcției terminalelor Trans – Oil în portul Giurgiulești200 mil USD din buzunarul consumatorilor pentru executarea directivelor europene?Pe cine apără noua redacție a legii privind comerțul intern?Piața VMS 2014 – 2016: Ministerul Finanțelor calculează pierderile, investitorii – veniturile Nimeni nu va fi scutit și fiecare va plătiO încercarea atentă de traversare a zonei moartePiața VMS: Ministerul Finanțelor este în goană după bani, investitorii – după profit. Și unii și alții trebuie să fie pregătiți pentru orice. Banii care pot fi spălați...Fenix cu capital arabIndicatorii macroeconomice de baza in MoldovaZilnic: Cursul de schimb valutar la toate bancile comerciale din MoldovaZilnic: Pretul PECO

Importul de zahăr în regim preferenţial a redus nivelul de contrabandă

Importul de zahăr în regim preferenţial a redus nivelul de contrabandă

Conform datelor Uniunii Producătorilor de Zahăr din Moldova, volumul de vânzări legale de zahăr au crescut considerabil, iar fluxul de contrabandă cu acest produs în ţara noastră a scăzut. Acest lucru a fost posibil datorită faptului că Ministerul Economiei la propunerea Ministerului Agriculturii al RM a autorizat în mod operativ o cotă accesibilă pentru toţi la import în regim preferenţial a 12 mii tone de zahăr din sfeclă de zahăr din Belarus în RM. În aprilie volumul de vânzări ale operatorilor de pe piaţa zahărului au crescut cu aproximativ 50 la sută comparativ cu luna precedentă, astfel au atins nivelul mediu pentru această perioadă a anului. Volumul de zahăr achiziţionat de către clienţii corporativi (procesatori industriali şi comercianţi en-gros) a crescut cu 25-30%.

Reprezentanţii Uniunii acestei ramuri au menţionat în legătură cu acestea că la momentul actual se vinde cu precădere zahărul din Belarus, importat în cadrul cotei menţionate, în regim de comerţ liber. Cota TVA de 20 procente achitată de către subiecţii economici în bugetul de stat la importul acestui zahăr a constituit circa 22 mln lei. Zahărul moldovenesc, fiind mai scump pe piaţa internă din cauza secetei din anul trecut, deocamdată nu este competitiv, iar cantitatea rămasă de acest zahăr practic în totalitate este exportată în UE, de asemenea în regim preferenţial (cota pentru anul curent a constituit 34 mii tone).

Potrivit directorului executiv al Uniunii Producătorilor de Zahăr din Moldova Raisa Bejan, faptul că structurile de stat autorizate au stabilit la timpul potrivit o cotă la importul de zahăr în regim preferenţial, pe de o parte a permis creşterea veniturilor fiscale la bugetul de stat provenite din importurile legale de zahăr; pe de altă parte, a facilitat normalizarea situaţiei pe piaţa zahărului datorită faptului că a fost redusă parţial contrabanda. La moment zahărul provenit din contrabandă practic lipseşte în punctele de vânzare din capitală şi în localităţile din raioanele din zona centrală a RM. Reducerea cotei TVA la zahărul moldovenesc şi importul legal cu acest produs au făcut mai puţin „atractivă” contrabanda cu zahăr din Ucraina, totuşi acesta continuă să domine pieţele din partea de nord şi de sud a ţării.

Conducerea Uniunii Producătorilor de Zahăr a subliniat că actuala cotă la importul de zahăr în regim preferenţial va fi complet epuizată deja la mijlocul următoarei luni. Adică, pentru a contracara contrabanda cu zahăr la momentul actual va fi necesară stabilirea unei noi cote.

Noutați dupa tema